Masonluk Nedir

Masonluk amaçları Nedir
Masonluk şartları Nedir

Masonluk Nedir

Bazı kelimeler vardır ki, ne anlama geldiği hep merak edilip durmuştur. Masonluk bu kelimelere en güzel örnektir.  Pek çok kişi ne anlama geldiği bilmediği için masonluk hakkında çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Genel tabiri ile mason olma durumu dışa kapalı bir örgüt olup, kardeşlik, eşitlik, özgürlük, ve dayanışmanın temeline dayalı olarak üyeleri tarafından gerekli kural ve ilkeler kabul edilen bir tür  dernek yada örgüt  adıdır, denilebilir. Masonluk, temeli tanrıya inanç temeli üzerine kurulu olan inisiyatik ve ezoterik bir kardeşlik örgütüdür.

Masonluk nedir Kimler Mason Olabilir

İsteyen herkes mason olabilir mi ya da kimler mason olabilir mi? sorusu binlerce kişinin kafasını kurcalayan bir sorunun cevabı olarak 21 yaşından büyük her cinsten isteyen kişi mason olabiliyor. Amam öncelikle masonluğu kabul edip, ilke ve amaçlarını benimsemek gerekir. Elbette bunların yanında mason olmak isteyen kişinin maddi gücünün yeterli olması gerekir.  Ayrıca ileri yaşlı bireylerin masonluğa kabul edilmesi biraz daha zorlaşmış durumdadır.

Masonluk Amaçları Nedir

Masonluğun amacı; bir masona göre her açıdan gelişmiş ve ideal insan olabilmektir. Bu hususta masonik felsefe denilen kaynak bu konuda daha iyi bir birey olma üzerine odaklanılıyor. Ancak masonlukta kötü bir kişiyi iyi bir kişi olma yolunda uğraşma durumu yoktur. Ayrıca masonlar birbirleri arasındaki kardeşlik ve bağı güçlendirmek, bunu dile getirmek için birbirlerine birader ya da kardeş sıfatlarını kullanılırlar. Aslında masonlar için masonluk süreci tekâmül süreci olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte masonlar aralarında mesaj niteliği taşıyan bazı mottolar kullanıyorlar. Dinle, Gör, Ketum ol, anlamı taşıyan Audi, Tace, Vide gibi Latince motto masonların genel yaşam tarzlarını şekillendiren durumu özetler.

Masonluk’ da  Gizlilik Var Mıdır

Masonluk’ da gizlilik konusu da kafa kurcalayan detaylar arasında yer alıyor. Tüm üyelerine açık bir topluluk olan masonluk, üye olmayan bireyler için kapalı bir topluluk olarak kabul ediliyor. Üye olmayanlarda gizliliğin kapalı olmasının en önemli nedeni ise üyelerin eski yıllardan bu yanına birbirlerine kullandığı tanışma işaretleridir. Halbuki masonluğu ilkesi ve amacı gizli ya da sır değildir. Sadece masonları sır olarak kabul ettikleri tanışma işaretinin tarihten günümüze kadar gelen bazı sır ve özelliklerinin olmasıdır. Ayrıca masonlukta üyelerine mason olduklarını saklama ya da gizleme gibi baskı uygulanmamakla birlikte kendi akıl irade hür ve vicdanları ile baş başa kalmaları benimsenir. Yani masonları çevresindeki kişilere mason olduğunu söyleme ya da açıklama gibi bir özgürlükleri bulunur. Fakat mason bir kişi başka bir mason üyenin mason olduğunu söyleme gibi bir hakkı bulunmuyor.

Masonlukta Din Anlayışı Nedir

Masonluk aslında herhangi bir dine bağlı olmamakla birlikte yine herhangi bir dine karşı da ayrılığı olma durumu söz konusu değildir. Üyeler kendi aralarında dini inançlarına ve bu konudaki fikirlerine saygı gösterip karışmaz ve masonların bir araya geldiği localarda hiçbir din hakkında dini tartışma durumu söz konusu değildir. Buna asla bu konuya izi verilmez. Aslında masonluk üyelerinde tanrıya yaptıkları gibi kendi ailelerine ve insanlığa karşı sorumluluklarını da yerine getirmelerini ister. Masonluğun temel ilkelerinden en önemlisi ise insanların birbirleri ile yardımlaşmalarıdır.

 

ilginizi çekebilir; Tapınak Şövalyeleri Kimdir Efsanesi Nedir

 

 

Masonluk Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin