Kıl kurdu hastalığı

Kıl kurdu hastalığı nedir
Kıl kurdu hastalığı belirtileri

Kıl kurdu hastalığı Nedir

Kıl kurdu hastalığı nedir?  Günümüzde en sık görülen bağırsak hastalıklarından biridir. Ülkemizde ve dünyada yaygın bir şekilde görülen bağırsak enfeksiyonu kıl kurdu; beyaz renkli ince ve yaklaşık 6 ile 13 milimetre uzunluğunda oluşan parazitlerdir. Genellikle okul ağındaki çocuklarda görülen bu hastalık mikroskobik büyüklükteki küçük yumurtalar olduğundan dolayı çocuklar arasında çok çabuk yayılabiliyorlar. Bağırsak kurdu olarak da isimlendirilen kıl kurdu neden olur, konu başlığı ile kır kurdu hastalığının nedenleri hakkında bilgi verelim.

Kıl Kurdu hastalığı Neden Olur

Kıl kurdu nedenlerinin başında bu enfeksiyona neden olan yumurtaları yutmaktan kaynaklanır. Yani çevresel etkenlerden kaynaklı yutulan yumurtalar anüsün etrafında çoğalır. Bu çoğalma süreci yaklaşık bir hafta ile iki hafta arasındadır. Kıl kurdu yumurtasını yutarak enfekte olan kişilerde çoğu zaman belirtiler görülmez. Yumurtalar ilk başlarda anüsünü etrafında oluşup, üç hafta boyunca yaşarlar. Yiyecekler, eşyalar ve ellere bulaşan bu yumurtalar çok çabuk yutulabilirler. Bu da hastalığını ana nedenleri arasında yer alıyor. Çoğunlukla okula giden çocuklarda, sağlık kurumunda çalışanlarda ya da hapishane gibi ortamlarda yaşayanlar ile kıl kurdu hastalığı geçiren kimseler ile ilgilenenlerde kıl kurdu hastalığı olma riski çok fazladır.

Kıl kurdu hastalığı Belirtileri Nelerdir

   Kıl kurdu enfeksiyonu belirtileri şunlardır;

  • Anal rahatsızlık ve buna bağlı huzursuzluk ile uykusuzluk,
  • Kıl kurtlarını dışkıda çıkması
  • Sık sık karın ağrısı ve bulantı
  • Vajinal akıntı
  • Vajina ve anüs çevresinde döküntü ve cilt tahrişi
  • Anüste kaşıntısı
  • Vajinal kaşıntı
  • Mide ağrısı ve mide bulantısı
  • Diş gıcırdatma

 

Kıl kurdu belirtileri arasında yer alan anüsteki kaşıntı özellikle geceleri çok şiddetli görülür. Bunun nedeni ise dişi kurtlar yumurtalarını gece bırakırlar ve gecenin geç saatlerinde bağırsağın içinden anüse doğru ilerler. Bunun dışında pek bir belirti ya da semptomlara yol açmaz. Ama geceleri görülen kaşıntılardan rahatsız olan bireyler mutlaka uzman bir doktora muayene olması gerekir.

Kıl kurdu hastalığı Tedavisi Nedir

Kıl kurdu tedavisi ve teşhisi için bant testi yapılması gerekir. Kıl kurdu olduğu düşünen hastalar sabah kalkar kalmaz tuvalete gitmeden ya da banyo yapmadan önce yapışkanlı şeffaf bandı anüs etrafında bulunan deriye yapıştırılır. Bu aşamada kıl kurdu varsa zaten kurtlar yumurtaları bandın üzerine dökülecektir. Daha sonra bu bandı doktora götürmelisiniz. Doktorunuz bu bandın mikroskop ile bakıp kıl kurdu olup olmadığını inceleyebilir. Ama bu testi arka arkaya üç gün boyunca yapılmalı ve üç günün ardından bantlar doktora götürülmelidir. Bu süreç boyunca ailenin diğer fertleri için de aynı test yapılmalıdır. Teşhis konulduktan sonra hemen tedaviye başlanır. Bunun için doktor bir buçuk ay boyu süren sıkı hijyen programı ile ilaç tedavi uygulamaya başlar. Bunu için reçetesiz satılan ilaçlar önerebilir. Bu ilacı ise tüm aile bireylerinin içmesi gerekir. Bu süreçte aile bireylerin ve kıl kurdu olan haftanın tüm kıyafetleri, yatak örtüleri ve benzeri eşyaları özenle ve iyi bir şekilde yıkanmalıdır.

Kıl kurdu hastalığı

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin