özel iletişim vergisi ne kadar oldu 2021

özel iletişim vergisi ne kadar oldu 2021
2021 özel iletişim vergisi ne kadar oldu

özel iletişim vergisi ne kadar oldu 2021

özel iletişim vergisi ne kadar oldu 2021; 29 Ocak 2021 yılı itibari ile devletin almış olduğu karar sonucunda, iletişim vergilerine zam yapıldı. Buna göre telefon konuşmaları ve internet ücretleri ile ilgili özel iletişim vergileri %7.5’den %10’a çıkartıldı. Bu durum ise vatandaşın hiç hoşuna gitmedi. Buna göre devlet bütçede mali olarak artış hedefleme amacında olduğunu artış yaptığı özel iletişim vergisi ile yürürlüğe koydu. Günümüzde yaşanan korona virüs nedeni ile vatandaşın bazı maddi sorunlar çekmesinin üzerine, bu vergilerin artış göstermesi ise vatandaşın canını iyice sıktı.
Özel iletişim vergisinin artması dolayısı ile, 100 tl tutarında gelen bir faturanın KDV’si ile ÖİV toplam bedeli ise bu şekilde, 20.32₺’den 21.88₺’ye çıkmış oldu. Bu durum ise vatandaşa 1.56₺ tutarında özel iletişim vergisi zammı olarak yansıyacaktır.

Vatandaş son zamanlarda artan gıda fiyatlarında mutsuzluk yaşarken, özel iletişim vergisinin %10 oranında olması ile, ikinci bir şok yaşadı. Devlet enflasyon ile mücadele adına yılbaşı öncesinde, tütün ürünlerinin vergilerinde indirim yapmıştı ve bu durum Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından, enflasyon raporuna olumlu olarak katkı sağlamıştı. Fakat devletin almış olduğu özel iletişim vergisi artışı ise, vatandaş tarafından memnuniyetle karşılanmadı.

Yapılan Zamlar Karşısında Sektör Aktörlerinin Tutumu Ne Olacak?

Yapılan özel iletişim vergi zammı karşısında telekom sektöründe hizmet veren firmaların, bu zamları müşteriye nasıl yansıtacağı merak edilmektedir. Devletin alkol fiyatlarının vergilerine zam yapması karşısında firmalar, vatandaşa yapılan bu zammı yansıtmamıştı. Şimdi ise gözler telekom aktörlerinin bu zam karşısında ne yapacaklarına çevrildi. Vatandaş için internet ise işlerini yapmaları açısından önem taşımaktadır. Telekom aktörlerinin ise yapılan bu zam karşısında müşterilerine zamları nasıl yansıtacağı ise hala netleşmedi. Şubat ayı içerisinde ise TÜİK‘in enflasyon sepetini yapılan %4 zam ile güncellemesi beklenmektedir. Buna göre ise, yıllık olarak %0.063 oranında ek bir artış olacaktır.

Artan Vergilerin Detayları

Özel iletişim vergisinin artış göstereceği vatandaşa, Resmi Gazete‘ de Cumhurbaşkanlığı kararı ile bildirildi. Bugün itibari ile yeni vergi oranları yürürlüğe girmiş oldu. Bu durum karşısında ise, vergi artışından etkilenmiş olan sektörlerin hizmetleri şu şekilde oldu. Mobil haberleşme kapsamı içerisinde yer alan tesis ve devir gibi hizmetlerin dışında, konuşma ve nakil gibi işlemlerin vergileri artmış oldu. Hem radyo, hem de televizyon uydu kanalları ile ilgili olan kablolu hizmetlerin vergilerinde artış meydana geldi.

2021 özel iletişim vergisi ne kadar oldu

Mobil üzerinden kullanılan kablolu ve kablosuz internet hizmetlerinin bulunduğu servis ağları da zamlandı.
Bunların dışında ise, ev telefonu dahil olmak üzere diğer iletişim ve haberleşme hizmetlerinin vergilerinde bu alınan karar ile artış olmuş oldu. 2018 Yılında Alınan İletişim Vergileri Eşitlenmişti özel iletişim vergisi 2018 yılının Ocak ayı başında %7.5 oranında eşitlenmişti. Alınan vergi ise tüm hizmetleri kapsamaktaydı. Deprem sonrası alınan bu karar ile, vatandaş memnun olmuştu.

Devlet daha önce nakil, devir ve tesis gibi hizmetlerden %25 vergi almaktaydı. Haberleşme ve televizyon gibi hizmetlerden ise %15 oranında bir iletişim vergisi almaktaydı. WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarının artması nedeni ile ise, internet üzerinden alınan vergi oranı %7.5 oranında eşitlenmişti. Yapılan vergi zammı nedeni ile bu oran bugünden itibaren %10 oranına çıktı. Vatandaşın Şubat ayı içerisinde kullanmış oldukları mobil telefon ve internetlerine bu şekilde yansıyacaktır.

1,5 Milyar İlave Vergi ve Bu Durumun Enflasyona Etkisi

TBMM‘sine 2021 yılı içerisindeki bütçe sunuldu. Buna göre ise geçen yıl 4 milyar 279 milyon olan vergi gelirleri, bu sene itibari ile 4 milyar 703 milyon olarak bir rakam, hedef olarak belirlenmektedir. Buna göre ise yaklaşık olarak %9.9 bir artışın olması ile, devlet kasasına 1,5 milyarlık ek vergi geliri yansıyacaktır. Bu durumun ise enflasyona nasıl yansıyacağı şimdiden merak konusu haline geldi. Sağlık harcamaları %2.80 ile bir enflasyon sepeti ağırlığı etkisi yaparken, bu durum %3.80 ile haberleşme hizmetlerinden alınan vergi ile, yüksek bir oranda etki yapmaktadır. 2020 yılındaki haberleşme hizmet payı ise 0.22 puan içerisinde bulunmuştu. Bu sene özel iletişim vergisi artışının ise, enflasyon üzerinden oldukça fazla etki yapacağı görülmektedir.

özel iletişim vergisi ne kadar oldu 2021

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin