Koronavirüs vakaları neden artıyor

Koronavirüs vakaları neden artıyor
Koronavirüs vakaları neden artıyor

Koronavirüs vakaları neden artıyor ?

Koronavirüs vakaları neden artıyor? Bilindiği üzere literatüre Covis-19 adıyla geçen koronavirüs salgını 2020 yılının başlarında ülkemize giriş yaptı. İlk günlerde pek fazla tehlikeli zannedilmeyen bu ölümcül virüs kısa zamanda ülke geneline yayılım gösterdi.

Günümüze kadar dünya  çapında meydana gelen salgınların çıkış yeri olarak bilinen Çin, yine salgından sorumlu olan ülke konumunda yerini aldı. Birçok farklı mecralarda salgının asıl sebebinin yarasa odaklı yemekler yiyen Çin halkından kaynaklandığı konuşulsa da sadece yemek veya içecek odaklı bir salgın olmadığı ilerleyen zamanlarda ortaya çıktı.

Koronavirüs vakaları neden artıyor Tuzla

Koronavirüsün ortaya çıkışından ülkemiz sınırları içine girene kadar, bu ölümcül virüsün tehlikesinden Çin sağlık kuruluşları bile habersizdi. Ülkemizde hızla yayıldıktan sonra olayın önemi daha da artmaya başladı.

Günden güne artan vaka sayıları, bir süre sonra yerini yavaş yavaş artan ölümle sonuçlanan vakalara bıraktı. Koronavirüs salgınından en çok etkilenecek olan İstanbul ilimizde vakaların artması sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından önemli açıklamalar yapıldı ve salgının büyümeden ortadan kalkması için adımlar atıldı.

KORONAVİRÜS VAKALARI NİÇİN ARTIYOR ?

Salgın ülke genelinde yayılmaya devam ederken en çok vatandaşımızın yaşadığı İstanbul’da önlemler hız kesmeden devam ediyordu. İlk olarak kafe, restoran, lokanta ve eğlence mekanlarında bir takım küçük kısıtlamalar getirildi.

Daha sonra haber kanallarının yaptığı araştırmalara göre İstanbul’a bağlı Beyoğlu, Nişantaşı, Bebek ve Fatih yerleşim yerlerinde koronavirüs vakalarının artış hızının tehlikeli seyrettiği anlaşıldı.

KORONAVİRÜSE “MESAFE” KOYAMADIK

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan tedbirler salgının ilk günlerinde etkili olmaya başladı. Kafeler, restoranlar ve çay bahçeleri gibi insanların topluluk oluşturduğu yerlerde koronavirüsten korunmanın yolları konulu afişler asıldı. Fakat halkımız tarafından tehlikesi tam anlaşılmayan koronavirüs salgını etkisini daha da hissettirmeye başladı.

Koronavirüs kaynaklı ilk vefat haberi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından verilmesinin ardından Türkiye genelinde tedbirler daha sıkı hale getirildi. Alışveriş merkezlerinde salgından dolayı sırayla müşteri alınmaya başlandı.

Tuzlada koronavirüs sayısı

Diğer bir yandan salgının ilk aşamasında Ankara halkının kurallara uyma konusunda çok iyi olduğuna işaret eden uzmanlar, normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran’dan itibaren tedbirlerin bir kenara bırakıldığını belirten açılamalarda bulundu.

Sosyal hayatımızı daha dikkatli bir şekilde devam ettirmemiz gerektiğini belirten bütün bu gelişmeler, alınan tedbirlerin daha sıkı hale getirilmesini ve bu tedbirlerin bütün halk tarafından uygulanmasını zorunlu hale getirdi. Haziran ayından itibaren tüm yaz ayları boyunca devam eden uyarılar malesef virüsün yayılmasının ve ölümlere sebep olmasının önüne geçemedi.

Tuzla Koronavirüs haritası

Yapılan bütün uyarılara rağmen hasta sayısı artış gösterdi ve hasta sayısında ani ve ivmeli bir artış olması riskine karşı Bakanlık tarafından yeni ve daha etkili önlemlerin alınması zorunlu hale geldi. Bu önlemlerin başında belirlenen hafta sonları sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi.

YA HEP YA HİÇ

Virüsün hızla yayılmaya devam ettiği bu dönemlerde mahalle aralarında yapılan düğünlerde halaylara devam ediliyor, insanlar eğlencelerinden ve keyiflerinden vazgeçmiyordu. Toplu olarak bir araya gelinen her türlü mekan ve düzenlenen organizasyonlar korona virüs salgınının daha hızlı yayılmasına adeta zemin hazırlıyordu. Bu gibi salgını hiçe sayan olaylar ülke genelinde sağlık personelleri tarafından “ya hep ya hiç” eylemleri olarak adlandırıldı.

Özellikle yasaklara rağmen ısrarla yapılmaya devam eden kalabalık düğünler virüsün yayılmasını kolay hale getiriyordu.

VAKALAR NEDEN ARTIYOR ?

Ülke genelinde alınan onca tedbire rağmen olay yine halkımızın kendinde bitiyor. Dışarı çıkarken maske takmayan, hastalık belirtileri olduğu halde test yaptırmayan hatta test sonucu pozitif çıksa bile sorumsuzca kalabalık ortamlarda bulunmaya devam eden çoğu vatandaşlarımız virüsün taşıyıcısı rolünü üstleniyorlar.

Sağlık çalışanlarımız ne kadar özverili çalışsalar bile kuralla uymayan ve hijyen konusuna dikkat etmeyen bireyler bütün bu uğraşların sonucunu hüsrana uğratabiliyorlar. Korona virüsle mücadele kapsamında sorumluluk sahibi olmayan kişilerin çoğu virüs taşıyıcısı olarak farklı bireylere de bu virüsü bulaştırabilmektedir.

Virüsün bulaştığı 60 yaşından büyük bireylerde hastalık daha ağır sonuçlara yol açabilmektedir. Genç kişilerde ise durum bu kadar ağır olmayabiliyor. Genç yaştaki bireylerin virüsü taşıyarak bulaştırdıkları ve bunun sonucunda kendileri hastalık belirtisi göstermezken virüs bulaştırdıkları yaşlı bireylerde hastalık etkisini hemen veya birkaç hafta içerisinde gösteriyor. Bunun onucunda ülke genelinde vefat eden hasta sayısı da hızla artış gösteriyor.

Dünya genelinde Güncel verileri https://en.wikipedia.org/wiki/Template:COVID-19_pandemic_data  linki tıklayarak öğrenebilirsiniz.

ilginizi çekebilir; Yeni Koronavirüs Tedbirleri Açıklandı.

Tuzla Gazetesi Gündem.

Koronavirüs vakaları neden artıyor

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin