Reflü diyeti
Reflü diyeti nedir? Reflü hastalarının tüketmemesi ya da tüketmesi gereken gıdalardan oluşan bir beslenme programıdır. Formda kalmak ya da zayıflamak amacı ile yapılan diyetlerden çok uzak olup, tamamen reflü hastalığını tedavisi için kullanılır. Reflü diyetinin genel amacı yenilmesi gerekli gıdaların ne kadar yenilmesi ve öğün planlaması konusunda yardımcı olmaktır. Reflü diyetinin detaylarına geçmeden önce reflü hastalığı nedir, neden kaynaklanır gibi soru başlıklarına değinelim.
Reflü Nedir
Reflü bir tür mide hastalığıdır. Safra, asit ve mukustan oluşan mide salgılarının ağız veya yemek borusuna kadar yer değiştirmesi şeklinde tanımlanır. Reflü hastalığında ağız içine kadar acı tat ve yiyecek hissi, şişkinlik, mide bulantısı, gaz gibi durumlar olur. Kesin bir tedavisi yoktur. Ancak reflü diyeti yapılarak hastalığın belirtisi yok edilir ya da hafifletilir.
Reflü Diyeti Nasıl Yapılır
Reflü diyeti her hasta için farklı olmaktadır. Çünkü her hastaya aynı refli diyeti verilmez. Aynı zamanda reflü hastalığının azalması ya da kaybolması için diyetin yanında hastanın uyması gerekenler vardır. Öncelikle fazla kilolu bir bireyseniz, fazla kilolardan kurtulmanız gerekir. Çünkü reflü hastalığını başlıca sebebi karın bölgesinde yer bulunan yağlar ve fazla kiloların mideye aşırı baskı yapıp, mideyi küçültmesine neden olur. Fazla kilolar sadece reflü değil, aynı zamanda gastrit gibi bazı mide ve sindirim sistemi hastalıklarının temel kaynağıdır. Bunun dışında reflü yastığı kullanılması gerekir. Reflü yastığı mideden ağza acı su gelmesini ve mide gaz oluşumunu engeller. Bunlarla birlikte bazı alışkanlıkları da hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Örneğin; alkol, sigara ve tüm tütün ürünleri gerek reflü hastalığı tedavisi sırasında gerekse de sonrasında kullanılmaması gerekir.
Reflü Diyetinde Olmaması Gereken Yiyecek ve İçecekler
Diyet yapan bireyler çikolatalı, kahve, baharat ve baharat içeren gıdalar, gazlı içecekler, sigara, sarımsak, soğan, kuru fasulye nohut, turşu yağda kızartılmış besinler, tahin helvası, tahin, hamur işleri salçalı ve ekşili yiyecekler, gibi yiyecekleri hiç yememeli ya da sınırlı sayıda tüketmelisiniz. Özellikle cay kahve gibi içeceklerin reflü hastalığını ana sebebidir. Bitki çaylarının da şeker ya da bal gibi tatlandırıcılar ilave ederek tüketilmesi gerekir.
Reflü Hastaları Ne Yemeli
Diyet hafif gıdalardan oluşur. Zeytinyağı, yumurta haşlaması, beyaz peynir, zeytin gibi besinle olması gereken besinler arasında yer alır. Ayrıca kızarmış yağda işmiş besinler yerine haşlama olarak hazırlanmış yiyecekler yenilmedir.
Reflü Şikayetlerini Azaltmak İçin Neler Yapılmalı
Sadece yenilmesi gereken besinleri yemek ya da yenilmemesi gereken besinleri tüketmemek anlamına gelmesin. Bunun dışında reflü şikayetlerini azaltacak alışkanlıkları kazanmakta en önemli aşamasıdır. Tabağınızı ve porsiyonlarınızı küçültmeniz hızlı yemek yememeniz, yemek yedikten sonra hemen uyumamanız gerekir. Özellikle yatmadan en geç iki saat önce yemeği bırakıp midenizi rahatlatmalısınız. Gece uyurken mide sıvısını geriye ya da ağza geri gelmemesi, için 30 santim yükseklikte yastıkta uymanız gerekir. Ayrıca ayak üstü yemek yemekten ve su içmekte uzak durup, bol bol hareket etmelisiniz.
Yorumlar kapalı.