Lavanta Çiçeği

Lavanta Çiçeği, , bakımı, fiyatı, faydaları nelerdir
Lavanta Çiçeği

Lavanta Çiçeği

Lavanta Çiçeği, bakımı, fiyatı, faydaları nelerdir? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlere, lavantadan bahsetmeye çalışacağım. Daha önceden yazdığım bir makalede sizlerle ara, ara aromaterapi yapılan bitkilerden bahsedeceğimi yazmıştım. Bir önceki makalemizde adaçayından bahsettim, bugün ise sizlere lavanta dan bahsedeceğim. Eskiden sadece sandıklara veya bohça içlerine konulan lavanta şimdilerde birçok alanda kullanılıyor. Sizlere lavantanın faydalarından nasıl kullanıldığında nelere iyi geliyor, bunlardan bahsedeceğim, ne dersiniz başlayalım mı?

Lavantanın Nerede ve Nasıl yetişiyor

Lavanta Çiçeği bakımı nasıldır? Lavanta bitkisi aslında çok eski çağlardan bu tarafa bir çok alanda kullanılıyor. Çok fazla faydası olan bu kokulu bitkiyi bilmeyen yoktur son yıllarda da artık çok yaygın olarak lavanta üretimi yapılıyor. Akdeniz iklimi seven lavanta bitkisi Türkiye’de Karadeniz hariç her yerde yetişebilir olması, ülkemizde birçok ilimizde lavanta yetiştiriciliği yapılabilmesini kolaylaştırıyor. Karadenizde yetişmemesinin sebebi ise yazları çok yağışlı olmasıdır. Lavanta bitkisi sıcağı ve güneşi çok seven bir bitki olması nedeniyle de yazları sıcak olan illerde yetiştiriliyor.

Lavanta Yetiştiren İller ve İlçeler Nerededir

Lavanta en çok yetiştirilen yerler arsında çok yaygın olarak bilinen yer ise Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyüdür. Lavanta yetiştiriciliği ve birçok alanda kullanarak bizlerinin hizmetine sunan yerler arsında en çok bilinen ve ziyaret edilen Kuyucak köyü yaz aylarından olan haziran ve temmuz aylarında adeta lavanta şöleni ve lavanta festivali yapılıyor. Haziran aynın sonu temmuzun başı gibi yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin muhteşem bir görsel şölenin yanı sırada inanılmaz muazzam bir lavanta kokusu sizleri karşılıyor. Ve orada kendilerinin el emeği ile lavantadan ürettiği ürünlerden de alabilirsiniz. Bu ürünler lavanta yağları.

Kolonyalar, sabunlar, kurutulmuş lavanta demetleri ve daha birçok ürün sizlerin kullanımına hazır hale getirilmiş. Aynı zamanda da lavanta bahçelerinin içerisine kurulan salıncaklar, resim çekilebileceğiniz renkli kurdele ve çiçeklerle süslenmiş banklar da güzel anlarınızı ölümsüzleştirmek için sizleri bekliyor. Tabi ki bu kadar güzel bir alan, dış çekim yapmak isteyen birçok kişinin de düğün, nişan, fotoğrafları içinde muhteşem alternatif bir yer olabilir.

Lavantanın Faydaları ve Kullanım Alanları

Evet lavantanın faydalarına gelecek olursak. Lavantayı çay olarak tüketildiğinde strese iyi gelir, hazmı kolaylaştırır, uyku problemi olanlarında lavanta çayı iyi bir tercih olabilir. İdrar sökücüdür. Çayını yapmak için bir tutam lavanta bir kupaya veya bardağa atalım üzerine kaynamış sıcak su koyup 5- 10 dakika dinlendirip içebilirsiniz günde iki üç bardak tüketebilirsiniz.

Lavantanın Kişisel Bakım İçin Kullanımı

Lavanta Çiçeği fiyatı nedir? Lavantanın kurusu bildiğiniz üzere zaten birçok yerde kullanılıyor. Lavanta yağı ise ilk başta da bahsettiğim gibi aromaterapi olarak kullanılıyor. Yani eğer evde küvetiniz var ise küvete dolduracağımız ılık suya 5-6 damla kadar lavanta yağından damlatıp sonra o ılık lavantalı suda 15 dakika durmak sizi rahatlatacaktır. Eğer küvetiniz yoksa üzülmeyin ellerimize damlatacağımız birkaç damla lavanta yağı ile yine başımıza boynumuza hatta ayaklarımıza yapacağımız bir masaj sizleri yine rahatlatacaktır.

Lavanta Çiçeği faydaları? Lavanta yağı sadece aromaterapi olarak kullanılmıyor. Cilt ve saç içinde çok etkili bir yağdır. Elimize damlatacağımız birkaç damla lavanta yağı avucunuzda ısıtarak yüzünüze masaj yaparak sürerseniz daha geç yaşlanırsınız ve cildiniz aydınlanır gözenekleriniz küçülür. Düzenli kullandığınızda gözle görünür bir fark yaratabilirsiniz.

Lavanta yağının saç içinde çok faydalı olduğu birçok kaynakta bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Birçok sabun ve şampuanda da kullanıldığını biliyoruz. Bunun yanı sıra bir sprey şişesine su koyup üzerine de 10-15 damla lavanta yağı damlatarak temiz saç diplerimize sıkıyoruz ve sonrada masaj yapıyoruz. Bu işlemle saçlarınız parladığını güçlendiğini zamanla fark edeceksiniz. Ve güzel kokusundan dolayı da sizi rahatlattığını hissedeceksiniz. Lavanta bazı yemek ve tatlılarda da aroma verici olarak kullanılıyor.

Lavanta Çiçeği

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin