Kalp Krizi Anında Bu Belirtilere Dikkat Ederek Hayat Kurtarabilirsiniz
Kalp Krizi Anında yapılması gerekenler nelerdir? Kalp krizi günümüzde oldukça sık rastlanan ve önlemler alınmadığında sonuçları oldukça tehlikeli olan bir durumdur. Birçok durumda kalp krizi stres kaynaklı olarak ortaya çıksa da bazı durumlarda da tetikleyici sağlık durumlarına bağlı olarak bir anda gelişebilir. Kalp krizi riskine karşı önlem almak ve olası kalp krizi ihtimallerinde doğru davranışları yapmak ise ciddi oranda hayat kurtarır.
Kalp Krizi Nedir?
Kalp krizi tıpta ‘ miyokard enfarktüs’ olarak bilinir. Halk arasında kalp krizi olarak tanımlanan rahatsızlık insanları oldukça korkutur. Kalp krizi temelde kalbe giden ve kalbi besleyen damarlarda meydana gelen tıkanmalar ile başlayan bir süreçtir. Bir anda gelişmeyen bu durum birçok durumda hastalarda önceden kendisine zemin hazırlar ve en son noktada tıkanıklık boyutunun yükselmesi ile kendini gösterir. Kalbe giden koroner damarlarda meydana gelen tıkanma ile kalp yeterli kanı pompalayamaz ve kalpte bulunan kas damarları zamanla zarar görmeye başlar. Kan akışının tamamen kesilmesi ile de kalp zarar görür ve bir krize yol açar. Kalp krizi anında vücudun verdiği uyarıları ve belirtileri önceden bilmek ise birçok durumda hayat kurtarır.
Kalp Krizinin Oluşumu
Kalp krizine en temelde bir pıhtı neden olur. Pıhtı damarların duvarlarında birikmiş halde bulunan kolesterol nedeni ile meydana gelen plakların yırtılması ile doğrudan ilişkili olarak meydana gelir. Bununla birlikte kolesterol seviyesi de pıhtının oluşumunda oldukça önemlidir. Oluşan pıhtılar zamanla kalbi besleyen damarların tıkanmasına ve kanın yeterli derecede kalbe pompalanamamasına neden olur. Neticede beslenemeyen kalpte bulunan kaslar fonksiyonunu kaybederek zarar görür ve en ileri safhada da çalışamaz hale gelerek durur. Kalp krizi oluşumunda her geçen saniye demek kalp kaslarının zarar görmesi demektir. Bu nedenle erken yapılacak müdahale ile kalbi büyük oranda kurtarmak dolayısıyla hastayı hayata bağlamak mümkün olur.
Kalp Krizi Neden Meydana Gelir?
Kalp krizi neden olur? Nedenleri arasında birçok farklı faktör bulunabilir. Kalp krizini meydana getiren en büyük faktör yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon hastalarının birçoğu ani gelişen kalp krizi nedeni ile hayatını kaybeder. Tansiyonun yükselmesi ile birlikte kalbe giden damarlarda meydana gelen yırtılma birçok durumda hastanın ciddi hasarlar almasına neden olur.
Kalp krizinin bu kadar yaygın olmasının nedeni ise beslenme koşullarıdır. Vücudu daima zinde tutmak için sağlıklı gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Vücuttaki zararlı besinlerin fazlalığı zamanla her organda olduğu gibi kalpte de ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkartabilir. Sağlıksız beslenmenin yanı sıra aşırı stres bir diğer önemli faktördür. Günümüz şartlarında stresli bir yaşam tarzına sahip insanların büyük bir yüzdelik kısmında kalp krizi vakasına rastlanmaktadır. Diğer kalp krizi nedenleri; genetik olarak vücutta bulunan yatkınlık, alkol ile sigara gibi zararlı içeriklerin kullanımı, fiziksel hareket kısıtlanmaları, obezite rahatsızlığı, doğuştan gelen kalp rahatsızlıkları ve yaş kriteri olarak tanımlanabilir.
Kolesterolün Kalp Krizindeki Rolü
Kalp krizine neden olabilecek damar tıkanıklıkları birçok durumda kolesterole bağlı olarak gelişir. Kötü huylu kolesterol olarak adlandırılan LDL aşırı yüksek olursa bu durumda damarlar zamanla kalbi besleyici damarlar tıkanır ve kan akışı yavaşlar. Kolesterol seviyesini daima dengede tutmak için ise işlenmiş etler başta olmak üzere her tür yağlı üründen uzak durulması gerekir.
Kalp Krizinde Hayat Kurtaran Belirtiler
Kalp krizi anında belirtileri bilmek ve doğru yorumlamak erken teşhis niteliği taşır. Kriz anında hem hastanın hem de belirtileri doğru yorumlayan kişilerin doğru müdahale yapması krizle mücadeleden başarılı sonuçlar alınmasını sağlar.
En Sık Görülen Belirti Göğüs Ağrısı
Halk arasında ani gelişen kalp krizlerinde birçok durumda hastalarda meydana gelen belirti göğüs kafesindeki sıkışmadır. Kalp göğüs kafesinin ortasının birkaç santimetre sok kısmında yer alır. Göğsün ortasında meydana gelen ağrı göğüslerde problem olduğuna yorumlansa da aslında ciddi bir kalp şikâyeti belirtisidir. Her durumda kalp krizi olmayan bu durum ciddi bir kalp krizi belirtisi özelliğine sahip olabilir. Göğsün ortasında meydana gelen sıkışmada insanlar sanki göğüs bölgesine bir kişi oturmuşçasına bir ağırlık hisseder. Nefesi kesen bu durum krizde başlangıç belirtisidir. Herhangi bir şekilde batma hissi vermez ve o anda yapılan nefes egzersizleri bu durumda iyileşme göstermez.
Vücudun Sol Kısmında Ağrı ve Baskı Hissi
Göğüs ağrısı şikâyeti devam eden ve ağırlık hisseden hastalar bir diğer safhada ağrının diğer bölgelere özellikle de sol vücut bölgelerine yayıldığını fark ederlerse bu durum ciddi bir kalp krizi belirtisidir. Göğüs bölgesinde başlayan ağırlık hissi yayılır ve sırt ile sol kol başta olmak üzere diğer bölgelerde de ciddi bir rahatsızlık hissi verir. Kısa süre içerisinde gelişen bu yayılma ile sırt bölgesi, sol kol bölgesi, karın bölgesi, çene bölgesi ve boyunda ağrılar hissedilir. Genel anlamda bu ağrılar 10 ila 15 dakika içerisinde görülmeye başlar. Bu anda yapılması gereken en önemli şey hastanın bu rahatsızlık ile kullandığı bir ilaç varsa bu ilacı temin etmektir. Hasta kendisi de yanında bu ilaçlardan bulundurarak bu anda kullanabilir ve ilacın etkileri ile krizde gerileme kaydedebilir. İlacın olmadığı durumlarda hastayı dinlendirmek ve sağlık kuruluşu müdahalesine kadar sakinleştirmek gerekir.
Mide Bulantısı ve Nefes Darlığı
Çok sık görülmeyen kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve nefes darlığı şikâyeti bulunur. Birçok rahatsızlığa neden olabilecek bulantılar ve nefes darlığı problemi yaşayan hastalarda kalp krizi olup olmadığını anlamak için diğer belirtiler gözlemlenir ve şüphe taşıyan hastalarda acil müdahale şart olur.
Sıkıntı Hissi ile Birlikte Baş Dönmesi
Kalp krizi belirtisi sıkıntı hissi ile kendini gösterebilir. Daralma ve sıkıntı hissine kapılan hastalar baş dönmesi sorunu yaşayabilir. Ciddi belirtiler arasında olmasa da bazı hastalar bu şikâyetle hastaneye gittiklerinde kendilerine kalp krizi teşhisi konduğunu görürler. Birçok belirtinin bir arada değerlendirildiği kalp krizi şikâyetlerinde bulguların doğru yorumlanması ve panik halinden çıkarak sakin davranmak birçok durumda hayat kurtarmayı sağlar.
Kalp Krizinde Gizli Tehlike
Kalp krizi günlük ortamda uyanık durumlarda kendini gösterdiğinde müdahale etmesi oldukça kolay olur. Toplum içerisinde bu şikâyetler baş gösterildiğinde ya çevreden müdahaleler gelir ya da kişi kendisi rahatsızlığı nedeni ile acil olarak bir sağlık kuruluşuna ulaşır. Ancak bazı durumlarda kalp krizi dinlenme süresinde uyku halindeyken hastaları bulabilmektedir ve bu durum çok tehlikelidir. Uyku halinde gelişen kalp krizi kalbin önceden beri zarar görmeye başlamasından ileri gelir. En son noktada uyku halinde vücut dinlendikçe bir anda ortaya çıkar ve çoğu durumda müdahale edilemeden hasta hayatını kaybeder.
Kalp Krizi Geçiren Bir Hastaya Nasıl Müdahale Edilmeli?
- Kalp krizinde yapılması gereken ilk müdahale tartışmasız sağlık kuruluşlarına hastayı yetiştirmektir. Ancak bu aşamada sağlık personelleri hastaya ulaşana kadar bir takım müdahalelerde bulunarak hastaya zaman kazandırmak mümkün olur.
- Hasta kendisi bu durumu fark ettiğinde ilk önce sakin olmalı ve ani hareketlerden kaçınmalıdır. Nefes almayı güçlendirecek durumlarda bulunmamalı ve merdiven gibi engellerden çıkmamalıdır.
- İlk yardım eğitimi bulunan kişilerin yakında olması halinde bu kişilerden geçici yardım alınmalıdır.
- Hasta ağır hareket etmeli ve yorulmadan sağlık personellerini beklemelidir.
- Bununla birlikte dışarıdan yapılacak müdahaleler ile hastanın boyun bölgesinde bulunan kıyafetlerin boyunu sıkması önlenmeli ve varsa gömlek ile kravat gibi giyim ürünlerinin gevşetilmesi gerekir.
- Hastanın rahat nefes alması için kapalı ortamlarda pencere ve kapıların açılması önemlidir. Oksijenle hastanın nefes akışı sağlandıktan sonra yine sağlık personellerinin hastaya ulaşması beklenmelidir.
Tuzla Gazetesi Sağlık Blog.
Yorumlar kapalı.