Nöropatik Ağırı Nedir?

Nöropatik Ağırı Nedir
Nöropatik Ağırı Nedir

Nöropatik Ağırı Nedir?

Nöropatik ağrı nedir? Sinirlerin ağrı taşıma düzeninde beliren ve analjeziklerden rahat bir şekilde geçemeyen karışık bir ağrı hastalığıdır. Ağrı sistemi hastalıkları beyin, omurilik veya kol ve bacaklardaki sinirlerden kaynaklanabilir. Yaralanma veya yaralanmanın ciddiyetine bakılmaksızın, nöropatik ağrı var olmaya devam edecek ve hatta haftalar, aylar veya yıllar içinde kötüleşecektir. Nedenini tek bir mekanizma ile açıklamak zordur. Toplam nüfusun yaklaşık%1’i bu hastalıktan muzdariptir.

Nöropatik Ağrının Normal Ağrıdan Farkı Nedir?

Normal ağrı, vücut dokularının zarar görmesi ve bazı maddelerin salgılanması nedeniyle geliştirilmiş bir erken uyarı sistemidir. Salgılanan bu maddeler ağrı sinirlerini uyarabilir. Yani normal ağrıda önce doku zedelenmesi olur daha sonra bu hasar beyne ağrı olarak iletilir. Nöropatik ağrı, sinir sistemini doğrudan etkileyen bir hastalıktır.

Nöropatik Ağrı Nasıl ve Neden Oluşur?

Nöropatik ağrı, sinir sistemine uzun süreli ve sürekli hasarın neden olduğu ve beyindeki belirli mekanizmalarla hatırlanan nahoş bir his olarak tanımlanabilir. Ayrıca bu kronik sinir hasarına bağlı olarak omurilik ve beyin sinirlerinin anormal ve garip reaksiyonları olarak da tanımlanabilir.

Nöropatik Ağrının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Ayırt Edilir?

Nöropatik ağrı semptomları, “spontane ağrı” ve “indüklenmiş ağrı” olarak adlandırılabilir. Kendiliğinden ağrı, yanma hissi, donma, karıncalanma, karıncalanma, kaşıntı, elektrik çarpması, ciltte kesikler, ciltte keskin nesneler veya sadece ağrı şeklinde ortaya çıkabilir. Bu farklı ağrıların biri, birkaçı veya tamamı aynı kişide görülebilir, bu nedenle bu semptomların aynı anda görülmesi gerekli değildir. Kronik bir süreçte, ağrının türü zamanla değişebilir, örneğin elektrik şoku şeklindeki ilk ağrı yanmaya devam etmesine veya kötüleşmesine neden olabilir. Tahriş ağrısı, aşırı duyarlılıktır, yani cilt, ağrının neden olduğu tahrişin normalden daha ağrılı olduğunu hissettiğinde, allodini (yani, genellikle ağrıya neden olmayan tahriş (pamukla temas gibi) ağrıdır. Bazı ağrı türleri özellikle nöropatik ağrıya işaret eder. Örneğin, elektrik şoku hissi nöropatik ağrı için çok tipiktir. Benzer şekilde, dokularda (yaralar gibi) gözle görülür bir değişiklik olmadığında, dokunma (dokunma) veya basınçtan (mekanik) kaynaklanan allodini de tipiktir bu nöropatik ağrıya bir örnektir.

Nöropatik Ağrı Nedenleri Nelerdir?

En yaygın örnek cilt hastalıkları olan hastalardır. Zona sonrası ağrı, zona pozisyonuna göre ağrılı bölgeye, iç çamaşırına veya giysilere dokunamaz, bu nedenle giyemezsiniz. Nöropatik ağrıdan şüphelenmek için, periferik sinir sistemi veya merkezi sinir sistemi, yani diyabet veya önceki felç veya omurilik travması gibi beyin veya omurilik olsun, nöropatik ağrı hastalığı veya semptomu olmalıdır. Ayrıca nöropatik ağrı olarak değerlendirilen ağrı semptomlarının sinir sistemine yönelik bir dağılımı olması gerekir, örneğin şeker hastalığına bağlı polinöropati ve buna bağlı nöropatik ağrı düşünüldüğünde bu şikayetler en belirgin şekilde elde olmalıdır. Ayaklar, özellikle ayaklar, kol ve bacak kökleri seyrek veya nadiren bulunmalıdır. Ya da serebral palsiye bağlı nöropatik ağrı düşünülüyorsa inme tarafında vücudun yanında olmalıdır.

Ek olarak, altta yatan hastalık (diyabet veya multipl skleroz gibi) muayene yöntemiyle ortaya çıkarılırsa ve nöropatik ağrı alanının kanıtı da muayene yöntemiyle gösterilirse (örneğin, diyabetik nöropatiyi saptamak için EMG kullanımı açıklanacaktır. Diyabetin nöropatik ağrısı). Multipl skleroz (MRI’da görüntüleme lezyonları gibi) artık nöropatik ağrının “deterministik” tanısı olarak adlandırılabilir, ancak bu kanıt olmadan semptomlar ve nöropatik ağrı tespit edilebilir.

Nöropati, el ve ayaklarda sinir sıkışması, nevralji, sinir iltihabı, romatizmal hastalıklar, diyabet, bazı genetik nörolojik hastalıklar, B vitamini eksikliği, zehirlenme, lomber ve servikal fıtıklar veya kök kanal stenozu, miyelopati ve ensefalopati Sinir kökü yaralanmasında nöropatik ağrı sendromu Gelişebilir.

Fibromiyalji Nöropatik Ağrı Sınıfına Girer Mi?

Fibromiyalji sendromu, belirli anatomik bölgelerde yaygın vücut ağrısı ve hassasiyet ile karakterize, nedeni bilinmeyen kronik bir kas-iskelet sistemi problemidir. Çoğu hastada uyku bozukluğu, yorgunluk, tutukluk ve uyuşukluk semptomları vardır. Bu özelliklerinden dolayı fibromiyalji nöropatik ağrı kategorisine daha yakın görünmektedir.

Nöropatik Ağrı Tedavisi

Nöropatik ağrı tedavisinde en sık kullanılan yöntem ilaçlardır. Doğru ilacı bulmak her zaman kolay değildir. Ne yazık ki çoğu hastada doğru ilacı deneme yanılma yoluyla bulmak gerekiyor. Diğer tedavi yöntemleri fizik tedavi, girişimsel ağrı tedavisi yöntemleri, sinir blokları, gevşeme teknikleri ve meditasyondur.

Nöropatik Ağırı Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin