Maden İşçisi Olmak

Maden İşçisi Olmak
Maden İşçisi Olmak

Maden İşçisi Olmak

Maden İşçisi Olmak; Türkiye’de madenciler hangi koşullarda çalışıyor? Güzel ülkem Türkiyem, hepimizin başı sağ olsun. Ülkemizde Bartın’ ın Amasra maden patlamasından dolayı eşlerini, babalarını, evlatlarını, abilerini, kardeşlerini kaybeden bütün ailelerimizin başın sağ olsun ve Rabbim hepsinin sabrını bol versin.

Maden, tüm dünyada önemli bir yere sahip olup sanayileşmede ülkelerin en çok ihtiyaç duyduğu, madencilik işi ise dünyada en zor çalışma şartlarına sahip olan sektörlerden birisidir. Ve biz bunu 2013 tarihinde Soma’da şimdi ise Bartın’da ne zor şartlar altında çalıştıklarını ölümle burun buruna olduklarını, ekmek parası için canlarını bile ortaya koyduklarını görmekteyiz.

Maden işçileri her meslek gibi yerüstünde değil yerin altında olan bir meslektir. Herkes gökyüzünü görerek çalışabilirken onlar yerin altında gökyüzünü bile göremeden çalışmaktadırlar. Yeraltı onların çalışma yeri ofisi gibidir. Oysa diğer mesleklerde ofislerde masa, sandalye, kağıt, kalem olur. Bu ofiste ne bir kağıt ne bir kalem ne masa ne de sandalye görmek mümkün değildir.

Maden İşçisi ve Çalışma şartları

Çalışma koşulları, şartları, imkanları o kadar ağırdır ki sinirlendiğinde, kafan dağılsın diye bir sigara bile yakıp içemezsin. Havadar bir yerin yoktur havadar yer bir kenarda dursun yeraltındaki rutubette cabasıdır. Bu rutubetin solunum yollarına olan zararını hiçe sayarlar ve çalışmaya devam ederler. Ölümle burun burunasındır her gün, yeraltında bir maden patlaması ile hayatın son bulabilir ve aileni gördüğün son gün olabilir. Bunun bilinci ile bırakırsın sevdiklerini evde.

Ayrıca çok konforlu bir alanı ya da temiz bir alanı yoktur. Jilet gibi giyinip çıkmazsın evden çünkü gideceğin yer yerin altıdır ve elin yüzün kömüre bulanmış olacaktır. Şikayet etmek gibi bir lüksün yok çünkü ekmek parası. Yaşadığın bölge muhtemelen maden bölgesidir. Ve bu da geçinmek için bazen tek seçenek haline de gelebilmektedir.

Diyorum ya ekmek parası, geçim derdi. İşe alınmak da sanıldığı gibi kolay değildir ayrıca çok ciddi kurallar ve elemeler vardır. Bu kurallar ve elemeleri geçmen gerekir maden işçiliği için. Ayrıca çalışmış olduğun maden ocağının hep kapanma gibi bir riski vardır ve bu da işsiz kalacak mıyım diye strese sokmaktadır. İftarda, yılbaşında, belki de çocuğunun doğum gününde hep yerin altındasındır. Herkesin yerin üstünde kutladığı beklediği şeyleri sen yeraltında yapmak zorundasındır. Yaşadığın sıkıntıya felakete her gün bir yenisi eklenebilir ama bu konuda stres yapma korkma lüksün yoktur. Çünkü bir maden işçisisindir bunları bile bile göz göre göre tercih edersin bu mesleği.

Maden Kazaları

Maden kazası çok fazla olabilir, ölebilirsin kimse senin öldüğünü duymayabilir veya görmeyebilir. Bir tek sen bilirsin bu zorluğu ve yanındaki arkadaşının yardımına da bu yüzden hep ilk önde koşan kişi olursun. Bedenen çok yorulursun güç gerektirir bu iş. İlerleyen zamanlarda solunum yollarından da büyük bir sağlık problemi de yaşama ihtimalin çok yüksek.

Ama işte hep ekmek parası, geçim derdi. Güç gerektiren bir iş ve ayrıca uyku problemi de olan bir iş maden işçiliği. Fiziksel yıpratmalarının yanı sıra psikolojik yıpratmaları da çok fazla, normal bir hayat süremiyorsun ebeveyn rolünü bile üstlenip yerine getiremeyebilirsin. Çünkü bütün enerjini madende harcadın ayrıca kendine vakit ayırma gibi bir lüksün de pek yok eşin çocuklarınla kaliteli bir zaman geçirip aktivite yapmak bile çok olabilir.

Türkiye’de madenciler hangi koşullarda çalışıyor

Ayrıca çalıştığın yerde çok fazla gürültü ve ses olacak eve geldiğinde bir çıtırtı bile duymak istemeyebilirsin. Bu liste uzar gider ama nedense biz bunların hiçbirini görmüyor duymuyor bilmiyoruz. Yeraltında bir madende patlama olmadan madende çalışan insanlardan bir haberiz. Bura da çalışanların hepsinin birer insan birer can olduğunu ve ne denli kıymetli olduklarını bilmiyoruz. İşin kötü tarafı ise yerin altı patlamadan yerin üstünde herkes buradaki insanlardan habersiz, haberdar olabilmek işlerinin ne denli zor olduğunu görmek ve bilmek için illa maden patlaması olması gerekiyor. Ne acı! Umarım ülkemiz artık gözlerini böyle bir haber ile açmaz. Türkiyem başın sağ olsun…

Yüz karası değil, kömür karası

Böyle kazanılır ekmek parası

Orhan Veli

Sümeyye Nur Gündüz

Maden İşçisi Olmak

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin