Kansızlık Nedir Kansızlığın Belirtileri Nelerdir

Kansızlık Nedir Kansızlığın Belirtileri Nelerdir
Kansızlık Nedir Kansızlığın Belirtileri Nelerdir

Kansızlık Nedir? Kansızlığın Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık Nedir? Kansızlığın Belirtileri Nelerdir? Hücrelerin diğer hücre tonlarına taşınmasını sağlayan protein durumuna ve kanın renginin oluşmasında büyük pay sahibi olan duruma ve maddeye hemoglobin denir. Hemoglobin kandaki alyuvar hücrelerinin payıyla kanın seviyesinin normal bir hal oluşturmasını sağlamaktadır. Alyuvarların sayılarının insan vücudundaki önemi oldukça fazladır; bu alyuvarların insan vücudunda azalmasıyla birlikte kansızlık durumu meydana gelmektedir. Halk dilinde kansızlık olarak adlandırılan bu rahatsızlığın asıl adı anemidir; aneminin birçok farklı durumları ve yönleri bulunsa da çoğu insanda genel olarak görülen rahatsızlık aynıdır. Kansızlığın sonradan ortaya çıkabildiği gibi kişilerde genetik, doğumlar sonucunda da görüldüğü bilimsel olarak kanıtlanmış bir durumdur.

Kansızlıkta en önemli durum, bu rahatsızlığın en erken şekilde tespit edilip, doktorun anlattığı ve gereken durumlara istisnasız uyulması gerektiğidir. Bu duruma uyulması halinde ve doktorların ettiği analizler sonucunda verdiği tavsiyeler üzerinde gidilirse, kansızlık giderilmeyecek bir rahatsızlık değildir; ancak bazı durumlarda, istisna da olsa sağlık konusundan tehdit edebiliyor. Dokulara oksijen gitmemesi halinde fazlasıyla sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor; aneminin en tehlikeli durumu dokulara oksijeni engelleme halidir. Dokulara oksijen gitmemesi halinde kişide görülebilecek birçok rahatsızlık ve kansızlık belirtisi ortaya çıkabilir; bunlardan bazıları ise şunlardır:

Kansızlığın Belirtileri Nelerdir?

  • Duygu durum bozuklukları. Bu durum doku oksijensizliğiyle fazlasıyla alakalandırılabilir bir olanaktır.
  • Vücudun neredeyse her yerinde çeşitli şekilde ağrılar. Birçok organınızın özellikle ayak kısmınızın ağrıdığını ve uyuştuğunu hissedebilirsiniz.
  • Dokulara oksijen gitmemesi halinde hafıza kayıpları ve unutkanlık durumları gerçekleşebilir.
  • El, bacak ve ayak kısmında uyuşukluklar görülebilir.

Bu yazımızda kansızlığın belirtilerinden, kansızlığın ne olduğundan, kansızlığın insan sağlığına zararlarından ve kansızlığına iyi gelen besinlerden bahsedeceğiz. Geniş çaplı yapmış olduğumuz araştırmalarımızın ve bu alanda dinlediğimiz uzman olan doktorların tavsiyeleriyle birlikte bu makaleyi harmanlayarak sizlere sunduk. Peki kansızlığın belirtileri nelerdir? Aşağıdaki listede kansızlığın belirtilerini maddeler halinde belirttik; uzman doktorların tavsiyeleri ve yaptığımız geniş çaplı araştırmaların sonucunda da kendi tavsiyelerimizle bu maddeleri açıkladık. İşte kansızlığın belirtileri şunlardır:

  • Kansızlığın tetiklemesi halinde kulak çınlaması ve çarpıntı oluşabilir. Kansızlığın belirtilerinin başında gösterebilecek bu iki durum, kansızlığı bulunan çoğu hastaların ilk şikayetleri olarak bilinmektedir. Kişinin kalp atışlarını hissetmesi halinde oluşan çarpıntı, gün içerisinde iki ila üç kez tekrarlanıyorsa ve ansızın kulak çınlaması oluşuyorsa kişi de kansızlığa rastlanması yüksektir.
  • Saç dökülmesi ve beyazlaması. Doku yapısına gelmeyen oksijen halinde ve alyuvarların azalması durumunda saç dökülmesi de meydana gelebilmektedir; kansızlığın belirtilerinden olan bu durum banyo yaparken fark edilebilir.
  • Unutkanlık ve hafıza kaybı. Kansızlığın belirtilerinden olan bu durumlar, sağlık açısından oldukça önemli meselelerdir. Kansızlığın insan zihnini etkilediği de bilimsel olarak kanıtlanmış bir durumdur.
  • Kansızlığın bir diğer belirtisi ise baş dönmesidir. Baş dönmesi anında gün içerisinde yaşayabileceğiniz açlıktan dolayı veya başka bir sebebe bağlayabileceğiniz birçok durum bulunmaktadır. Bu durum süreklilik halini gösterirse ve bir anda ayağa kalktığınızda da başınız dönüyor ve gözleriniz kararıyorsa kansızlık rahatsızlığından muzdarip halde olabilirsiniz.
  • Göz kararmasıdikkatsizlik ve konsantrasyon bozukluğu da kansızlığın belirtileri arasında bulunuyor. Göz kararması durumu genelde baş dönmesiyle birlikte oluşur; bunun yanında dikkatsizlik ve konsantrasyon bozukluğu da bir olaya veya bir duruma odaklanamama haliyle başlıyor.
  • Ruhsal huzursuzluk ve bacak sendromu. Kansızlık durumu insanın ruh sağlığına da etki edebiliyor; ruh sağlığının ardından zarar gören kişi gün içerisinde strese de maruz kalmaktadır.

