Sodyum Eksikliği Nedir

Sodyum Eksikliği tedavisi Nedir
Sodyum Eksikliği belirtileri Nedir

Sodyum Eksikliği Nedir?

Sodyum Eksikliği Nedir? Sodyum tüketilen birçok besinde yer alan bir mineraldir. Bu mineralin eksikliği veya yüksekliği durumunda birçok olumsuz durum ile karşılaşılmaktadır. Sodyum eksikliği yapılan kan testleri ile kolayca anlaşılabilmektedir. Fazla terleme veya gerektiğinden fazla su tüketme sodyum düşüklüğüne neden olabilmektedir.

Su tüketimi vücut için oldukça önemli olsa da gerekli olandan fazla tüketilmesi vücudun tepki göstermesine neden olabilmektedir. Fazla su tüketmek sık idrara çıkmaya sebebiyet vermektedir. Buna bağlı olarak vücutta bulunan sodyum idrar yolu ile atılmaktadır. Ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen sodyum eksikliği kişinin hayat kalitesini ciddi olarak düşürmektedir. Baş ağrısından tansiyon düşüklüğüne kadar birçok olumsuz durum ile karşılaşılmaktadır.

Sodyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Belli başlı belirtilere sahip olan sodyum eksikliğinden en sık görülen belirti halsizliktir. Kişinin su tüketiminin fazla olmasına karşın sürekli olarak susuzluk hissetmesi durumu görülmektedir. Baş ağrısı, huzursuzluk, sinir hali, mide bulantısı ve tansiyon düşüklüğü görülebilmektedir. Kan testi ile kolayca anlaşılabilen sodyum 135 mEq/L’den düşük ise sodyum eksikliği tanısı konulmaktadır. Kaslarda kramp ve ağrılara neden olabilmektedir.

Bu aşamada sodyum eksikliğinin neden kaynaklandığının tespit edilmesi tedavi sürecini direkt olarak etkilemektedir. Kullanılan belirli ilaçlar sık idrara çıkmaya neden olabildiğinden ilaç kullanımı hakkında detaylı bildi verilmesi gereklidir. İlaç kullanımına bağlı sık idrara çıkma durumu ile karşılaşılması sodyum düşüklüğüne sebebiyet verebilmektedir. Bu süreçte başvurulan uzman doktor nasıl bir tedavi süreci izleneceğine karar vermektedir. Bunun dışında fazla sıvı tüketiminin durdurulması gereklidir. Böbrek, karaciğer ve kalpte görülen hastalıklarda sodyum eksikliğine neden olabilmektedir. Bunun için yapılan kan testi sonuçları dikkate alınmaktadır.

  • Halsizlik
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Sinir hali
  • Sürekli su tüketme isteği
  • Mide Bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Sık idrara çıkma
  • Bayılma
  • Refleks bozuklukları
  • Yürürken zorlanma
  • Sürekli uyuma hali

Sodyum Eksikliğinin Tedavisi

İlk başta görülen sorunların giderilebilmesi için serum takviyesi yapılabilmektedir. Kişinin vücudunda eksik olan tuzun geri kazandırılmasında serum oldukça hızlı ve etkilidir. Bunun dışında tuzlu tüketimi tavsiye edilmektedir. Kişinin tuzlu gıdalar tüketmesi ve su tüketimini azaltması önerilir. Sodyum eksikliğinin tam olarak neyden kaynaklandığının tespit edilmesi gereklidir. Kalp, karaciğer veya böbreklerle ilgili olan bir hastalıkta sodyum eksikliğine neden olabilmektedir. Bu sebeple geçici çözümlerden ziyade kalıcı bir tedavi süreci izlenmektedir. Süt, balık, yer elması ve havuç tüketimi sodyum eksikliğini kontrol altına alabilmektedir. Sodyum eksikliğinin ciddi sağlık sorunlarına yol açmaması için tedavisinin ertelenmeden yapılması gereklidir.

Sodyum Eksikliği Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin