Ramazanda Kilo Almamak için Beslenme önerileri
Ramazanda Kilo Almamak için Beslenme önerileri. Ramazan ayında oruç tutarken, ister istemez beslenme düzeniniz tanen değişiyor ve metabolizmanız yavaşladığından dolayı hızlı bir şekilde kilo almaya başlıyorsunuz Özellikle Ramazan ayında daha fazla tükettiğiniz kızartma türleri, hamur işleri, tatlı ve yağlı yemeleri ile kilo kontörlünüz zorlaşabiliyor. Böyle bir durumda hem vücudunuzu yoruluyor hem de sağlıklı ve formda kalmak zorlaşıyor. Uzmanlar oruç tutanların sağlığını koruyup, formda kalmanız için ramazan ayında kilo alamamak için besleme önerileri ve tavsiyelerinde bulunuyor. Eğer sizde oruç tutarken fazla kilo almaktan mustaripseniz aşağıdaki tavsiyelere uyarak kilo kontrolünüzü sağlayabilirsiniz. Peki, uzmanlar ramazan için nasıl bir beslenme programı öneriyor birlikte inceleyelim:
İftarda Çorba ile Ana Yemek Arası Mola
Gün boyu aç kalan bir mideyi aniden tıka basa doldurmak mide gerginliği başta olmak üzere kan şekeri, tansiyon gibi sağlık sorunlarına neden olacaktır. Bunun yerine orucunuzu yarım bardak su, bir tane hurma ya da tuzsuz peynir ile açmanız daha sağlıklı olur. Orucunuzu açtıktan sonra küçük bir kâse çorba tüketip en az yarım saat bekledikten sonra küçük bir porsiyon ana yemek yiyerek iftar yapabilirsiniz. Çay kahve gibi içecekleri de iftardan en az bir saat sonra tüketmeye özen gösterin. Tatlılar ramazan sofralarını olmazsa olmalarıdır. Tatlılarınızı da en az iftardan iki saat sonra tüketip midenizin dinlendirerek beslenebilirsiniz. Mümkün olduğunda iftarda ve sonrasında çok fazla yiyecek yememeye özen gösterin.
Kızartılmamış Eti Tüketin
İftarda çorbadan sonra ana yemek olarak tavuk, kırmızı et ve balık gibi et gibi hayvansal besinler yemek tokluk hissinizi artıracaktır. Ancak bunları haşlama ve benzeri olanlarını tercih edin. Ayrıca ana yemeğin yanında tükettiğinizi makarna, pilav beyaz ekmek gibi besinler yerine kepekli ekmek, kepekli makarna ya da çavdar ekmeği gibi besinler ile değiştirmeniz, hem kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselmesini engeller, hem de günlük lif ihtiyacınızı karşılayarak, kabızlık sorunlarını yok eder.
İftarda Kuru Baklagiller Tüketmeye Özen Gösterin
Bitkisel protein kaynağından zengin olan nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek ve iç bakla gibi kuru baklagiller bol miktarda posa içerdiği için vücudunuz lif ihtiyacını karşılamaktadır. Ayrıca sebze yemekleri ile mevsimin taze yeşilliklerinden oluşan az yağlı ve tuzsuz bir salata hem tokluk hissinizi artıracak hem de kan şekerinizi dengeleyecektir.
Ara Öğünlerde Kuruyemiş Tüketin
Küçük porsiyonlar ile yapılan iftar yemeğinden hemen 1,5 saat sonrası ara öğünlere yer vermelisiniz. Bir adet meyve ile 3’er tane ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir. Bununla birlikte ara öğünle ayran ya da yoğurt tüketerek metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Sahurda Ne Yemelisiniz
Ramazan’da iftar yemeği kadar sahurda da beslenmenize dikkat etmelisiniz. Hamur işleri ve yağlı besinler yerine yumurta, peynir yoğurt zeytin gibi tok tutan ve besleyici kahvaltılıklara yer vererek gün içinde erken acıkmanın önüne geçebilirsiniz. Ayrıca sahur çay yerine, portakal suyu, süt ya da ıhlamur tüketmeye özen gösterin.
Yorumlar kapalı.