Kullanılmış Kızartma Yağlarına Dikkat

Kullanılmış Kızartma Yağlarına Dikkat
Kullanılmış Kızartma Yağlarına Dikkat

Kullanılmış Kızartma Yağlarına Dikkat

Kullanılmış Kızartma Yağlarına Dikkat! Yağlar neredeyse tüm yemeklerin olmazsa olmaz malzemeleridir. Çorbasından saltasına, sebze yemeğinde sarmasına dolmasına hatta hamur işlerine kadar tüm besinlerde katı ya da sıvı yağ olmak üzere farklı çeşitte yağ kullanmak zorundayız. Özellikle kızartma türlerinde çok fazla kullanılan sıvıyağların bir kez kullanılması gerekir.

Kızartmalardan kalan kızartılmış yağı ikinci ya da üçüncü kez kullanmak insan sağlığı açısından son derece sakıncalı bir durum olmaktadır. Kızartma yağlarını kimyasal yapılarındaki çift bağları  kolaylıkla bozulacağı için sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Bu yüzden her yemekte kullanılmamış taze yağ eklenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kullanacağınız yağın miktarını iyi belirlemelisiniz. Az yağ kullanmak tasarruf açısından son derece önemlidir. Kızartma türlerinde de çok az yağ kullanın. Eğer ihtiyaç duyarsanız üzerine ilave edebilirsiniz.

Kızartma Yağlarını Kullanmak Neden Sakıncalı

Besinleri pişirirken daha lezzetli olması için tercih edilen pişirme yöntemlerinden birisi olan kızartma usulü günümüzde çok fazla tercih edilmektedir. Haşlama ya da tencerede pişirmeye nazaran çok fazla yağ gereksinimi gerektiren kızartma yönteminde arta kalan yağları ziyan olmaması adına bir kaba koyup başka yemeklerde kullanmak için muhafaza edersiniz. Fakat yağlar bir kere kullandıktan sonra okside olacak ve kanserojen madde oluşturacaktır.

Çünkü kızartmaya konulan yağ ısındığı zaman kimyasal yapısında değişmeler meydana gelir. Isınma ile başlayan bu değişim, ısı bittiğinde ve muhafaza ettiğinizde de devam eder, yani yağ ilk kullanımdan sonra oksidasyon adı verilen değişimi kendi içerisinde devam ettirir. Çünkü kullanılmış yağlar bekleme süresinde toksit maddeleri bir süre sonra kansorejen etkiye sahip olacaktır. Bu özelliklere sahip olan yağları kullandığınız zaman direkt olarak yemeğinize ve yediğinizde vücudunuza geçecektir. Yağda bulunan toksitler vücuttaki DNA’ ya ve hücrelere zarar veriyor.

Peki Kullanılmış Yağları Ne Yapmalı

Özellikle kullanılmış kızartma yağlarını kesinlikle ikinci kere kullanmayın.  Aynı zamanda kızartma yöntemi ile hazırlanan yemekler çok yağlı olacağı için sağlık açısından zararlı olabilir. Bu nedenle fırında, tencerede ya da haşlama yöntemi ile pişirilen yemekleri daha fazla kullanmaya özen gösterir. Yine de kızartma türlerinden vazgeçmem diyorsanız fazla yağ kullanmaktan kaçının ve kullanacağını yağı miktarını tek sefer kullanılacak şekilde ayarlayın.

Elinizde çok fazla miktarda kullanılmış yağ varsa bunu azar azar içerisine %25 oranında yeni yağ katarak da zararlı etkilerini yok edebilirsiniz. Ama en sağlıklı olanı kızartma yöntemi ile pişirme seçeneğini fazla tercih etmeyin ya da seyrek yapın.  Aynı zamanda kullanılmış yağları kesinlikle lavaboya dökmeyin. Büyük bir kapta biriktirerek atık yağlar toplama yerlerine verebilirsiniz.

Atık Yağlar Sadece Sağlığa Değil Çevreye Zarar Veriyor

Bir litre hayvansal ya da bitkisel kullanılmış atık yağar neredeyse bir milyon litre suyu kirletiyor. Bu yağları lavaboya döktüğünüzü düşünürsek, lavaboyu tıkatmasını yanı sıra suları kirleterek insan yaşantısı için çok önemli olan enerji kaynağını da çöpe atmış olursunuz. Atık yağlar biyo dizele edilen çok değerli bir ürün olduğu için bunu tüketerek hem sağlığınızı bozmak hem de lavaboyu tıkayıp suları kirletmek yerine ekonomiye kazandırmanız daha faydalı olacaktır. Böylece geri dönüşüme de katkı sağlamış olursunuz. Atık yağları bazı firmalar ya da bulunduğunuz şehrin belediyeleri evinize gelerek bunları topluyor ve geri dönüşüm firmalarına gönderiyor.

Kullanılmış Kızartma Yağlarına Dikkat

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin