Mide küçültme ameliyatı güvenli mi?

Mide küçültme ameliyatı güvenli mi
Mide küçültme ameliyatı güvenli mi

Mide küçültme ameliyatı güvenli mi?

Mide küçültme ameliyatı güvenli mi? Mide küçültme ameliyatı güvenli mi yazımıza başlamadan önce biraz Obezite üzerinden durmak istiyoruz. Obezite, kişilerin gerek ruhsal gerekse de bedensel sağlığını, olumsuz yönde etkileyecek kadar aşırı kilolu olması halidir. Kadınların belinin 88 santimetre, erkeklerin ise 102 santimetreden geniş olması onların obezite olduklarının göstergesidir. Vücut kitle indeksi hesaplanarak da kişiler obezite olup olmadıklarını bilebilir.

Bu durumda aşağıdaki sınıflamayı inceleyebilir, obezite olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz… İşte obezitenin sınıflaması…

Vücut kitle indeksi

25 ile 30 arası – fazla kilolu
18 ile 25 arası – normal kilolu
30 ile 35 arası – 1’inci derece obezite
35 ile 40 arası – 2’nci derece obezite
40’ın üzeri – 3’üncü derece obezite
50’nin üzeri – süper obezite
60’ın üzeri – süper süper obezite (XXL gibi)

 

Midenin yüzde 80’i alınıyor

Aşırı kilolu olan yani obezite hastası olan kişiler, son yıllarda en çok tercih edilen ameliyatlar arasında yer alan mide küçültme ameliyatı (tüp mide) olmaktadır. Bu ameliyatta kişilerin midelerinin yüzde 80’i alınmaktadır. Ancak tüm obezite hastaları, mide küçültme ameliyatı olmalı diye bir şart yok. Bir kere kilo sorunu yaşayan kişilerin en az 5 yıl obezite sorunu yaşıyor olması gerekmektedir. Bu kişiler sürekli diyet ve spor yapıp zayıflamak için neredeyse her yolu denedikten sonra sonuç alamamışsa obezite cerrahisine uygun bir yapıda olabilir. Ancak altını çizmekte fayda var. Her kilo sorunu yaşayan kişi, obezite hastası olmayabilir. Doğal olarak bu ameliyata da uygun olmayabilirler.

Geriye hacim olarak küçülen bir mide kalıyor

Mide küçültme ameliyatının fizyolojik bir ameliyat olduğunu belirtmek isteriz. Midenin büyük bir kısmı gitse de mide hala yerinde durmaktadır. Yani, mide hala fonksiyonunu sürdürmektedir. Yalnızca hacim olarak küçülmektedir. Diğer bir deyişle bu yalnızca küçültme ameliyatıdır. Mide her türlü görevini yerine getirmeye devam etmektedir. Gıdaları yine öğütür, sindirim enzimlerini yine salgılar. Geriye sadece hacim olarak küçülen bir mide kalır.

Ameliyattan sonra midenin bir miktar esnediğini de söylemek isteriz. Yani mide küçük bir miktar büyür. Örnek verecek olursak, 120 kiloyla ameliyat olan biri daha sonra 60 kiloya ulaşmışsa bir süre sonra 10 kilo alma durumu olabilir. İllaki 10 kilo alır diye bir kural yok ancak alma durumu söz konusu olabilir. Burada cerrahın ameliyat esnasındaki müdahalesi de çok önemlidir. Eğer ameliyat sonrasında kişiler hızla kilo alıyor ve de hala kilo problemi yaşıyorsa bu ameliyatı yapan doktorun mideyi yeteri kadar çıkarmadığını ve ameliyatı başarısız bir şekilde sonuçlandırdığını ortaya koyar.

 

Oldukça güvenli bir ameliyat

Tüp mide ameliyatını Türkiye’de olmak isteyen ve olan çok sayıda yabancı vatandaş bulunmaktadır. Bu demek oluyor ki, bu ameliyatı ülkemizde başarıyla gerçekleştiren çok sayıda doktor bulunmaktadır. Bu kişilerin ameliyat olmasında herhangi bir engel yoksa eğer, anında ameliyatlarını olduklarını da söyleyebiliriz. Ameliyat olan kişiler, birkaç gün sonra da uçaklarına binip ülkelerine dönüş yapmaktadır. Yani, birkaç gün sonra ayağa kaldıracak kadar güvenli bir ameliyat olduğunu da ifade etmek isteriz.

Ülkemizde pek çok ameliyat yapılmaktadır. Tüp mide, yapılan pek çok ameliyattan daha güvenli bir ameliyattır. Bunu biz söylemiyoruz, uzmanlar söylüyor. Ancak bu ameliyatı alanında başarılı cerrahların yapması da son derece önemlidir. Bu kişilerin sadece cerrah olması yetmez, yılda belli sayıda tüp mide ameliyatı da yapmış olması gerekmektedir.

Diğer ameliyatların olduğu gibi tüp mide ameliyatının da bazı riskleri bulunmaktadır. Midede sızıntı olması durumunu örnek olarak verebiliriz. Bunun dışında, pıhtı atma, kanama ya da iltihap durumlarıyla da karşılaşılabilir. Ancak bu ihtimallerin düşük olduğunu da hatırlatmak isteriz. Hem ihtimaller düşük hem de çözümü oldukça kolay. Eğer ameliyatı yapan cerrah çok tecrübeli biriyse zaten korkulacak bir şey de yok demektir. Ancak tam tersi bir durumsa o zaman riskin de maalesef artacağını söylemek isteriz.

 

Mide küçültme ameliyatı güvenli mi?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin