Ramazan Ayında Tutulan Orucun Sevabı Nedir? Neler Orucu Bozar?
Ramazan Ayında Tutulan Orucun Sevabı Nedir? Neler Orucu bozar? Her yıl Ramazan ayında tekrardan gündeme gelen; tutulan orucu bozan veya bozmayan durumlar insanlar tarafından araştırılıyor. İstemeyerek bile olsa orucunuzu riske atmamak adına en çok muallakta kalan ve merak edilen konuları sizler için hazırladık. Peki orucu bozan şeyler nelerdir? Kefaret orucu nedir? Göz damlası orucu bozar mı? Orucu bozan veya bozmayan durumlar! Teravih namazı nasıl kılınır?
11 ayın sultanı olan Ramazan’ın gelmesi ile birlikte en çok merak edilen ve sorulan sorular orucu bozan ve bozmayan durumlara yönelik oldu. Mübarek Ramazan-ı Şerif ayını hakkı ile geçirebilmek için sevabını sadece Allah (c.c)’dan umup bol bol ibadet etmeliyiz. Yalnızca bu aya özel olan teravih ve farz olan, oruç ibadetlerinin dışında çevremizdeki insanları da ibadete davet etmeliyiz. Peygamber Efendimiz (sav) çok önem verdiği ve bütün olarak Kuran-ı Kerim’in indiği Ramazan ayında tutulan orucun sevabını ümmetine müjdelenmiştir. Halk arasında basit, temel bir konuymuş gibi görünen fakat çoğu kişinin bilmediği, arada kaldığı orucu bozan ve bozmayan durumları sizler için bir araya getirdik!
Ramazan da Oruç Tutmanın Sevabı Nedir?
Nefsi terbiye etmek için çok büyük kalkan işlevince olan oruç nedir? Nafile ve faz olmak üzere iki kısımda incelenebilir. Farzının ve nafilesinin ayrı bir sevabı olan oruç ibadeti, nefsin kötü duygularından ve dünyevi meşgalelerden sırını çevirip, yeme içmeyi terk etmesini sağlayarak, insanı Allah’a yakınlaştırmaktadır. Hem bedensel hem de ruhsal sağlığa olumlu etkileri olan orucun bilinmeyen nice hikmet ve sırları vardır. Öyle ki Peygamber Efendimiz (sav) orucun faziletlerinden bahseden hadisi şerift; “Ramazan ayı geldiği zaman gök kapıları tamamen açılır; cehennemin kapıları ise tamamen kapatılır ve şeytanlar zincire vurulur… Orucu boşlama çünkü onun dengi yoktur” buyurmaktadır.
Allah’ın kendisinden razı olduğu bu oruç tutan insanlar için cennette kendisini bekleyen nimetlerin olduğunu müjdeleyen bir hadiste Efendimiz (sav) “Cennette bir var ki buna Reyyan derler. Kıyamet gününde buradan oruçlular girecek. Müteakiben bu kapı kapanacak başka kimseler alınmayacaktır” buyurmaktadır. Bir başka hadis-i şerifte ise; “Allah rızası için bir gün orucunu tutan insanı Allah, bu bir günlük orucundan dolayı cehennem ateşinden 70 yıl uzak tutar” Ebu Hüreyre’den (r.a) rivayetine göre Efendimizin (sav) şöyle buyurmuştur. “Allah: Her kişinin oruç dışındaki her ameli yalnızca kendisi içindir. Oruç ise benim içindir, onun mükafatını da ben vereceğimdir.” Buyurmuştur.
Orucu Bozan veya Bozmayan Durumlar
Adet Olan Kadın Orucunu Bozmalı mıdır? Gün boyunca aç ve susuz kaldıktan daha sonra iftara yakın zamanda adet olan bazı kadınlar oruç boşa gitmesin diye orucunu bozmamak da direnirler. Fakat olaya dini açıdan baktığımızda regli olan kadının orucu kesinlikle bozulmuştur. Kadın ister yesin ister yemesin orucunun o gün kazasını tutmalıdır. Fakat çevresindeki oruçlu insanlara karşı saygı duymak için yemeğini gizli yemesi daha doğrudur. Bu sebeple evde tek olduğumuzda ya da diğer aile fertlerinde göremeyeceği köşe bucak bir yer de karnınızı doyurmalısınız. Aynı şekilde dışarıda da acıktığınız zaman gizli yemeniz daha faziletli çaktırtır.
Ruj Sürmek Orucu Bozar mı?
Sakatlamaktan ziyade yüze veya ağız bölgesine doğru sürülen tüm makyaj malzemeleri orucu bozar. Dudağınıza sürdüğünüz ister ruj olsun ister dudak kalemi olsun… oruçlu gün boyu dudağını yalamaması gerektiğini aklında tutamayacağı için ruj ya da kalem sürüp orucu ziyan etmemelidir. Aksi durumda, güzel görünmek için süreceğiniz bir ruj, kalem vs. yeniden kaza orucu tutmanıza yol açacaktır.
Parfüm Sıkmak Orucu Bozar mı?
Nihat Hatipoğlu gibi çeşitli hocalara göre; oruçluyken parfüm sıkmak yasaktır. Çünkü insan oruçla sadece aç kalmamalı; aynı zamanda da çeşitli zevklere ve keyfi yapılan durumlara karşı hassas olmalıdır. Mekruh sayılmasının harici oruca engel olup olmadığını göz önüne almak gerekirse; Diyanet İşleri başkanlığının açıklamasına göre yeme ve içme grubuna girmediği için parfüm, dezenfektan, kolonya sürmenin oruç bozmadığı ifade edilmiştir.
Kusmak Orucu Bozar mı?
Orucun bozulup bozulmama konusunda sıklıkla araştırılan konulardan bir tanesi de oruçlu insanın kustuğu taktirde orucunun bozulup bozulmadığıdır. Eğer kişi hastaysa ve kendiliğinden kusuyorsa bu durumda orucu bozulmaz. Ancak kendini zorlaması ile ağız dolusu kusuyorsa orucu bozulacaktır.
Macunsuz Diş Fırçalanır mı?
Ağızda hissedilen rahatsız edici kokudan dolayı oruç tutan birey dişlerini fırçalamayı isteyebilir. Dişleri temizlemek ve ağızdaki kötü kokuyu yok etmek için diş fırçasına sıkılan macun orucu bozacaktır. Ancak macun sıkmadan kuru bir şekilde diş fırçalamak orucu bozmaz. Bundan dolayı diş fırçasını hafif ıslatarak dişlerinizi kontrollü bir şekilde fırçalayabilirsiniz.
Gün Boyu Uyumak Oruç Bozar mı?
Oruç tutan kimse, kendisine güvenmiyorsa, bünyesi hassassa veya bayılacak durumdaysa; uyumasının oruca olumsuz bir etkisi yoktur. Gün içerisinde birkaç saat kadar uyuyabilir. Fakat namaz vakitlerini kaçırmamak şartıyla uyuması faziletli olacaktır.
Yorumlar kapalı.