1. Haberler
  2. Blog
  3. Özgüven Eksikliği ile Başa Çıkma Yolları

Özgüven Eksikliği ile Başa Çıkma Yolları

Özgüven Eksikliği ile Başa Çıkma Yolları
Özgüven Eksikliği ile Başa Çıkma Yolları

Özgüven Eksikliği ile Başa Çıkma Yolları

Özgüven Eksikliği ile Başa Çıkma Yolları nedir? Özgüven, bireylerin iç dünyasında kendine atfettiği değeri ve bu değeri dış dünyaya yansıtış biçimidir. Kendini seven, var oluş şekliyle kendini kabul eden, gelişime ve değişime her koşulda açık olma cesareti gösteren, farkındalık seviyesi yüksek ve pozitif vücut dili kullanabilme becerisine sahip insanlar yapılan araştırmalar neticesinde özgüvenli bireyler olarak tanımlanır. ilginizi çekebilir; Narsisizm nedir?

Özgüven Eksikliği Nedir ve Nasıl Meydana Gelir?

Özgüven eksikliğini yukarıda bahsedilen tanımdan yola çıkarak, bireyin kendini olduğu gibi dışa vurmada yaşadığı güçlük olarak tanımlayabiliriz.

Özgüven eksikliğini meydana getiren birçok sebep sıralamak mümkün. Bebeklikten yetişkinliğe ve hatta yaşamın son evresi yaşlılığa kadar içinde bulunulan çevreyle olan iletişim bu sebeplerin en önemlisi olarak gösterilebilir.

Ayrıntılı olarak ele aldığımızda insanın doğum öncesinde başlayan ve son nefesine kadar devam eden yaşam serüveninde ailesi ile olan etkileşimi, iletişimin ilk halkasını oluşturur. Bir şeyleri başardığımızda ya da başaramadığımızda ailemiz tarafından karşılandığımız tepkiler kendimize biçtiğimiz değerin en nitelikli kaftanlarıdır.

Her birimiz üzerinde derin etkiler bırakan bu kaftanlar, özgüven adı altında beslenen kişiliklerin adeta birer kuşatıcısı gibiler. Sıcak suya yavaş yavaş alıştırılarak öğrenilmiş çaresizlik yaşatılan kurbağalar misali kaftanları üzerimizden atma bilincinin yok edilişine de alıştırılıyoruz. Diğer taraftan bireyin fiziksel görünüşüyle olan kabul durumu, benimsediği değerler ve inançlar, perspektif alanı, olaylardan etkilenme şekli özgüven eksikliğini meydana getiren sebepler arasında sayılabilir.

Özgüven eksikliğini ortadan kaldırmak için

Makaleyi buraya kadar okuduysanız özgüven eksikliği yaşadığınıza dair kendinize tanı koyabilecek düzeyde bilgiye sahip olduğunuz kanısındayım. İhtiyacınız olan özgüven eksikliğini nasıl eksiltebileceğiniz konusunda pratik bilgilere geçmeden önce genel bir değerlendirme ile çözüm yollarını analiz edelim.

Özgüven eksikliğini ortadan kaldırmak için yapılacak ilk hamle üzerinizde duran biçili kaftanlardan kurtulmak olacaktır. Yaşamınızda yaptığınız ya da yapmadığınız, seçtiğiniz veya seçmediğiniz, başardığınız yahut başaramadığınız şeylerin sizin siz olmanıza yardım eden, durumlar olduğunu fark etmeli ve Kendinizi çevrenizin tutum ve değerlerine göre değil kendi inanç ve tutumlarınıza göre yetiştirmelisiniz.

Zihninizi nasıl beslediğinizi gözlemlemeli ve olumlu telkinler sistemi geliştirmeye çalışmaya özen göstermelisiniz. En önemlisi sağlıklı bir vücut ve ruh ikilisini dengede tutmaya dikkat etmeli ve her ne olursa olsun değer çemberinin merkezinde sadece benliğiniz olduğunu hatırlayarak yaşamınızı özgürce sürdürmelisiniz.

Artık özgüven eksikliğini eksiltecek ya da ortadan kaldıracak pratik bilgilere geçebiliriz.

Özgüven Eksikliğini Azaltan Pratik Çözüm Yolları

• Olumlu yanlarınızı keşfedin.

• Elde ettiğiniz başarılarınızın listesini hazırlayın.

• Hayatınızda sizin için önem ifade eden şeyleri belirleyin ve önem sırasına koyun.

• Kendinize hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için aşamalar oluşturun.

• Görünüşünüze ve giyiminize özen gösterin.

• Hobiler edinin, hayvan besleyin.

• Mükemmel olmaya çalışmayın.

• Yeni arkadaşlıklar edinin.

• Kendinizi eleştirmekten korkmayın.

• Size yönelik olumlu geri bildirimleri kabul edin.

Oslo der ki : “Benim tüm öğretim şudur: Kendini kabul et, kendini sev ve kendi kutla! “

Özgüven Eksikliği ile Başa Çıkma Yolları
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin