Kırmızı Lahanayı Sofranızdan Eksik Etmeyin!

Kırmızı Lahanayı Sofranızdan Eksik Etmeyin
Kırmızı Lahanayı Sofranızdan Eksik Etmeyin

Kırmızı Lahanayı Sofranızdan Eksik Etmeyin!

Kırmızı Lahanayı Sofranızdan Eksik Etmeyin! Sonbaharın gelmesiyle birlikte, pazar ve market tezgahlarında yerini alan kırmızı lahana hem lezzeti hem de görüntüsü itibariyle iç açıcı bir sebzedir. Halk arasında bazen mor lahana olarak da adlandırılan bu sebze tam bir antioksidan kaynağıdır. Vücuttaki serbest radikallerle savaşma konusunda oldukça etkili olan kırmızı lahana kış aylarında bolca tüketilmelidir. Ortadan ikiye kesildiğinde göze çarpan büyüleyici görüntüsü de kırmızı lahananın öne çıkan özelliklerindendir.

Kırmızı Lahana Nedir?

Turpgiller ailesine mensup olan kırmızı lahana oldukça kalın ve sert yapraklara sahiptir. Kat kat olan yapraklarının rengi ise kırmızı – mor renktedir. A, C, D, B1, B2, B6 vitaminleri bakımından zengin bir sebze olan kırmızı lahana, aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, kobalamin deposudur. Karbonhidrat ve protein açısından da zengin bir sebze olan kırmızı lahana lifli bir yapıdadır. Vücudu hastalıklardan koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bu kırmızı sebze sağlığa faydalarıyla dikkat çeker. Eski çağlarda lokman hekimler tarafından da sıklıkla kullanılan ve şifa kaynağı olan kırmızı lahananın faydaları saymakla bitmez. Kırmızı lahananın antioksidan etkisi, yeşil olan çeşidine göre çok daha fazladır.

Hastalıkları Önler

Kırmızı lahana sinir sistemini koruma konusunda oldukça etkili bir besindir. Beyin fonksiyonlarının işleyişinin daha hızlı ve problemsiz şekilde devam etmesini sağlar. Dikkat dağınıklığı, unutkanlık gibi durumlara engel olan kırmızı lahana konsantrasyonu arttırır. B12 açısından zengin bir sebze olan kırmızı lahana güçlü bir zihin sahibi olmanız konusunda etkilidir. Kırmızı lahananın birçok kanser türü üzerinde önleyici etkileri olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Kanserin oluşmasına zemin hazırlayan serbest radikallere engel olur.  Doğal bir antioksidan olan kırmızı lahana romatizma, gut gibi rahatsızlıkları önleyici etkilere sahiptir. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandırıldığı için kalp ve damar hastalıklarının ortaya çıkma riski de düşer.

Kan basıncını düzenleyen bu şifalı sebze, kırmızı kan hücrelerini canlı tutar. Kırmızı lahana, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara da iyi gelir. Öksürüğü kesme ve balgam sökme özelliği bulunan kırmızı lahana, boğazları yumuşatarak rahatlatır. Kırmızı lahananın içeriğinde lütein maddesi vardır. Bu da zararlı güneş ışınlarının vücudumuza zarar vermesine engel olur. İlaçsız Baş ağrısını gidermek istiyorsanız kırmızı lahananın yapraklarını bir süre alnınızda bekletebilirsiniz.

Kan Şekerini Düzenler

Kırmızı lahana sayesinde kan şekeri kontrol altında tutulabilir. Doğal bir insülin kaynağı olan bu sebze düşük kalorili olduğu için şeker hastalığı olan kişiler tarafından tüketilebilir. Böylece aniden ortaya çıkan şeker yükselmeleri ya da düşüşleri kontrol altında tutulacaktır.
Gözlere Faydalıdır.
Kırmızı lahananın göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Gözleri UV ışınlarına karşı korur. ve aynı zamanda da daha sağlıklı ve güçlü olmalarını sağlar.

Kas ve Kemik Sağlığına Faydalıdır

Kırmızı lahana K vitamini bakımından zengin bir sebze olduğundan kas ve kemik gelişimi için de son derece faydalıdır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların bol bol kırmızı lahana tüketmeleri önerilir. Güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmanızı sağlayan kırmızı lahana, ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik erimesi riskini azaltır.

Az Kalori İçerir

Kırmızı lahananın kalorisi oldukça düşüktür. Orta büyüklükte bir kırmızı lahananın 60 kalori olduğu düşünülünce diyet listelerinde de kolaylıkla yer alabileceği anlaşılabilir. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olan kırmızı lahana hızlı şekilde yağ yakmanız için faydalı bir besindir. Bu mucizevi sebze size sağlıklı kilo verme noktasında yardımcı olacaktır.

Sindirime İyi Gelir

Lifli bir yapıda olması kırmızı lahananın, bağırsakları daha hızlı çalıştırmasına neden olmaktadır. Kırmızı lahana hazımsızlığa iyi gelir ve yiyeceklerin midede öğütülmesini kolaylaştırır. Mide bulantısı, şişkinlik ve rahatsızlık hissini giderir. Mide ülseri de kırmızı lahananın iyi geldiği rahatsızlıklardan biridir. Kırmızı lahana aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücüdür ve kabızlığa da iyi gelir.

Cilt Dostudur

Kırmızı lahana tüketmek cilde iyi gelir. Özellikle de siyah nokta vi sivilce gibi cilt problemlerinden kurtulmak istiyorsanız bol miktarda  tüketebilirsiniz. Çünkü kırmızı lahana doğal bir sülfür kaynağıdır. Ve bu bileşen de akne ve sivilceler ile savaşır. Cildin pürüzsüz ve daha güzel görünmesini sağlayan bu sebze iltihaplanmaları da önler.

Kırmızı Lahanayı Nasıl Tüketmeli?

Kırmızı lahana çiğ olarak tüketilebildiği gibi, pişirilerek de rahatlıkla yenebilir. Piştiği zaman mavimsi bir renk alan kırmızı lahana, yumuşak ve oldukça da lezzetlidir. Ülkemizde kırmızı lahana en çok salatalarda tercih edilir. Turşusu da oldukça meşhur olan bu sebzenin kendine has olan kırmızı rengi sayesinde turşu sularının rengi de kırmızılaşır. Sarımsaklı yoğurt ile yapılan kırmızı lahana mezesi de oldukça popüler yiyeceklerden biridir. Kırmızı lahana ayrıca detoks suyu olarak da tercih edilebilir ve diyet listelerinde rahatlıkla yer alabilir. Bu kırmızı sebze çok dayanıklı olduğundan kış aylarında uzun süre saklanabilir ve kolay kolay bozulmaz. Günde bir porsiyon kırmızı lahana tüketerek kendinizi daha zinde ve sağlıklı hissetmeniz mümkündür. Özellikle kış aylarında vücut bağışıklığının düşmesi, kırmızı lahanayı tüketmeniz için yeterli bir sebeptir.

Aşırı Tüketmemeye Özen Gösterin!

Kırmızı lahana tüketmek tiroid bezinin az çalışmasına ve buna bağlı olarak da hipotiroidizm meydana gelmesine neden olabilir. Diyabet hastalarının kırmızı lahana tüketimi sırasında aşırıya kaçmamaları önerilmektedir. Kırmızı lahana gaz yapan sebzeler arasında olduğu için emziren anneler tarafından çok fazla tüketmesi önerilmez. Aşırı tüketilmesi halinde; şişkinlik, hazımsızlık, iştahsızlık ve cilt kızarıklığı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Her gıdada olduğu gibi kırmızı lahana tüketiminde de dikkatli olmak gereklidir. Uygun miktarda tüketilen kırmızı lahana güçlü bir bağışıklığa sahip olmanızda ve birçok hastalıktan korunmanızda etkili olacaktır.

Kırmızı Lahanayı Sofranızdan Eksik Etmeyin!

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin