Konut Kredisi İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır
Konut Kredisi İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır tuzla

Konut Kredisi İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Konut Kredisi İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır? Günümüzde insanlar ev almak için konut kredilerine başvurmaktadır. Bankalar ise konut kredisi verirken oldukça tedbirli davranmaktadır. Konut kredisini vereceği kişilerde bazı şartlar aramaktadır. Bu şartlardan en önemlisi kredi notudur. Banka konut kredisi vermek için kredi notuna bakar. Konut Kredi Faizleri Düşer mi Tuzla?

Kredi notu yüksek olan kişiler konut kredisinden kolayca faydalanabilir. Ancak kredi notu düşük veya riskli olan kişiler sadece belirli koşullarda konut kredisinden yaralanır. Bu koşullar arasında kefil göstermek veya bir malı ipotek etmektir. Vatandaşlar bu koşulları sağlarsa krediden faydalanma imkânı bulmuş olur. Bankaya olan borç tamamen bittikten sonra ipotek kaldırma işlemi yapılabilir. Kredi Üstüne Kredi Çekme İkinci Krediyi Alabilir miyim? Vatandaşlar ise ipotek kaldırma işlemini nasıl yapması gerektiğini bilmemektedir. Bu konu hakkında bankanızdan gerekli bilgileri alabilirsiniz. Peki, ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır?

İpotek Nasıl Kaldırılır?

Eskilerde ipotek kaldırma işlemi kişinin kendisi, ipotek kaldırma yazısını tapu müdürlüğüne iletmesi gerekiyordu. Günümüzde ise bu işlem elektronik ortamlarda yapılmaktadır. İpotek kaldırma işlemi yapmak için:

  • İpotek kaldırma yazısı, kredi alan kişinin talebi üzerine banka çalışanları tarafından tapu müdürlüklerine online olarak iletilir.
  • O yıl için belirlenen ipotek kaldırma ücreti bankaya ödenir.
  • Tapu müdürlüğü gönderilen belgeleri inceler ve daha sonra bir sorun çıkmazsa konut üzerindeki ipoteği kaldırır.
  • İpoteğin iptal olup olmadığını ise E-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Kişi kredi borcunu ödedikten sonra ipotek iptali belgelerini banka üzerinden tapu müdürlüğüne iletilir. Gönderilen belgeler tapu müdürlüğü tarafından incelenir ve daha sonra ipotek kaldırılır. Gerekli incelemelerin yapılması ve ipotek kaldırma işlemi birkaç hafta sürebilmektedir. Günümüzde artık bu işlemleri yapmak eskiye nazaran çok daha kolay ve pratiktir.

İpotek Kaldırma Ücreti Ne Kadar?

İpotek kaldırma ücreti her sene Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Ancak 2021 senesi için bunun için net bir ücret belirlenmemiştir. Çünkü ipotek kaldırma ücreti her banka için aynı değildir. Ancak bu ücret 100 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü başvurunuzu inceleyecek ve herhangi bir sorun ile karşılaşmazsa ipoteği kaldırma işleminizi onaylayacaktır.

Konut Kredisi İpotek Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin