üsküdar istanbul

üsküdar istanbul haberleri
üsküdar istanbul ulaşım

üsküdar istanbul

üsküdar istanbul’ un Anadolu Yakası’nda bulunan güzide bir ilçesidir. Beykoz, Ümraniye ve Ataşehir ilçeleri ile sınır komşusu olmaktadır. İstanbul boğazı ve Marmara Denizi’ne kıyıları bulunmaktadır. Üsküdar 33 mahalleden oluşan bir yerleşim yeri olmak ile birlikte 2016 yılı verilerine göre nüfusu 535.537 kişi olmaktadır.  Üsküdar, 1926 yılına kadar bir şehir statüsünde olmak ile birlikte bu tarihten sonra İstanbul’a bağlı bir ilçe statüsünü almıştır. 1930 yılında Kadıköy ve Beykoz Üsküdar’dan ayrılmış ve 2008 yılında bazı mahallelerinin Ataşehir’ e bağlanması ile bugünkü sınırlarına kavuşmuştur.

Osmanlı Devleti bölgeyi Orhan Gazi döneminde 1352 yılında fethetmiştir. Buna karşın bu dönemde bölgeye fazla yerleşim olmamıştır. Bölgeye yerleşim Fatih Sultan Mehmet döneminde hatırı sayılır ölçüde gerçekleşmiştir. Fatih döneminde ilçenin yönetimsel ve yargısal organları belirlenmiştir. Buna göre Suriçi’ ndeki kentsel bölge İstanbul Kadılığı’ nın yetki alanına girmiştir. Bu dönemde bölgede Üsküdar Kadılığı oluşturulmuş ve padişaha bağlanmıştır.

üsküdar istanbul haberleri

Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul’un diğer ilçelerinde olduğu gibi Üsküdar’ın da çehresi değişmeye başlamıştır. Özellikle 1950 yılı ve sonrasında Anadolu’dan oldukça fazla göç almış ve bu göç nüfusu ilçenin nüfus dengelerini oldukça değiştirmiştir. Bu göç nüfusuna bağlı olarak ilçede gecekondu tipi yapılaşma artmış ve çarpık bir kentleşme modeli ortaya çıkmıştır. Özellikle yeni Boğaziçi Köprüsü’nün açılması göç nüfusunu oldukça arttırmış ve 1963 yılında bu göç artışı sebebiyle bölgede belediye kurulması zorunlu bir hale gelmiştir.

Üsküdar, İstanbul’un en fazla tarihi ve kültürel değere ev sahipliği yapan ilçelerinden biri olmaktadır. Başka Kız Kulesi olmak üzere, Selimiye Kışlası, Çamlıca Kasrı, Büyük Selimiye Camii ve Ayazma Hamamı gibi pek çok eser bu ilçede bulunmakta ve yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmektedir. İlçede pek çok eğitim ve sağlık kuruluşu olmakla birlikte birçok spor tesisi bulunmaktadır. Bu anlamda İstanbul’un en gelişmiş ilçelerinden biri olmaktadır.

2019 yerel seçimleri sonucu Adalet ve Kalkınma Partisi adayı olan Hilmi Türkmen seçimi kazanmış ve gücel olarak Üsküdar Belediye Başkanı olmaktadır. Hilmi Türkmen bu görevini yine Adalet ve Kalkınma Partisi bünyesinde 5 yıl belediye başkanlığı yapmış olan Mustafa Kara’dan devralmıştır.

üsküdar istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin