Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir?
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Miyofasiyal Neden Olur? Miyofasiyal Nasıl Tedavi Edilir? Halk arasında kulunç olarak bilinir. Miyofasiyal, kasları ve bu kasları saran bağ dokuyu etkilemekte olan bir hastalık türüdür. Hastalıkta kasların içinde sert, ağrılı ve ağrı yayılımı gösteren “tetik noktalar” bulunmaktadır. Bu tetik noktaların damarları etkilemek suretiyle kasların oksijen akımını bozarak ve beslenmesini engelleyerek ağrıya neden olur. Ağrı çok şiddetli boyutlara ulaşabilir ve dolayısıyla kişinin fonksiyonel durumunu etkilemektedir.
Hastalık hem iş gücü kaybına yol açar hemde yaşam kalitesini bozar. Miyofasiyal ağrı sendromu bel fıtığı ile siyatik gibi başka hastalıklarla karşılaşabilir ki bu esas hastalığın gözden kaçmasına neden olur. Hasta güçlü ağrı kesiciler kullansa bile, ilaç etkisi geçtiğinde ağırlar tekrar başlar. Bu nedenle ağrı kesicilerle geçiştirilmeden, hekim muayenesi yapılıp tanı konulmalı ve uygun tedavi seçeneklerinden faydalanılmaktadır.
Hastalık kronik veya akut olmak üzere iki şekilde görülebilir. Akut form sıklıkla kendiliğinden veya basit tedavilerden sonucunda düzelirken kronik formda tedaviye rağmen semptomlar 6 ay veya daha uzun sürebilir.
Miyofasiyal Niçin Olur?
Oturuş ve duruş bozuklukları, tekrarlayan travmalar, uzun süre aynı pozisyonda kalma, aşırı kas zorlamaları, yanlış hareket, skolyoz ve bacak kasları gibi vücut biyomekanikliğinin bozulduğu durumlar, kasların soğuğa maruziyeti gibi psikososyal değişkenler ve çevresel stres de en önemli faktörler arkasındadır.
Miyofasiyal Kimlerde Görülür?
Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir? Miyofasiyal Neden Olur? Miyofasiyal Nasıl Tedavi Edilir? Genellikle 20-50 yal gurubunda, aynı pozisyonda uzun sürede çalışanlarda(aşçılar, diş hekimleri,el sanatları ile uğraşanlar ve kuaförler gibi), masa başı çalışanlar ve uzun yol şöförlerinde daha sık gözükür. Ayrıca menopoza bağlı hormonal değişiklikler,hipotirodi ve D vitamini eksikliğinin de risk faktörleri arasında gözükmektedir.
Miyofasiyal Nasıl Tedavi yöntemi?
Çok farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Fizik tedavi ajanları, akupunktur tedavisi, kuru iğneleme,ozon terapisi, nöral terapi, mezoterapi, masaj ve manipülasyon tekniklerinden faydalanılmaktadır. Egzersizlerin tedaviye büyük katkısı vardır. Düzenli olarak postür egzersizleri ve gergin kaslar için germe egzersizlerin yanı sıra yürüme, yüzme gibi aerobik egzersizler de yapılmalı gerekir.
Yüz üstü yapılmakta olan pilates egzersizleri hem sırtın öne eğilmesini önlerken hem de sırt bölgesindeki olan bu tetik noktaları azaltmaktadır.
Yorumlar kapalı.