En Çok Ve En Az Şeker İçeren Meyveler

En Çok Ve En Az Şeker İçeren Meyveler
En Çok Ve En Az Şeker İçeren Meyveler hangileri

En Çok Ve En Az Şeker İçeren Meyveler

En Çok Ve En Az Şeker İçeren Meyveler Nelerdir? Günlük hayatımızda meyve tüketiminin yeri oldukça önemlidir. Meyveler sağlıklı olmak için vücudumuza almamız gereken lif içeren besinlerdir. Aynı zamanda meyveleri çok sağlıklı kılan bir diğer özelliği de içerisinde doğal şeker bulundurmasıdır. Ama meyveler arasındaki şeker miktarı birbirinden çok farklılık gösterir.

Aralarında çok şekerli meyveler de bulunur. Bu meyvelerin şeker oranı yüksek olduğu için özellikle şeker hastaları tüketirken dikkat etmelidir. Bunun haricinde diyet yapanlar meyvelerin içindeki şeker miktarını mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.

Meyvelerin içerisindeki şeker oranı yüzünden stres yaşamanız gerek yoktur. Bunun yerine hangi meyvenin içinde ne kadar şeker vardır bunu öğrenmeniz vücudunuz yararına olacaktır. Meyvelerin şeker oranını öğrenince de günlük aldığınız şeker miktarını rahatlıkla ölçebilirsiniz.

Şeker Oranı Düşük Olan Meyveler

Hiç şüphesiz ki bütün beslenme uzmanlarının dediği gibi şeker tüketimi bir sınırda bulunmalıdır. Gizli şeker içeren pek çok gıda vardır. Bunları iyice öğrenmeli ve öğünlerimize dikkatli bir şekilde eklemeliyiz. Örneğin salata soslarında, hamburgerlerde ve cipslerde şeker mutlaka vardır. Hatta bu şeker zaman zaman yüksek miktarda da bulunabiliyor.

Meyveler de su ve posa bakımından oldukça zengindir. Bu yüzden de işlenmiş gıdalara göre daha masum ve daha az zararlıdır. Kilo vermek isteyen ve şekeri kesmek isteyen biri mutlaka ama mutlaka yediği yüksek şeker meyvesinin sayısını bilmek durumundadır. Kaç taneyle sınırlaması gerektiğini muhakkak öğrenmelidir. İşte en az şeker içeren meyvelerin listesi;

  • Kayısı: Ortalama bir kayısı için şeker miktarı 3- 3.5 gramdır.
  • Kızılcık: Bir su bardağı kızılcık yaklaşık 4 gram şeker bulunduruyor. Diğer meyvelerden farkı ise kurutulduğunda tatlanmasıdır. Bu yüzden dikkatli kullanılmalı.
  • Kivi: Ortalama boyuttaki bir kivi 6 gram şeker içermektedir.
  • Çilek: Her ne kadar bu listede olmasına şaşırsanız da çileklerdeki şeker miktarı şaşırtıcı bir biçimde düşüktür. Bir kase çilek yaklaşık 7 gram şeker içermektedir.
  • Greyfurt: Ortalama bir greyfurtta yaklaşık 18 gram şeker bulunmaktadır. Bunun yarısını yediğinizi düşünürsek şeker miktarı oldukça düşüktür.

Şeker Oranı Yüksek Olan Meyveler

Her ne kadar az şekerli ürünlerle diyet listesi yapmak isteseniz de mutlaka şeker oranı yüksek meyveleri de incelemelisiniz. Sağlıklı bir diyet için bu oldukça önemlidir. Şeker oranı en yüksek olan meyve mangodur.

Orta boy bir mango yaklaşık 45 gram şeker içerir. Mango başlı başına bir lif kaynağı olduğu için, mango yerken vücudunuza giren şekerin yanı sıra yüksek orandaki lif de değerlendirilmelidir. Orta boy bir mango içerisinde 5- 5.5 gr lif bulundurur. Ayrıca çeşitli mineral ve vitaminleri de içinde bulundurur. Bu sebeple de kan şekeri sınırının dikkatle izlenmesi ve belli aralıklarla kontrol edilmesi esastır. Hiç şeker yemezsek ne olur?

Şeker hastalığı olan insanların bir çoğu meyve yemeyi tamamen bırakmaları gerektiğini düşünürler. Bunun yerine planlı bir şekilde ılımlı miktarda meyve yemek metabolizmaya ve vücuda oldukça faydalı olacaktır. İşte şeker oranı yüksek meyvelerin listesi;

  • Ananas: Bir ananas dilimi başına yaklaşık olarak 16 gram şeker düşüyor. Bu tropik meyveyi yemek her ne kadar zevkli olsa da yerken mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Armut: Ortalama bir armutun içinde bulundurduğu şeker miktarı 17 gramdır. Kış meyvesi olmasına rağmen içerisinde bulundurduğu şeker miktarı oldukça yüksektir.
  • Muz: Tahmin edersiniz ki şeker oranı en yüksek meyvelerin başında muz gelir. Büyük muzun başına 17 gram şeker bulunur. Diyet listelerinde ise şeker oranı yüksek meyveler arasında muz genelde yer almaz.
  • Elma: Küçük bir elma bile içerisinde 20 gram şeker barındırır.
  • Nar: Nar başına 39 gram şeker düşmektedir. Aynı zamanda en yüksek şeker bulunduran meyveler arasında ilk sırada nar yer alır.
  • Mango: İçerisinde çok fazla şeker barındırsa da neyse ki bir tropik meyve ve ülkemizde çok fazla tüketilemiyor.
  • Kiraz: Bir avuç kiraz 17 gram şeker içerir. Büyük bir kasede kiraz yediğinizi hayal ederseniz oldukça yüksek miktarda şeker yüklemesi olacağını fark edersiniz.
  • Yukarıdaki listeleri takip ederek güzel bir plan hazırlayarak yeme düzeni oluşturabilirsiniz. Porsiyonlarınız belli olduğu zaman fazla şeker almamış olacaksınız. Bu da sizi daha sağlıklı bir insan haline getirmeye yardımcı olacaktır.

Tuzla Gazetesi

En Çok Ve En Az Şeker İçeren Meyveler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin