Kolon kanseri tedavisi

Kolon kanseri tedavisi
Kolon kanseri tedavisi

Kolon kanseri tedavisi

Kolon kanseri tedavisi Nasıl yapılır? Bağırsaklarınızda gelişen kanserler tedavi edilebilir. Kanser çok fazla yayılmadıysa, iyileşme şansınız yüksektir. Çoğu insan için ana tedavi cerrahidir. Ayrıca radyasyon veya kemoterapiye ihtiyacınız olabilir. Kolon Kanseri Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Ameliyat

Kolon kanseri olan çoğu insan ameliyat olur. Kanseriniz yeterince erken bulunursa, cerrahınız tüm kanser hücrelerini çıkarmaya çalışacaktır. Bu sayede kanserden tamamen kurtulma şansınız olacaktır. Kanseriniz yayıldıysa, cerrah onu tedavi edemeyebilir. Bununla birlikte, cerrahınız kanserinizi yavaşlatmak veya bağırsaklarınızdaki tıkanıklığı gidermek için ameliyat önerebilir.

İhtiyacınız olan ameliyat türü, tümörün boyutuna ve ne kadar yayıldığına göre değişir. Küçük bir tümör varsa, sadece küçük bir operasyona ihtiyaç olabilir. Tümör büyükse, bağırsağın bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Bir bölüm kesilir ve ardından iki tarafın uçları bir araya getirilir.

Cerrahınızın ayrıca bağırsak çevresindeki ek dokuları da alması gerekebilir. Kolon kanseri ameliyatı karın içinden bir kesi (açık ameliyat) ile yapılır. Laparoskopik olarak da yapılabilir. Bu operasyonda vücuda küçük bir kesik açılıp girilir. Bu ameliyattan sonra muhtemelen daha hızlı iyileşeceksiniz.

Kalın bağırsak denilen bağırsağın bölümü oldukça uzundur. Sonuç olarak bunların bir kısmını ortadan kaldıran bir ameliyat olmak hayatınızı çok fazla etkilemeyebilir. Rektumunuz (bağırsağınızın anüsünüzden önceki son kısmı) çok kısadır. Bu işlemi zorlaştırır. Kolostomiye ihtiyaç duyma ihtimaliniz var. Kolostominiz olduğunda, cerrah karnınızda bir delik açacaktır. Daha sonra bağırsağın bir kısmı bu deliğe takılır. Bağırsaktakileri rektumdan atmak yerine, bu midedeki delikten atılır. Dışkı bir torbada toplanır.

Rektum kanseri olan herkesin kolostomi ameliyatına ihtiyacı yoktur. Bazı insanlar için bu sadece bağırsakları iyileşirken geçici olarak uygulanır. Birçok insan kolostomi yaptırmaktan endişe duyar. Ama eğer size uygulanırsa, bununla başa çıkmanıza yardımcı olacak çok şeyiniz var. Modern teknoloji sayesinde kolostomi eskisinden çok daha az süre için kullanılır. Dışarıdan çok fazla görünmez. Genellikle kokmalarını önlemek için bir filtreleri vardır. Ameliyattan sonra hastanede birkaç gün kalmanız gerekecek. Ağrı hissederseniz, bunu bir doktora veya hemşireye bildirdiğinizden emin olun. İhtiyacınız olduğunda güçlü ağrı kesiciler verebilirler.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok eden ilaçlardır. Bu ilaçlar tüm vücudu etkiler, bu nedenle kemoterapi ilaçları radyasyon tedavisi veya ameliyat sırasında kaçırılabilecek kanser hücrelerini öldürmede iyidir. Kullanılabilecek birkaç ilaç vardır. Yeni ilaçlar bilinen kanseri tedavi etmeye yöneliktir veya diğer ilaçlar işe yaramadıysa denenebilir. Kemoterapi ilaçları genelde enjeksiyon şeklinde verilir.

Ameliyattan sonra kemoterapinin kolon kanseri olan kişilerin uzun yaşamasına yardımcı olabileceğini gösteren çalışmalar var. Yaklaşık 10 kişiden 3’ü tıbbi müdahale gerektiren bir yan etkiye sahip olacaktır. İshal, ağız ve boğazın şişmesi veya yorgunluk sık görülen yan etkilerden bazılarıdır. Bulantıyı önlemeye yardımcı olması için size başka ilaçlar verilebilir.

Radyasyon tedavisi

Kanser hücrelerini yok etmek amacıyla yüksek enerjili x ışınları kullanılarak radyasyon tedavisi uygulanır. Kolon kanserinde çok sık kullanılmaz. Ancak rektum kanseri için kullanılabilir.

Radyasyon tedavisi, ameliyattan önce bir tümörü küçültmek için kullanılır. Bu, cerrahın tüm kanser hücrelerini çıkarmasını kolaylaştıracaktır. Ameliyattan önce verilen radyasyon tedavisinin ameliyattan sonra daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceğini gösteren araştırmalar vardır. Bununla birlikte, bu faydalar kanserin evresine bağlı olacaktır. Doktorunuz, faydaların yan etkilerden daha fazla olup olmadığına karar verecektir.

Radyasyon tedavisi ameliyattan sonra da kullanılabilir. Amaç operasyondan arta kalan kanser hücrelerini yok etmektir.

Radyoterapi almak için hastaneye gitmeniz gerekiyor. Bir cihazdan kanserinizin bulunduğu bölgeye bir radyasyon ışını gönderilir. Birkaç gün veya hafta boyunca küçük bir doz tedavi verilecektir.

Ayrıca tümöre radyoaktif bir kapsül yerleştirilmesini içeren daha yeni bir radyasyon tedavisi türü de vardır.

Radyasyon tedavisi genellikle ağrılı değildir, ancak tedavi sırasında bir dakika veya daha fazla hareket etmeden kalmanız gerekebilir. Bu rahatsız edici olabilir. Radyasyon tedavisi sırasında görülen yan etkiler arasında aşırı yorgunluk, mide bulantısı veya ishal olabilir. Tedaviden sonra bir süre benzer sorunlar ortaya çıkabilir.

 

Kolon kanseri tedavisi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin