Rapunzel Sendromu Nedir

Rapunzel Sendromu nedenleri Nedir
Rapunzel Sendromu sebepleri Nedir

Rapunzel Sendromu Nedir

Rapunzel Sendromu Nedir? Saç yeme ya da saç yutma hastalığı olarak bilinen rapunzel sendromu psikiyatrik sorunların neden olduğu bir tür rahatsızlıktır.  Hastalık bireyin kendi saçların yolması yutması ya da yemeyi alışkanlık haline getirmesi ile başlar. Dışardan bakıldığında basit bir alışkanlık gibi görünse de ruhsal bir bunama sonucunda da bu hastalığın meydana geldiği saptanmıştır. Hasta istemsiz bir şekilde saçını yolup, yutar ya da parça parça koparıp yemeye başlar.

Rapunzel Sendromu Nedenleri

Aynı zamanda zihinsel engeli bulunanlarında rapunzel sendromuna yakalanabileceği söylenilmektedir. Kendi saçını yemek ya da yutma olarak tanımlayabileceğimizi bu rahatsızlık trikolomani adı verilen kendi saçını çekme ya da yutma davranışına sahip kişilerde çok sık görülmektedir. Diğer yanda gıda maddesi olmayan maddeleri yeme alışkanlığı olarak tanımlanan pike sendromu da rapunzel sendromunun en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.

Saçını çekme ya da trikotilomani çoğunlukla saçları ile oynamayı sevenler ve bu alışkanlığı rahatlatıcı bulan kişilerde çokça görülüyor. Pike sendromu da yaklaşık bir aydan daha fazla sürede gıda maddesi olmayan toprak taş, sabun, kâğıt, yün saç ya da kumaş gibi maddeleri yemesi olarak tanımlanır.  Genellikle çocuklarda görülen bu sendromu otizm hastalarında ya da hamilelerde de sıklıkla görülebiliyor.

Anı zamanda pika sendromu ya da rapunzel sendromu nedenleri arasında a gıda maddesi bulamayan kıtlıkta görülen açlık, çocukluk çağında yaşanan ihmaller, stres ile baş etmekten kültürel basitliklere başvurulan birçok teori bulunmaktadır.

Afrika Hindistan ve ABD’de toprak tüketmenin hem ruhsal hem de bedensel faydaları olduğuna inanılması bu hastalığın yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda gerek pika gerekse de rapunzel sendromu demir eksikliği olan kişilerde çok fazla görülmektedir. Özellikle rapunzel sendromu olan bireylerde çölyak hastalığı ya da demir eksikliği tedavi edildikten sonra saç yemek alışkanlıklarını yemeyi kestikleri sonucuna varılmıştır.

Belirtileri Nelerdir

Rapunzel sendromu belirtileri temelinde kişinin saçların yolması çekmesi ya da yutması olarak tanımlanır.  Buna bağlı olarak gelişmeler ise mide ve bağırsaklarda oluşan çeşitli semptomlardır. Yani saçını yiyen kişinin bağırsaklarında ya da midesinde bu saçlar birikir ve bir yumak haline gelerek rahatsız edici sorunlar ortaya çıkarır. Rapunzel sendromunda sıklıkla görülen belirtileri ise şunlardır;

  • Saçlarda belli oranda kayıplar görülmesi
  • Kusma ve bulantı
  • Kabızlık ve ishal
  • Vücudun farklı bölgelerinde ciltte görülene yaralanmalar.
  • Karın ağrısı

Rapunzel Sendromu Tedavisi

Rapunzel sendromu tedavisi için vakaların büyük bir bölümünde öncellikle cerrahi bir operasyon ile hastanın midesinde ya da bağırsaklarında biriken saçlar alınır.  Ayrıca midede oluşan saç yumağını kimyasallar ile çözüp, lazer ile küçük parçalara ayırarak ağızdan mideye kadar uzanan bir tüple de almak mümkündür.  Fakat bu yöntem ameliyat kadar çok fazla başarılı sonuç vermemiştir.

Bundan sonra hastanın ilerleyen dönemlerde saç yeme alışkanlığına devam etmemesi için psikolojik tedavi görmesi gerekmektedir. Psikolojik tedavi özellikle rapunzel sendromunu tekrar geliştiren pika veya trikotilamani sendromuna sahip hastalar için çok önemlidir.  Psikolojik tedavi sırasında hastanın yakınlarını da tedavi de eşlik etmeleri çok önemlidir. Böylece hastanın yakınlarını da hastaya karşı nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmaktadır.

 

Rapunzel Sendromu Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin