Kız Kulesi Efsanesi Nedir

Kız Kulesi Efsanesi Nedir
Kız Kulesi Efsanesi Nedir

Kız Kulesi Efsanesi Nedir

Kız Kulesi Efsanesi Nedir? Kız kulesi İstanbul’un en önemli sembollerinden birisi olan İstanbul Boğazı’nın dikkat çekici fotoğraflarında her zaman boy gösteren detaylardan birisi oluyor. Bundan çok uzun yıllar önce Leandros  ya da Damalis olarak adlandırılan bu kule, İstanbul’da romantik bir aktivite yapmak isteyenler için aşkın ve zarafetin simgesi  ilk adresi olmuştur. Kule salacak açıklarında küçük bir ada üzerinde bulunan bir tarihi yapıdır. Kulenin hemen üst katında yer alan kulebadur neredeyse haftanın her günün misafirlerine ev sahiplik yapıyor. Sevdiklerinizle istediğiniz zaman gelip burayı ziyaret edebilirsiniz. Hatta özel günlerinizi için burada özel bir program yaparak eskilerin atmosferini hissedebilirsiniz. Ama unutmayın Kız Kulesi bir tarihi yapı olmasının yanı sıra burada yaşanmış gerçek hayat hikayeleri ve efsaneleri ile insanların büyük ilgisini çekiyor. Söylencelere göre kız kulesi sırları ya da efsaneleri şu şekilde anlatılıyor.

Kız Kulesi Sırları Nelerdir?

M.Ö.  341 yıllarında Yunanlı Chares kız kulesinin olduğu alana eşi için mermerden bir anıt yaptırmış. Eskiden kız kulesine Damalis denilmesi buradan kaynaklıdır. Damalis Chares’in eşinin adı oluyormuş. Bunun dışında kız kulesi sırlarından bir diğeri ise 12. Yüzyılda imparator Manuel, Komnenos kız kulesini olduğu bölgeye düşmanın girmemesi için bir kule yaptırmış. Bu kulelerden birisi günümüzde Topkapı sarayı kıyısında diğeri ise Üsküdar sahilindeymiş. Günümüzde Kız kulesinin yükseldiği yerde yapılan bu iki kulenin arasında zincir gererek Boğazdan geçen gemilerin kontrol altına almayı başarmış. Ayrıca İstanbul fethedilirken Venedikler kız kulesini üst sur olarak kullanarak Bizanslılara yardım etmişler. Fatih Sultan Mehmet ise İstanbul’un fethinden sonra bu kulesi kaleye dönüştürerek etrafına toplar yerleştirip, İstanbul boğazını güçlü savunması sayesinde bu kuleye pek ihtiyaç olmamış, sadece İstanbul Boğazı’nın önemli gösteri merkezlerinden birisi olmuştur. Kız kulesi bir dönemler sürgün yeri ve karantina odası olarak kullanılmış.

Kız Kulesi Hikayesi Nedir

Tarihi en önemli şehirlerinin en gizemli tarihi yapılarından birisi olan kız kulesi hakkında birden çok hikayeler anlatılıp duruyor. Bunların hangisini doğru olduğu konusunda daha net bir bilgiye rastlanılamamıştır. Yine de bu hikayelerden birkaç tanesini de sizinle paylaşacağınız.

Bizans Kralının Acı Hikayesi

Kız kulesi ile ilgili anlatılan ilk efsaneye göre zamanın Bizans krallarından birisini bir kızı dünyaya gelmiş. Bu kız hakkında bir kehanet ortaya çıkmış Anlatılanlara göre Bizans kralının kızı 18 yaşına geldiğinde yılan tarafında sokularak ölecekmiş. Bunu duyan kral kızını kurtarmak için denizin ortasındaki kuleyi restore ettirerek, kızını yaşayabileceği bir yaşam alanı haline getirmiş. Kız 18 yaşına geldiğinde ise hizmetçileri ile bu kuleye gelmiş. Ancak kralın kız hizmetçilerin getirdiği üzüm sepeti ya da âşık olduğu genç bir subayı getirdiği çiçek sepetinin içinde bulunan yılan tarafından sokularak ölmüş.

Battal Gazi ve Kız Kulesi Efsanesi

Kız kulesi ile ilgili anlatılan bir diğer efsane ise; Battal Gazi Selçuklu zamanında Üsküdar Tekfurunu kızına âşık olur. Bu durmadan hiç hoşnut olmayan tekfur, kızını kız kulesine hapseder. Fakat battal gaziyi kim tutar. Sevdiğin kızı kurtarma macerasına kapılır ve sonunda aşıklar birbirine kavuşur.

Kız Kulesi Efsanesi Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin