Blog

Spor Yaptıktan Sonra Turşu Suyu içmenin Faydaları

Spor Yaptıktan Sonra Turşu Suyu içmenin Faydaları

Spor Yaptıktan Sonra Turşu Suyu içmenin Faydaları

Spor Yaptıktan Sonra Turşu Suyu içmenin Faydaları nelerdir? Sağlıklı yaşamanın altın kurallarından birisi olan spor, aşırı terlemenize ve vücudunuzda sıvı tüketmesine neden olmaktadır. Bu nedenle spor sonrası vücudunuzu sıvı alımını ve canlanmasını destekleyen besinler tüketmeniz gerekiyor. Bu konuda uzmanları tavsiyesi turşu suyu üzerine oluyor.  Belki birçoğunuz ilk duyduğunda şaşıracak ama, bu konuda beslenme uzmanları spor sonrası turşu suyu faydalarının ne kadar önemli olduğu konusunda sizleri bilgilendiriyor. Özellikle spor sonrası salatalık turşusu suyunu içmeniz durumunda hem vücudunuzun daha çabuk canlandırıp hem de spor yaparken terleyerek kaybettiğiniz suyu geri almanıza yardımcı olmaktadır. Peki hiç düşündünüz mü, spordan sonra neden turşu suyu içmeliyiz…. Ayrıca hem daha verimli egzersiz hem de spordan sonra vücudunuzu güçlendirip yenilemek için suyu kadar yararlı içecekler bulunuyor. Ama turşu suyunu verdiğini maalesef hiçbir içecekte bulamazsınız.

Bu Konuda Yapılan Araştırmalar Bakın Ne Diyor

Turşu suyunu egzersizle ya da sporla ne alakası var diyenler oluyor. Ama bu konuda yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlara göre salatalık turşu suyundan vücut için daha yararlı bir içeceğin olmadığı görülmüştür. Amerika da yapılan bir araştırmada bir gurup sporcuya egzersizden sonra turşu suyu, bir gurup sporcuya ise normal su verilmiştir. Turşu suyu içen sporcularında sade su içenlere göre özellikle adale bölgelerindeki kasılmaların %37 oranında azaldığı saptanmıştır. Ayrıca tamamen doğal olarak hazırlanan ev yapımı turşu suyunu içeriğindeki faydalı maddeleri beyindeki kasılmalara neden olan kısma uyarı gönderiyor ve sayılarının azalmalarını sağlıyor. Peki turşu suyunu bu kadar yapan besin nedir….

Turşu Suyunu Değerli Kılan Madde Nedir

Turşu neden yapılır diye sorduğumuzda eminiz hepinizin sirke tuz limon ve sarımsak gibi malzemeleri sayacaksınız. Ama içlerinden en önemlisi ve turşu suyunu değerli yapan madde elbette sirke oluyor. Sirkenin içeriğinde bulunan asit mideye girdikten sonra direkt olarak beyne sinyal göndererek beyin kaslarına da rahatlama emri veriyor. Bu sayede beyin kasları rahatlayarak vücuda da fayda sağlıyor. Tüm bunları geçelim ve turşu suyunun diğer faydalarına geçelim.

Turşu Suyunun Faydaları Nelerdir

Beyindeki kasılmaları geçirmesinin yanı sıra turşu suyunun faydaları kısaca şunlardır;

Susuzluğu giderir. Bu özelliği sayesinde koşu egzersiz ya da spor sonrası mutlaka turşu suyu için. Çünkü spor ve egzersiz sırasında aşırı terleyeceğiniz için vücudunuz doğal olarak su ve tuz kaybeder. Turşu suyu ile bunları geri kazanabilirsiniz.

Alkolün etkilerini yok eder; Yine alkol aldığınız zamanda vücudunuz büyük ölçüde su ve tuz kaybeder. Turşu suyu ise vücut için gerekli tuz ve suyu geri kazandıracağı için alkol sonrası gereken mucizevi bir içecektir.

Enerjiyi yükseltir; eğer bir saat ya da daha fazla antrenman yapan biriyseniz vücudunuz ve zihninizi yorulup enerji kaybetmeniz kaçınılmazdır. Bu nedenle spordan sonra salatalık turşusu suyu işle kaybettiğiniz enerjiyi yeniden kazanıp zihin yorgunluğunuzu giderebilirsiniz.

Vücudun yağlanmasını önler; turşu suyu aynı zamanda bölgesel yağlanmayı da önler. Metabolizmayı hızlandıran etkisi sayesinde hızlı kilo vermenize yardımcı olur.

Önemli not: yukarıda turşu suyunu faydaları ve spor sonrası turşu suyu içersek beyin kasılmaları ve vücuttaki kaybedilen su ve tuzu geri kazanacağınız konusunda bilgiler verdik. Lakin tansiyon ya da sindirim sorunları olanların dikkatli tüketmesi ve doktor onayı ile tüketmesini tavsiye ederiz. İçeriğinde bol miktarda tuz olduğundan dolayı özellikle hipertansiyon hastaları, mide rahatsızlıkları olanların bu konuda dikkatli olması gerekir.

Ali Yavuz

Recent Posts

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS’den Nasıl Randevu Alınır?

Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS'den Nasıl Randevu Alınır? Hastanelerde onaylı randevu nedir ve MHRS'den nasıl…

5 gün ago

500T İstanbul’un En Uzun Otobüs Hattı

500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı 500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı... İstanbul'un kalabalık caddelerinde…

2 hafta ago

Tuzla Belediyesi’nde 8.Yakma Resim Sergisi

Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi. İstanbul'un farklı semtlerinden yakma resim…

2 hafta ago

112 Acil Çağrı Merkezi’ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar

112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen…

2 hafta ago

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur?

İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? Tuzla, İstanbul Anadolu yakasının en uç noktalarından…

2 hafta ago

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024

Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024 Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024. THY…

2 hafta ago