Kan Uyuşmazlığında Erken Teşhisin Önemi

Kan Uyuşmazlığında Erken Teşhisin Önemi
Kan Uyuşmazlığında Erken Teşhisin Önemi nedir

Kan Uyuşmazlığında Erken Teşhisin Önemi

Kan Uyuşmazlığında Erken Teşhisin Önemi; Kan uyuşmazlığında erken teşhisin hem anne hem de bebek için hayati önem taşıyor. Kan uyuşmazlığında erken müdahale hayat kurtarıcı olduğunu belirten uzmanlar, gebelik öncesi her kadının bebek sağlığı için mutlaka bu konuda gerekli testleri yaptırması gerektiğini söylüyor.  Bu testler hem annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesi acısından hem de bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi için çok önemlidir.

Bu testlerden birisi de kan gurubu testidir.  Bebek ile annenin kan gurupları pozitif ve negatif değeri bakımından farklı olmasına kan uyuşmazlığı deniliyor. Ama gebelik öncesinde yaptıracağınız basit bir test ya da iğne bu soruna çözüm olacaktır. Çok daha eski zamanlarda sağlık hizmetlerinin yetersiz olmamasından dolayı kan uyuşmazlığı nedeni ile bebek ya anne rahminde ya da doğum sırasında hayatını kaybediyordu.  Gebelik öncesi yapılan gerekli testler ve ailenin bu durumla ilgili yeteri kadar bilgilendirilmesi bu hayati yıkıcı durumu tamamen ortadan kaldırdı

Bebekte Kan Hücresi Yıkımı Nasıl Oluyor

Anne ve bebek farklı kan guruplarına sahip olmaları durumunda hamilelik sırasında anne ve bebeğin kanının karışması durumunda annenin vücudunda farklı kan taşıdığından dolayı antikor gelişmeye başlar. Eğer yoğun olarak oluşan antikorlar lgG türünde ise plasenteye oradan  bebeğe ve bebeğin kan hücrelerine kadar girer. Kan hücresiyle bağlı olan bu antikorlar karaciğer ya da dalak gibi iç organlardan geçemediği için bebekte sürekli olarak kan hücresi yıkımı meydana gelir. Bunun sonucunda  anne karnındaki bebek gün gün kansız kalıp, buna bağlı olarak da ödem, vücut boşluğunda su toplanması kalp yetmezliği,  beyin hasarı gibi hastalıklar meydana gelir. Bebek son evrede kalp yetmezliği nedeni ile anne karnındayken kaybedilir.

Hangi Kan Grupları Kan Uyuşmazlığı Riski Taşır

Kadın doğum uzmanları kan uyuşmazlığı sorununda bütün kan gruplarının risk taşımadığı belirliyor.  Bebek ve annenin kan gruplarının   0 A ve B olması kan uyuşmazlığı sorununu oluşturmaz. Burada rh faktörüne bakılır. Çünkü Rh faktöründe gelişen antikorlar kan uyuşmazlığına neden olur.  Bebeği pozitif annenin de negatif kana sahip olması durumunda kan uyuşmazlığı riski bulunur.  Böyle durumda annenin vücudu bebeğin kan gurubuna karşı kendi bünyesini korumak için lgG antikoru üretecektir. Ayrıca annenin negatif kan gurubuna sahip olduğu durumlarda babanın kan gurubu negatif ise  bebeğin kan gurubu da negatif kan gurubunda olacağı için  kan uyuşmazlığı durumu yaşanmaz. Babanın  kan gurubu pozitif ise anne ve bebeğin kan guruplarının farklı olması durumunda kan uyuşmazlığı  meydana gelir

Kan uyuşmazlığı Nelere Sebep Olur

Kan uyuşmazlığı yaşanması durumunda annenin vücudunu bebeğe karşı ürettiği antikorlar zamanla kırmızı kan hücrelerini yok ederler. Buna bağlı olarak da başta anemi olmak üzere düşük, ölü doğum, beyin hasarı, sarılık, bilibrubin birikmesi ,sağırlık gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

 

Kan Uyuşmazlığında Erken Teşhisin Önemi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin