Online Alışverişlerde Nelere Dikkat Edilmeli

Online Alışverişlerde Nelere Dikkat Edilmeli
Online Alışverişlerde Nelere Dikkat Edilmeli

Online Alışverişlerde Nelere Dikkat Edilmeli

Online Alışverişlerde Nelere Dikkat Edilmeli? Pandeminin hayatımıza girmesiyle birlikte internetten alışveriş yapma oranları büyük oranda artmıştır. Birçok insan mağazalarda gezmek yerine internetten alışveriş yapmayı tercih ediyor. Bu tercihin çeşitli sebepleri arasında başta sağlık geliyor.
Online alışverişte korunması gereken mesafenin olmaması, evden çıkmadan istenenlerin alınması büyük kolaylık. Çok fazla avantajı olsa da hala internetten alışveriş yapmak istemeyen, kart bilgilerini girerken korkan oldukça fazla vatandaş bulunmakta. Aslında dışarda yapılan alışverişlerde de benzer risklerin olduğunun farkında olan kişiler bu konuda daha dikkatliler.
Örneğin ödeme için kartınızı uzattığınızda bir şekilde kart bilgilerinizin kopyalanmayacağının garantisi yok. Önemli olan her konuda olduğu gibi gerçek hayatta veya internetten yapılan alışverişlerde de tedbirli davranmak.

Peki online alışverişlerde nelere dikkat edilmeli? Maddeler halinde inceleyelim.

  • Alışveriş yapmak istediğiniz sitenin güvenirliliğini kontrol edin. Sitelerde SSL veya SET sertifikaları mevcut olmalıdır. Güvenlik sertifikası olan sitelerde adres kutucuğunun başında bir kilit sembolü çıkmaktadır. Bu kilit sembolüne tıklayarak sitenin güvenliğini kontrol edebilirsiniz. Eğer bağlantınız güvenliyse tıkladığınızda bağlantı güvenli yazısını görmeniz mümkün.
    Dilerseniz güvenlik detaylarını da incelemeniz mümkündür. Güvenli sitelerde kart bilgilerinizin kopyalanması oldukça düşük bir ihtimal. Güvenli sitelerde yaptığınız alışverişlerde kullandığınız kartlardan yapılan işlemler bankanızla irtibat kurarak gerçekleştiğinden kayıtlar güvende tutulur. Ayrıca olası vazgeçme durumlarında işlemler daha hızlı gerçekleşir.
  • Ödeme türünü seçerken kartla ödemeyi değil havale, EFT’yi tercih edin. Böylece kart bilgilerinizi siteye girmek zorunda kalmayacaksınız.
    Bununla birlikte alışverişlerinizde her zaman dekont saklamaya özen gösteriniz. Sitede gerçekleşebilecek bir hata veya yanlışlık sonucunda kendinizi savunabileceğiniz somut bir delilin varlığı hem size kendinizi daha iyi hissettirir hem de sahtekarlıkların önüne geçmiş olursunuz.
  • Alışveriş yapmak istediğiniz adres hakkında mutlaka araştırma yapın. Birçok şikayet sitesi bulunmakta. Daha önce yaşanan olumsuzluktan haberdar olmak siteye güvenip güvenmeyeceğinize kısa sürede karar vermenize yardımcı olur.
  • İnternet bankacılığından kolaylıkla edinebileceğiniz sanal kartı deneyin. Sanal kartınızın bilgileri ana kartınızdan farklıdır. Böylece kartınızın kopyalanma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz. Sanal kartlardaki birçok işlem ana karttan daha kolaydır. Sanal da olsa benim kartım diyorsanız kartınızın limitini o anda değiştirebilmeniz korkularınıza karşı güzel bir yöntem olabilir.
  • Olası bir hatada iletişime geçebilmek için mutlaka iletişim bilgilerini edinin. Her sitede genelde sayfanın en altında yer alan bu bilgiler sitenin güvenirliliğini kanıtlamaktadır.
  • Banka kartınız veya kredi kartınız olmayabilir. Yine de online alışveriş yapabilirsiniz. Kapıda ödeme yöntemini seçerek internet alışverişinizi gerçek alışverişinizdeki gibi parayı elden vermek önyargılı kişilere kendini daha iyi hissettirecektir. Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Bunlara dikkat ederek yaşanabilecek olan olumsuzlukların önüne geçebilirsiniz. Elbette tüm bunlara dikkat etseniz bile olumsuzlukların yaşanma ihtimali her zaman olacaktır. Bu gibi durumlarda ticaret bakanlığının Tüketici Hakem Heyetlerine veya bu konuyla ilgilenen tüketici haklarını koruyan derneklere başvurabilirsiniz.

Online Alışverişlerde Nelere Dikkat Edilmeli

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin