Mesane kanseri belirtileri nelerdir
Mesane kanseri belirtileri nelerdir? Bugün sizlerle günümüzde özellikle erkeklerde sıkça rastlanılmaya başlayan mesane kanserinin ne olduğunu, ne gibi belirtilen gösterdiğini, hangi evrelerinin bulunduğunu ve bu evrelerin hangi aşamalardan oluştuğunu son olarak da ölümcül olup olmadığı hakkında gerek yapılan araştırmalardaki teorik bilgilerle gerek şimdiye dek rastlanılmış hastalarda gözlemlenen risk ve tedavilerini içeren pratik bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağım.
İçindekiler Tablosu
1-MESANE KANSERİ NEDİR ?
2-MESANE KANSERİ BELİRTİLERİ
3-MESANE KANSERİ EVRELERİ
4-MESANE KANSERİ ÖLÜMCÜL MÜDÜR ?
MESANE KANSERİ NEDİR ?
Mesanenin diğer bir adı ile idrar kesesinin vücudumuzdaki görevi idrarı depolayarak vücudumuzdan dışarıya atılmasını sağlamaktır. Mesane, içi boş ve içi doldukça esneyip gevşeyebilen bir organdır. Mesane kanseri ise mesanenin iç yüzeyindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile başlar. Burada dikkat edilmesi gereken husus mesane kanseri ile ilgili testler yaptırırken test sonucunda hangi tümörün kansere yol açtığını bilmektir. Çünkü mesane kanserini oluşturan üç farklı tümör vardır;
- Üropiteliyal karsinom : Bu tümör türü mesanenin dış yüzeyinin tamamına yakınını kaplayarak mesanenin az önce bahsettiğimiz esneklik özelliğini büyük bir oranda kaybetmesini sağlar ve eskiye oranla vücudumuzda çok daha az idrar tutmamıza sebep olur. Kanserin mesanenin iç yüzeyindeki kontrolsüz hücre çoğalmalarından meydana geldiğini belirtmişsek de ; üropiteliyal karsinom ile mesanenin dış yüzeyi tamamen kaplandığında iç yüzeyinin havasız kalarak enfeksiyon kapmasında ve epitel hücrelerinin zarar görmesine yol açar.
- Yassı Epitel Hücreli Karsinom : Mesane yassı epitel hücrelere sahip bir organdır. Bu tümörde ise mesane uzun bir süre boyunca enfeksiyonla veyahut irritasyonla ile mücadele etmişse mesanenin yassı epitel hücrelerinde tümörler meydana gelmektedir.
- Adenokarsinom : İdrar kesesinde salgı yapan hücrelerde görünür ve mesanenin (dış) duvarında oluşan mukusun ana hücrelerinde meydana gelen kontrolsüz çoğalmadan oluşur.
MESANE KANSERİ BELİRTİLERİ
Mesane kanseri öncelikle erkeklerde kadınlara oranla @ daha sık görülen bir kanser çeşididir. Genelde 40-50 yaş üzeri insanlarda görülür. Mesane kanserinin en sık belirtisi olan idrarda hematuri adı verilen kanamadır. Bu kanama genelde sabahları ilk uyandığınızda daha sık meydana gelmektedir. Öte yandan idrarda hematuri oluşması daima kanserin habercisi olmayabilir. Geçirdiğiniz başka bir iç hastalığın belirtisi de olabilir bununla ilgili bir üroloji doktoruna danışmakta ve test yaptırmakta fayda var. Mesane kanserinin diğer belirtilerini ise ; idrarda yanma, kan pıhtılarının oluşması, sık idrara çıkma, idrar sonrası mesane ağrıları olarak sıralandırabiliriz. İnsanlar mesane kanseri olduklarını genelde başka bir iç hastalık için kan veya idrar testi yaptırdığında öğreniyor çünkü; mesane kanseri belirtileri bakımından da her ne kadar ertelenemez ve önemli olarak gözükse de mesanede tümör oluşumundan belli bir süre sonra rahatsızlık nüksetmeye başlıyor. Bu yüzden mesaneniz ile ilgili kronik ya da belirli zaman zarfları süresince meydana gelen bir rahatsızlığınız var ise mutlaka bir üroloji doktoruna görünmelisiniz.
MESANE KANSERİ EVRELERİ
Mesane kanserindeki evreleri sıralamadan ve açıklamadan önce biraz evreleme sürecinden bahsetmek gerekirse; kanser hücrelerinin nerede bulunduğu , mesanenin hangi bölümlerini istila ettiği, mesaneye ne kadar yayıldığı ve vücuttaki diğer organları nasıl etkilediği mesane kanserinin evreleme sürecinde birer faktördür. Mesane kanserinin evresini araştırırken klinik testlerden ve patolojik bölümden faydalanabiliriz. Mesane kanserini oluşumu ve başlayışından itibaren 5 evrede sıralayacak olursak ;
- Mesane kanserinin oluşumu: Kanserin bu aşaması tıp literatüründe karsinomainsitu olarak bilinir. Bu aşamada kanser mesanenin yalnızca iç kısmında yani iç zar tabakasında bulunur.
- 1.Evre: Mesane kanserinin ilk evresi olarak bilinir. Kanser mesanenin iç yüzeyindeki epitel dokulara hatta daha derin bölgelere kadar yayılır. Bu evrede teşhis konulması halinde basit tıbbı ve fizik muayeneleri ile tedavi mümkündür.
- 2.Evre: Mesane kanserinin yavaş yavaş kendisini hissettirmeye başladığı evredir. Bu evrede kanser mesanenin iç ve dış yüzeyindeki kalın olarak belirtilen kas dokularına yayılmaya başlamıştır. Bu evrede idrar yaparken spazm geçirmek, yanma hissetmek ve hatta bazen damla damla kan görmek mümkündür. Hemen geç olmadan üroloji doktoruna gidilmesi gerekir.
- 3.Evre : Bu evrede kanser artık iyice mesaneyi çevreler duruma geliyor. 2.Evre bahsettiğimiz mesanenin iç ve dış yüzeyindeki kalın kas tabakasını kaplayan yağ dokusuna (prostat) kadar nüksediyor kanser. Hatta yapılan bir araştırmada çoğu mesane kanseri hastasında 3.evrede kanser uterus ya da kadınlarda vajinaya kadar yayılıyor.
- 4.Evre : Mesane kanserinin son evresi olarak bilinmektedir. Bu evrede kanser mesanenin tümüne yayılmış bulunmaktadır. Mesane kanserinin neredeyse tüm belirtileri hastada görülmektedir. Bu evrede genellikle kanser vücudun başka organlarına da yayılmış bulunuyor. Örneğin akciğere yayılmış ise ; hastada mesane kanserinin belirtilerinin (idrar yaparken ağrı veya yanma, sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma) yanı sıra göğüste şiddetli ağrı ve öksürük meydana gelebilir.
MESANE KANSERİ ÖLÜMCÜL MÜDÜR ?
Gelelim yazının en çok merak edilen ve endişe uyandıran kısmına. Öncelikle şunu söylemeliyim ki mesane kanseri teşhisi konulan her hastanın bir ölüm riski yoktur. Ülkemizde senede yaklaşık 13.000 kişiye mesane kanseri teşhisi konuyor. Bu sayının 10.000’i erkeklere 3.000’i ise kadınlara ait. Bu kişilerinin çoğunun yaşı ise 65 ve üzeridir. Bu kişilerin e’i en az 15 yıl gibi bir süre hayatta kalmaktadır. Gelin bu ölüm oranına mesane kanserinin evreleri üzerinden bakalım hem bu sayede kafamızda bir şeyler daha net oturacaktır.
Eğer ki mesane kanserinin oluşumunda yani 0 evresinde bulunan bir hasta iseniz bu evrede hayatta kalma oranınız %98’dir. Yani basit tıbbi ve fiziki müdahaleler ile hastalığı atlatabilirsiniz. Kanserin 1.evresinde bulunuyor iseniz bu evrede ise hayatta kalma oranınız %88’dir ve tıpkı oluşum evresi gibi basit tıbbı ve fiziki müdahaleler ile hastalığı atlatabilirsiniz. Kanserin 2.evresinde bulunuyorsanız bu evrede ölüm riski biraz daha artmaktadır ancak buna rağmen yapılan araştırmalara göre hayatta kalma oranınız %65-68 civarındadır. Mesane kanserinin 3.evresinde bulunuyor iseniz bu evrede ölüm oranınız biraz daha yüksek olacaktır. Özellikle son 5 yılda mesane kanseri hastalarının %54’ü 3.evrede hayatını kaybetmektedir. Evet şimdi gelelim mesane kanserinin ölümcül evresi olan 4.evresine az önce dediğim gibi bu evre mesane kanserinin son evresidir. Buna rağmen hastaların durumuna göre belli tedaviler uygulansa da üzülerek söylüyorum ki hayatta kalma oranı çok düşüktür.
Yorumlar kapalı.