Ayasofya Camii’nin Terleyen Sütunun Sırrı Nedir

Ayasofya Camii'nin Terleyen Sütunun Sırrı Nedir
Ayasofya Camii'nin Terleyen Sütunun Sırrı Nedir

Ayasofya Camii’nin Terleyen Sütunun Sırrı Nedir

Ayasofya Camii’nin Terleyen Sütunun Sırrı Nedir? Ayasofya dünyanın en görkemli ve muhteşem yapılarından birisidir. Müslümanlık ve Hristiyanlık gibi tek tanrılı iki dini için çok önemli ve kutsal yapıdır. Ayasofya Bizans imparatorluğu zamanında Konstantin’in vasiyeti üzerine oğlu tarafında 12 Mayıs 360 yılında yapılıp, kilise olarak faaliyetlerine başlamıştır. 1453 yılında ise Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethedip, yeni bir devrin açılmasına kadar kilise olarak acık kalan Ayasofya aynı zamanda Müslüman dünyasında ise Yüce Allah’ın hikmeti anlamına geliyor.  921 sene kilise, 481 yıl boyunca da cami görevi yaparak Allah’ın ibadet evlerinden birisi olan Ayasofya her adımı sürprizlerle dolu değerli yapılardan birisidir.

Özelikle alan ve herkesin ilgisini çeken terleyen sütun hakkında rivayet edilen efsaneler insanlara merak oluşturuyor. 6. Yüzyıldan kalan ve terleyen sütunun efsaneleşmesinin en önemli nedeni burada şifa ve isteklerin kabul olması geliyor. Sütunda bulunan delikten gelen ıslaklığın her derde deva olacağına inanılır. Müslümanlar bu önemli yapıya terleyen sütün ya da ağlayan sütun adını verirken Hristiyanlarda “aziz gregorain sütunu” olarak isimlendiriyor.

Bizans Dönemine Ait Olduğu Söyleniyor

Ayasofya’nın can damarı ve göz bebeğinden birisi olan terleyen sütun günümüzde uzun kuyrukların oluştuğu dua ve dileklerin Allah’a arz edildiği önemli yerlerden birisidirAyasofya’nın hemen kuzeybatısında yer alan terleyen sütun adındaki tarihi mimarinin Bizans İmparatorunun oğlu I. Jüstinyen tarafından inşa edilmiştir. Bu mimarı yapı inşa edilirken, Bizans İmparatoruna sütün içinden bir meleğin gözüküp, ona Ayasofya’nın inşasının hemen bitirmesi gerektiğini söylediği rivayet ediliyor. Bu söylence terleyen sütunun hakkında rivayet edilen efsanelerden birincisidir. İkinci bir iddia ise yine mimari yapıyı inşa ettiren imparator Jüstinyen çok acılı ve ağrılı bir baş ağrısı çekerken başına bu sütuna yaslar ve baş ağrısını geçtiğini görür. İmparator jüstinyen bu ani iyileşmenin hikmetini terleyen sütuna bağlar. Bu yüzden de Ayasofya’da bulunan terleyen sütunun şifa verme özelliğine sahip olduğuna inanılır.

Terleyen Sütun Adı Nereden Geliyor

Peki bu mimari yapı terleyen sütun adını nereden aldı. Konusu da bu efsanevi yapı hakkında merak edilen detaylardan birisi oluyor. Yapılan araştırma ve söylencelere göre bu mimari yapının terleyen sütun almasının temelinde Hz. Meryem olduğu görülüyor. Bizanslılar tarafından Konstantinopolis’in koruyucusu olarak gösterilen Meryem’in gözyaşlarının neden olduğu rivayet ediliyor. Terleyen sütunun hemen üzerinde bulunan oyuğa başparmağınızı yerleştirip, saat yönünde bir tur döndürebildiğinizi zaman kişilerin dileklerinizin gerçek olacağına dair inanışlar bulunuyor.

Fatih Sultan Mehmet Efsanesi Nedir

Terleyen sütün hakkında bir de Fatih sultan efsanesi yer alıyor. Evliya Çelebi hazretlerinin verdiği bilgiye göre Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinden Ayasofya’yı ziyaret etmek için İstanbul’ a geliyor. Ayasofya’yı gezerken terleyen sütunun hemen karşısında nur yüzlü bir sıfatla karşılaşıyor. Fatih Sultan Mehmet’in yanındaki ulema takımı Fatih Mehmet Sultan’a gördüğü suretin “Vedud Sultan” adındaki önemli bir kişi olduğunu ve İstanbul’u bu nemli kişiler sayesinde fethedebildiklerini söylüyorlar.

 

İlginizi çekebilir; Çemberlitaş’ın Altındaki Odanın Sırrı nedir?

Ayasofya Camii’nin Terleyen Sütunun Sırrı Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin