PARAMEDİK İLK VE ACİL YARDIM

PARAMEDİK (İLK VE ACİL YARDIM)
PARAMEDİK (İLK VE ACİL YARDIM)

PARAMEDİK İLK VE ACİL YARDIM

PARAMEDİK İLK VE ACİL YARDIM Siren sesini duyduğumuzda hepimizin dönüp baktığı, yol verdiğimiz, acil bir durumda arayarak bizlerin imdadına yetişen Tuzla ambulansı hepimiz biliyoruzdur. Her ne kadar paramedik kelimesini çoğu kişi bilmese de  paramedik okuyanların “Tuzla ambulans görevlisi” demesiyle anlaşılsa da aslında hepimizin bu mesleği tanıması gerekiyor. Peki nedir bu paramedik? Kimlere paramedik denir? Paramedik olmak için şartlar nedir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

PARAMEDİK İLK VE ACİL YARDIM

Yaralılara, hastalara hastaneye gitmeden önceki ilk müdaheleyi yapan kişilere paramedik denir. Paramedik kolay gibi gözükse de, havalı bir meslek olarak da nitelendirilse de içine girdiğinizde zorluğunu kolayca anlayabiliyorsunuz.

PARAMEDİK BÖLÜMÜ

PARAMEDİK İLK VE ACİL YARDIM; Paramedik bölümünü okumak için YKS sınavına girmeniz ve ilk oturum olan TYT sınavından en fazla 450.000 sıralamaya girmeniz gerekmektedir(ücretli okullar hariç). 2 yıllık olan bu bölüm de 4.dönem staj olduğundan dolayı 3 dönem boyunca teorik bilgileri alıyorsunuz. Seçmeli dersler her üniversitede farklı olsa da anatomi, fizyoloji, farmakoloji gibi derslerle insan vücudunu detaylı bir şekilde öğreniyor ve ilaç isimlerini, kaç doz kullanmanız gerektiğini  de bu derslerde kolayca kavrayabiliyorsunuz.

Acil hasta bakımı, acil sağlık hizmetleri gibi derslerle de ambulansın içini, nelerin bulunduğunu, vakalarda giderken ve gittiğinizde ne yapmanız gerektiğini, telsiz kullanımını gibi her zaman işinize yarayacak bilgileri öğrenerek uygulamalı bir şekilde de pekiştirerek dönemleri hızlıca bitirebiliyorsunuz.

ATT VE PARAMEDİK AYNI MIDIR?

ATT olmak için sağlık meslek lisesinde acil tıp teknisyenliği bölümünü okumuş olmanız ve KPSS’den iyi bir puan alarak atanıyorsunuz. Ambulans içerisinde bir şoför, bir att ve bir paramedik bulunur. Paramedikler nöbetleri olduğu zaman ambulans içerisindeki ilaçlardan ve araç-gereçlerden sorumludur. Eksik veya kırık gördüğü zaman bunu dilekçe yazarak iletmeli ve diğer nöbete gelecek arkadaşları için ambulansı hazır halde bırakmalıdır.

PARAMEDİĞİN ZORLUKLARI

Her mesleğin kendine ait bir zorluğu vardır derler. Paramediğin zorluklarına gelecek olursak hastaya ilk müdaheleyi yaptıkları için vakanın ne durumda olduklarını bilmiyorlar. Trafik kazaları, silahlı yaralanma, intihar, sinir krizleri, nöbetler, bayılmalar gibi vakalara giderek hastaları acil bir şekilde hastaneye götürmeleri gerekiyor.

Giderken zorluk yaşadıkları gibi gittiklerinde de hasta yakınlarından tehdit, darp, odaya kapatılma gibi zorluklarla karşılaşabiliyorlar. Bazı paramedikler anılarını anlatırken kafalarına silah dayandığını, hastaya bir şey olursa onlara da zarar geleceğini, ambulansı taşlama, bulundukları istasyona gelerek rahatsız ettiklerini söylüyorlar. Başta alışması zor olsa da zamanla vakaları görerek alışılıyor.

PARAMEDİK NE YAPAR?
  • Olay yerine hızlı bir şekilde ulaşabilmeleri gerekiyor.
  • Olay yerine gittiklerinde risklerin hepsini hesaplamalı, riskli bir durum gördüklerinde ise profesyonel ekiplerden yardım alarak o şekilde yardım etmeleri gerekiyor.

 

  • Olay yeri güvenliği sağlandıktan sonra hastanın öyküsünü dinlemeli gerekli müdaheleleri yapmalı ve hızlı bir şekilde hastaneye transportunu gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

 

  • Hastayı hastaneye götürerek ilgili kişilere bilgileri verdikten sonra diğer vaka için hazır olmaları için istasyonlara geri dönmeleri gerekiyor.

PARAMEDİKLERİN ATAMALARI

Bölümden mezun olduktan sonra KPSS ye hazırlanarak atanabilmeleri için en az 85 ve üzeri almaları gerekmektedir. Pandemi süreci ve nüfusun hızlı artışıyla beraber ambulanslara ihtiyaç gün geçtikçe daha fazla artıyor. Bu sebepten ötürü alımlar eskiye nazaran daha iyidir. Eğer 2 yıl daha okumak istiyorum derseniz DGS ye hazırlanmalı ve DGS puanınız ile hemşirelik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi gibi 4 yıllığa tamamlayabilirsiniz.

PARAMEDİKLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI

112 acil servisleri 7/24 hizmet verdiklerinden dolayı nöbet usulü çalışırlar. Yemek, mola, uyku saatleri gibi bir zaman aralıkları yoktur. Her an vakaya çıkabilecek gibi hazır olmaları, diğer vaka da yaşadıkları duyguları diğer vakaya yansıtmamak adına hemen toparlanmalıdırlar. İstasyonlar, özel hastaneler gibi yerlerde çalışabilirler. 2 yıllık bir bölüm gibi gözükse de hızlandırılmış bir eğitim aldıklarından her şeyi bilirler.

HAYAT KURTARMAK

Hayat kurtarmak, bir hastadan veya hasta yakınından güzel sözler duymak içinizi ferahlattığı gibi sizi bu mesleğe daha da bağlayabilir. Çalışırken eğlenebileceğiniz, bazen üzüleceğiniz, bazen korkacağınız bir maraton tam bana göre diyorsanız bu bölümü okumayı düşünebilirsiniz.

[wpseo_map max_number=”undefined” width=”400″ height=”300″ zoom=”-1″ map_style=”roadmap” scrollable=”1″ draggable=”1″ show_route=”0″ show_state=”0″ show_phone=”1″ show_phone_2=”1″ show_fax=”1″][wpseo_address show_state=”1″ show_country=”1″ show_phone=”1″ show_phone_2=”1″ show_fax=”1″ show_email=”1″ show_logo=”0″][wpseo_opening_hours show_days=”sunday,monday,tuesday,wednesday,thursday,friday,saturday”]

PARAMEDİK İLK VE ACİL YARDIM

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin