1. Haberler
  2. Blog
  3. Öğretmenlik Mesleğinin Günümüzdeki İtibarı

Öğretmenlik Mesleğinin Günümüzdeki İtibarı

Öğretmenlik Mesleğinin Günümüzdeki İtibarı
Öğretmenlik Mesleğinin Günümüzdeki İtibarı

Öğretmenlik Mesleğinin Günümüzdeki İtibarı

Öğretmenlik Mesleğinin Günümüzdeki İtibarı nedir? Sevgili okuyucularımız, son zamanlarda öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının en büyük serzenişlerini dile getirmek adına sizlere bir makale yazmak istedim. Özellikle son birkaç yıldır öğretmenler ve öğretmen adaylarımızın mesleklerin gereken değeri kalmadı ve öğretmenlik mesleği itibarsızlaşmaya başladı. Bu yüzden ben de bir öğretmen adayı olarak bu problemi sizlerle paylaşmak istedim. Hazırsanız buyurun başlayalım.

Sevgili okuyucularımız, öğretmen nedir? Öğretmen demek bir ülkenin geleceğini yetiştiren ve yön veren demektir. Bu yüzden öğretmenlik mesleği her ne kadar günümüzde itibarsızlaşmış olsa bile eskiden öğretmenlik mesleği çok önemli bir meslekti. Büyüklerimiz çocuklarını okula yazdırdıkları zaman eti senin kemiği benim diyerek çocuklarını eğitip öğretmeleri için güvenle emanet edip bırakırlardı. Hatta birçok yetkiyi öğretmenlerde de görür öğretmenlere daima bir saygı ve sevgi duyulurdu. Ama günümüzde maalesef ki öğretmenlik mesleği git gide itibarsızlaşmaya başladı.

Öğretmen öğrenci ilişkilerinde artık gerekli verim sağlanamıyor ve öğretmen veli ilişkilerinde de nedense hep veliler haklı durumdalar. Öğretmenlerin elinden birçok yetkilerin alınması ile öğretmenlerimizin git gide mesleklerinin itibarsızlaşmaya başlamış olduğunu söyleyebilirim. Özellikle yeni atanmış bir öğretmenin maaşının asgari ücretten sadece çok az bir miktarla yüksek olması mesleğin kıymetinin olmadığını sadece devlet memuru olarak bir güvence verdiğini söyleyebilirim. Bunun yanı sıra sürekli insanlar ile iç içe olan öğretmenlerimizin artık iş sağlığı ve güvenliği bile olmadığını söyleyebilirim. Çünkü öğretmenlerimizin hiçbirine duyulan saygı günümüzde artık kalamamış durumdadır. Öğrencilerin birçoğu kozların elinde olduğunu düşünerek her türlü derdi okul dışında hatta okul içinde bile öğretmenlerimizin başına açabilmektedirler.

Öğretmenlik mesleğinin itibarı ile ilgili öğretmen görüşleri

Öğretmenlerimize uygulanan şiddetten tutunda atılmış olan iftiralara kadar bu liste uzayıp gidiyor. Durum böyle olunca hiçbir öğretmen artık hiçbir öğrencisine güvenemez hale geliyor. Bu da durumun ne kadar içler acısı olduğunun bir göstergesi oluyor. Öğrenci haksız olsa bile haklıymış gibi hemen CİMER i arayıp öğretmenini şikayet edebiliyor. Ben kendi çocukluğumdan hatırlıyorum da biz öğretmenlerimizden hem çok korkar hem de çok severdik. Eskiden öğretmenlik mesleği kıymetliydi. Şimdi ise hem ataması çok zor hem mesleğin kendisi gittikçe itibarsızlaşmış durumda. Hem iş sağlığı ve güvenliği yok ve öğretmenlerimiz şiddete maruz kalabiliyor.

Ayrıca son dönemde öğretmenlere yapılmış olan sınavda öğretmenlerimizin itibarlarını zedelemiş olduğu kanaatindeyim. Çünkü öğretmenlik mesleği bir sınav ile ölçülebilecek bir meslek değildir. Ayrıca 15 / 20 seneden fazla öğretmenlik mesleği yapmış olan bir öğretmenin bu şekilde bir sınav yaparak ölçmek ne kadar doğru bir yöntemdi bu tartışılır. Çünkü öğretmenlik mesleği sahaya indiğin zaman ve akışın sana getirmiş oldukları ile icra edilmektedir. Öğretmenlik mesleği kitaplardan değil tecrübe ile öğrenilen bir meslektir. Bunu en çok formasyon derslerini görmeme rağmen staja gittiğimde yaşamış olduğum deneyim ile anlamış ve öğrenmiş oldum.

Türkiye’de Öğretmenlik Mesleği İtibar Kaybı Yaşıyor

Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaşmış olmasının en büyük nedenlerinden biri eğitimde yaşanılan eksiklikler ve yanlışlıklardan kaynaklanmaktadır. Öğretmenlik mesleğinin itibarı tekrardan geri verilmelidir. Ayrıca atamalarında artık bir sıkıntı olmamalı ve yeni nesil öğretmen adayları artık mesleklerini icra etmelidir. Ve yeni öğretmen adaylarının maaşları da asgari ücretten daha fazla olmalı ve gereken değeri ve gereken emeğin karşılığını artık almalıdır.

Sevgili okuyucularımız, eminim ki bizi okuyan siz okuyucularımız içerisinde öğretmen olan veya öğretmen adayı olan birçok okuyucumuz var. Sizlerden birçoğunuzun da bu sıkıntılar ile karşı karşıya olduğunuzu ve bu sıkıntıları çekiyor oluşunuzu burada sizler için belirtmek istedim. Öğretmenlik mesleği sürekli tatili olan ve rahat bir meslekmiş gibi görülmesinden dolayı (aslında bu işin öyle sanılan tarafı) öğretmenlik mesleği itibarını iyice kaybetmiş durumdadır. Oysa birçok öğretmen okul içerisinde yaşamış ve yaşamakta olan kimsenin duymadığı ve görmediği sıkıntıyı sadece kendisi bilir. Bu yüzden sanılanın aksine asla kolay bir meslek değildir. Sizler peki bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Sümeyye Nur Gündüz

Öğretmenlik Mesleğinin Günümüzdeki İtibarı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin