Sosyal Fobi nedir nasıl yenilir

Sosyal Fobi nedir nasıl yenilir
Sosyal Fobi nedir nasıl yenilir

Sosyal Fobi nedir nasıl yenilir

Sosyal Fobi nedir nasıl yenilir; Sosyal fobi aynı zamanda sosyal anksiyete bozukluğu kişinin günlük yaşantısında diğer insanlar ile etkileşimleri sırasında başkalarının gözlem altına almasından ya da yargılama gibi durumlardan korktuklarından ortaya çıkan, utanma, sıkılma, korku gibi duygu durumlarına verilen isimdir. Normal şartlarda insanlar yeni tanıştığı kişiyle, iş başvurusunda ya da sunum yaparken toplantı ve benzeri gibi durumlarda yaşanan gerginlikler doğal bir durumdur. Fakat sosyal fobi ya da sosyal anksiyete bozukluğundan kaynaklı korku ya da endişe bireylerin tüm olaylarda yaşantısını bozabilecek derecede ortaya çıkmaktadır. Çünkü aşırı stres ve kaygı kişini hem iş hem okul hem de sosyal yaşantısı ve her türlü aktivitelerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Sosyal Fobi Oluşturabilecek Nedenler  

Diğer akıl hastalıkları ve akıl sağlığına yol açan durum gibi sosyal fobi nedenleri de genel olarak çevresel ve biyolojik faktörlerin karmakarışık etkileşimlerinden kaynaklı olmaktadır. Sosyal fobi sebeplerini başında kalıtımsal özellikler gelir. Özellikle kan bağı ile bağlı kişilerde sıkça meydana gelebilir. Ancak sosyal fobi hastalığının ne kadarı genetik ne kadarını da öğrenilmiş davranışlardan kaynaklandığı konusunda tıp dünyasında bulunamamıştır.

Yapılan araştırmalara göre özellikle gelişme ve büyüme çağındaki çocuklar ile sık alay etme, aşağılama şiddet ve baskı uygulama reddedilme ve zorbalık gibi olumsuz davranışlar gören çocukların sosyal fobi sorununa daha çok yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra çok sık kavga eden bir hanede yaşama, travma ve istismar gibi olumsuz durumlarda da sosyal fobi sorunu ile ilişkilendirilebiliyor. Sosyal fobi olan bireylerden ya da çocuklar yeni durumlar ya da yeni bir kişi ile karşılaştığında çekingen tavırlar, utangaçlık, içine kapanıklık ya da ölçülü davranış sergileyen   çocukların büyük risk altında olduğu düşünülüyor.

Sosyal fobi semptomları çoğunlukla ergenlik dönemi ile ortaya çıkar. Ancak insanlarla tanışmak, toplum içerisinde konuşma yapmak ve önemli bir sunum yapmak gibi durumlar ise ileri yaş semptomlarının tetikleyen unsurlar oluyor. Özellikle kişini dikkat çekici bir duruma ya da görünüme sahip olması gibi öz bilinç duygularını artırıp sosyal fobiyi tetikleyebilir. Örneğin; konuşmada pelteklik ya da kekemelik, Parkinson hastalığı nedeniyle oluşan yüzdeki şekil bozuklukları ve benzeri durumlar buna örnek gösterilebilir.

Sosyal Fobi Tedavisi Nasıldır

Sosyal fobi tedavi etmeden önce bireyin günlük yaşantısını ne kadar etkilediğine bakılır ve buna göre adımlar atılabilir. Sosyal fobi için kullanılan en yaygın tedavi yöntemleri ise psikoterapi, konuşma terapisi ya da ilaç tedavisi olmaktadır. Bazı vakalarda ise iki tedavi türü eş zamanlı olarak uygulanabilmektedir. Psikoterapi sosyal fobiye neden olan semptomların iyileşmesinde önemli rol oynar. Terapi boyunca birey kendiyle ilgili olumsuz düşünce ve kaygıların tanıyacağı ve bunu nasıl değiştireceği ile ilgili yolları öğrenip, sosyal durumlarda güven kazanması için yardımcı olabilecek beceri ve deneyimleri öğrenir. Sosyal fobi için en etkili tedavi yöntemi ise bilişsel davranış terapisi olmaktadır. Bu tedavi yöntemi hem bireysel hem de gurup çalışmaları ile yapıldığında eşit düzeyde etki göstermektedir.

 

İlginizi çekebilir; Çocuklarda Konuşma Bozukluğu Nedir?

 

 

Sosyal Fobi nedir nasıl yenilir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin