Hormon tedavisi nedir

Hormon tedavisi nedir kimlere yapılır
erkek Hormon tedavisi nedir

Hormon tedavisi nedir

Hormon tedavisi nedir? Hormon tedavisi ya da hormonal tedavi hormonların tıbbı tedavide kullanılması şeklidir. Hormon tedavisi onkolojik hormon tedavisi, hormon replansman tedavisi (menopoz için gereklidir), androjen repleasman (ART için) oral kontraseptif haplar ve son olarak da transgender hormon tedavisi şeklinde farklı sınıflara ayrılırlar.

Hormon Tedavisi Neden Gerekli

Hormon tedavisi genellikle meme kanseri ve prostat kanser tedavisi için tercih edilir. Bu tedavide kullanılmakta olan ilaçlar genellikle hormonların hücre yüzeyinde bulunan alıcı ile alışverişini ya da hormonun yapısını engeller. Buna aynı zamanda anti- hormon tedavisi de denilebilir. Genellikle hormon tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri hap ya da yama şeklindedir. Meme kanseri ve prostat kanseri hormona duyarlı olduklarında dolayı bu kanser türlerinin tedavisinde olmazsa olmazdır. Özellikle meme kanseri tedavisi süresinde memede oluşan tümörler östrojen ya da progesterona duyarlı hücrelerden oluşmuşsa, yapı olarak bu hormonlara benzerlik gösteren baskılayıcı özelliğe sahip hormon ilaçları verilmektedir.

Hormon Tedavisi Kimlere Uygulanır, Kimlere Uygulanmaz

Yukarıda da anlattığımız gibi hormon tedavisi meme kanseri ve prostat kanseri tedavisi gören hastalara uygulanır.  Bununla birlikte menopoz dönemine giren kadınların dişilik hormonları azalıp, buna bağlı olarak birtakım semptomlar oluşur. Bunları yok etmek için ilk başvurulan yöntem elbette hormon tedavisi olmaktadır. Hormon tedavisi menopoz dönemindeki kadınları hem östrojen hem de progesteron karşı duyarlı hücrelerini yeniden oluşmasını sağlamaktadır. Ancak hormon tedavisi;

  • Nedeni bilinmeyen anormal bir vajinal kanama geçirenler
  • Geçmişte yaşanmış ya da hala tedavi görmekte olduğu rahim ağzı kanseri tanısı taşıyorsa
  • Kronik karaciğer yetmezliği olanlarda
  • Damar bacak ya da akciğer gibi doku ve organlarda kan pıhtılaşması sorunu yaşıyor ya da dolaşım bozukluğu bulunuyorsa
  • Rahim kisti varsa,
  • Safra kesesi hastalıkları varsa
  • Hamilelik şüphesi veya durumu varsa
  • Felç öyküsü bulunuyorsa

Hastaya kesinlikle hormon tedavi önerilmemektedir.

Peki Hormon Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir

Hormon tedavisi nedir? Yan etkileri nelerdir? Hormon tedavisini bir takım yan etkileri bulunuyor. Bunlar genellikle tedavide kullanılan ilaçlara bağlı oluşan yan etkiler olup, bir kısmı hastanın yaşam standardını oldukça etkileyen yan etkilerdir. Bu nedenle doktor hastaya hormon tedavisini önerirken yan etkileri konusunda da hastayı iyice bilgilendirmesi gerekir. Böylece hasta hormon tedavisi görmeden önce hormon tedavi faydaları ve yan etkileri arasında bir denge kurarak, daha çabuk karar verme imkanına sahip olacaktır.

Hormon tedavisinde çok sık görülen yan etkiler albasma adı verilen şikayetlerdir. Prostat tedavisinde uygulanan hormon tedavisinin yarattığı yan etki ise hastada cinsel isteği azaltabilir, bununla birlikte ereksiyonu engeller, yorgunluk hissi yaratıp hastanın kilo almasına neden olur. Son olarak da kemik kaybına yol açabilir. Meme kanserinde ise hormon tedavisi yan etkisi albasma sorunu ile birlikte, yine cinsel isteksizlik, vajende kuruluk, bulantı, yorgunluk, eklem ve kaslarda ağrı kemik kırılması kan pıhtılaşması ve buna bağlı olarak felç olma durumu ile kanser hastalıklarını oluşması gibi yan etkilere neden olmaktadır.

 

Hormon tedavisi nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin