Yalan Söyleme Hastalığı Mitomani Nedir?
Yalan Söyleme Hastalığı Mitomani Nedir? Sağlık dilinde mitomani olarak adlandırılan, yalan söyleme hastalığı, günümüzde psikologların da raporlarıyla birlikte oldukça yaygınlaşmış bir durum olarak biliniyor. Yalan söyleme hastalığıyla karşı karşıya gelmiş kişiler, beyinlerinde tasarlamış olduğu bir durumu, karşı tarafın ilgisini ve beğenisini almak gerekirse etkilemek içinde yalana başvururlar. Bunlar gün içerisinde söylenebilecek yalanlardan aykırıdır; bu yalanların söylenmesindeki neden, kişinin kendisini yetersiz hissetmesi ve kendine karşı dürüst olamamasından kaynaklanır.
Birçok alışkanlığın sonucunda ve küçüklükte atlatamadığı travmalar sonucunda kendini yetersiz hisseden kişi, psikolojik bir rahatsızlık yaşadığının farkına varmadan bu durumu sürekli bir şekilde devam ettirir. Durmadan söyleyip durdukları yalanlara, kendileri dahi inanır; beyinlerinin alışılagelmiş kurgu durumlarından ötürü, yalan söylediklerini örselerler. Yalan söyleme hastalığı olarak tanımını yaptığımız bu rahatsızlığın asıl adı ise, sağlık dilinde mitomani olarak belirtilmiştir. Mitomani rahatsızlığını geçiren kişiler, gün içerisinde aşırı strese ve gerginliğe maruz kalabilirler; bu durumdan dolayı, psikolojik olarak yalana ihtiyaç duyar ve kendini rahatlatmak amacıyla ve bunun yanında birçok amaçla yalan söylemeye başlar.
Mitomani testi
Yalan söyleme hastalığının genelde psikolojik birçok rahatsızlığın ardından geldiği de uzmanlar tarafından söylenilmektedir. Kişinin farkındalığı ve kendine dürüst olması halinde bu rahatsızlık zamanla aşılabilecek bir problem haline dönüşebilir; mitomani hastalığı kişinin özellikle ruhuna olmak üzere bedenine de zarar verebilmektedir. İşte sağlık dilinde mitomani olarak adlandırılan, yalan söyleme hastalığının sağlığa zararları şunlardır:
- Mitomani hastalığına yakalanan kişilerde aşırı stres durumu oluşmaktadır; bu durum günler aracılığıyla alışkanlık haline dönüşür ve kişinin sağlığını oldukça kötü derecede etkilenir. Strese maruz kalan kişiler, birçok hastalığa ve kötü duruma maruz kalırlar; bu durumsa mitomani hastalığının en başta yarattığı stresin, kişi üzerinde ve hayatının konforunda büyük ölçüde etkisi olduğunu gösteriyor.
- Yalan söyleme hastalığına yakalanan kişiler, saç dökülmesi veya beyazlaması durumuna kadar ilerleyebilir. Sürekli bir şekilde beyninde bir olayı canlandıran, olmayan bir durumu anlatan kişi, fazlasıyla düşünmek zorunda kalır; fazla düşünmek beyni yorar ve yıpratır. Bu durum, saç sağlığına ve beyin sağlığına oldukça zararlıdır.
Mitomani neden olur
- İnsan için temel ihtiyaçlardan olay uyku, mitomani hastalığına yakalanan kişilerin gün içerisinde yaşadığı problemler arasındadır. Bu hastalığı geçiren ve yaşayan kişiler de bilirler ki, büyük seviyede uykusuzluk çekerler; gece uyutmayan birçok düşünce topluluğuyla yalnız kalan beyin, düşünmeye hapsolur. Bu durumsa kişileri yıpratır ve inanılmaz bir buhrana sürükler; uykusuzluğun getirisi olarak tüm gün suratsız bir şekilde gezmeleri aşikar bir durum olacaktır. Bu meseleyse, kişinin insan ilişkilerini, yaşam standartlarını ve iş hayatını oldukça olumsuz yönde etkiler.
- Özgüven eksikliği yaşarlar ve odaklanamama sorunlarıyla karşı karşıya gelirler. Bu sorunları yaşayan kişilerin çoğunluğunda, ruhsal sağlık sıkıntıları da tespit edilmektedir; mitomani rahatsızlığı diğer ruhsal hastalıklara da zemin hazırlar.
- Geçmişi düşünüp, geçmiş üzerinde varsayımlarda bulunma ve geçmişe takılı kalma durumu. Geçmiş zamanlarında oldukça sıkıntılı dönemler geçiren ve bu dönemlerde travmalar yaşayan kişi sayısı oldukça fazladır; özellikle çocukluk ve ergenlik çağlarında bu durumları yaşayan bireyler, kendilerini fazlasıyla değersiz ve yetersiz hissederler. Geçmişte kalan kırıntıların üstüne basmak günah değildir; bu durumları kabullenip geçmişinizle ve kendinizle barışmalısınız. Kendisine saygısı olmayan bir bireyin, kimse tarafından saygınlı kalmaz.
Mitomani tedavi edilmezse ne olur
- Maddelerde de örtüştürdüğümüz üzere, değersiz ve yetersiz hissetme durumları yaşarlar. Mitomani hastalığı geçiren kişilerin, beyinlerini yetiştirme durumları, hissiyatları, aileleri ve yaşadıkları çevreyle alakalı birçok faktör bulunarak bu hastalığı geçirirler.
- Karşısındaki insanların düşüncelerine oldukça önem verirler. Bu durumsa onları kendilerine kötü hissettirmek için yeterli bir sebeptir.
Yukarıda görmüş olduğunuz gibi mitomani hastalığının insan sağlığına negatif yönde birçok etkisi bulunmaktadır. Ruhsal sıkıntıların daha çok yönünü gösteren bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin bir an önce bu hastalığın farkına varıp, psikoloğa gidip tedavi sürecini başlatmaları gerekir. Bu hastalığın kurtuluş yollarından birisi ise, hastalığın erken evresinde, bu problemlerin farkında olup kişinin kendini durdurmaya başlamasıyla sorun halledilebilir. İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR; Bipolar bozukluk nedir?
Yorumlar kapalı.