Kansızlık Tedavisi nedir

Yukarıda da görmüş olduğunuz gibi kansızlığın birçok belirtisi bulunmaktadır; sizlere kansızlığın belirtilerini sunduktan sonra kansızlığın nasıl tanımlanacağından da söz etmemiz gerekiyor. Kansızlık sorunu genelde doktorların yapmış olduğu testlerden sonra belirlenir ve teşhis edilir; bu durumu bildiğiniz gibi erken teşhis etmek sizin açınızdan oldukça faydalı bir durum olacaktır. Teşhisin sonrasında doktorun söylediği ve tavsiye ettiği birçok durum olacaktır; doktorun söylediklerine birebir uymanız gerekmektedir. Fiziki muayenenin ardından tahlillerinizin sonucuna bakarak kan sayımı testine de tabi tutulabilmeniz doğal bir durumdur; en sonunda bu testin sonucunda vücudunuzda kansızlık rahatsızlığının olup olmadığı belli olur.

Kansızlık rahatsızlığınız anlaşıldıktan sonra, diyet durumu ve gün içerisindeki beslenme tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor; bu durumda sağlıklı besinler tüketmeniz gerekiyor. Sağlıklı beslenme durumunu ve diyet halini uygulamazsanız daha fazla sağlık problemleri yaşamaya açık hale gelirsiniz; bu durum bağışıklık sisteminizi de olumsuz yönde etkiler. Hayat konforunuzda düşüklükler görülebilir ve ruh sağlığınızda bu durumdan fazlasıyla etkilenir.

Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

  • Kansızlığa en başta iyi gelen besinler, protein değerleri yüksek besinlerdir. Bunlara, balık, ton balığı, tavuk, yumurta, hindi, somon olarak örnek gösterebiliriz. Protein değeri yüksek olan besinler ve doğal protein kaynakları kansızlığa iyi gelir.
  • Soya fasulyesi, tofu ve kuru bakliyatlar. Kuru bakliyatlara örnek gösterecek olursak, fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi yiyeceklerdir. Bu besinlerin içerisinde barındırmış olduğu lifler ve mineraller sayesinde kansızlık durumu yinelenemez hale gelebiliyor.
  • Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı, protein içeren kuruyemişler. Kansızlığın azaltılması ve kansızlık durumunun en aza indirilmesi için kuruyemiş tüketmekte oldukça önemli bir durumdur.
  • Börülce, fasulye, bezelye ve yeşil biber.
  • Kansızlığa iyi gelen önemli besinlerden bazıları da sebzelerdir. Bu sebzeler ise şunlardır; maydanoz, nane, ıspanak, brokoli ve roka gibi sebzelerdir.

Yukarıda da görmüş olduğunuz gibi kansızlığı etkileyen ve kansızlığa iyi gelen birçok besin bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketilmesi halinde kansızlık sorununu en az seviyeye indirebilirsiniz; bu besinleri tüketmeniz sağlığınız açısından da oldukça önemli bir durumdur. Kansızlığın genelde sağlıksız beslenmekten dolayı olduğunu söylemiştik; anemi hali günümüzde her üç kişiden bir tanesinde bulunmaktadır. Beslenmeyi düzgün ve sağlıklı bir şekilde uygulayan ve diyetine sadık kalan kişilerde kansızlık engellenebilir bir hal alabiliyor. Kansızlık durumu belirlenememesi halinde oldukça ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu yazımızda yaptığımız geniş çaplı araştırmaların ardından ve bu konuda uzman doktorların tavsiyelerine de göz atarak kansızlığın bilinen ve bilinmeyen yönlerinden, kansızlığın ne olduğundan ve nasıl oluştuğundan, nedenlerinden ve belirtilerinden bahsettik; sağlıklı günler dileriz.

Kansızlık Nedir Kansızlığın Belirtileri Nelerdir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin