Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nedir

en pratik Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nedir
basit Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nedir

Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nedir

Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nedir? En iyi turşu nasıl yapılır? Turşu erimemesi için ne yapmak lazım? Ağustos Eylül aylarının gelmesiyle evlerde kış için hazırlıklar ufak ufak başlar.  Mevsime uygun meyvelerden reçeller, kompostolar yapılır. Kilo kilo tarla domateslerinden domates konserveleri büyük bir telaş içinde hazırlanır. Hiç şüphe yok ki  kış hazırlıklarının en gözdesi turşu yapımıdır. Sağlık açısından düşünülecek olursa turşu, bağışıklık sistemini her daim güçlü tutmak için süper bir besin kaynağıdır. Asıl konumuz olan turşu kurmanın püf noktaları nelerdir? konusuna geçmeden önce turşu neden sağlıklıdır bu konu hakkında bilgi vermek gerekiyor.

Bütün doktorların hemfikir olduğu konulardan birisi de turşunun hastalıklara karşı koruyucu kalkan olduğu ve bağışıklık sistemini ultra güçlü yapmasıdır. Fermente edilmiş bütün besinler probiyotik yani faydalı bakteri içerir. Bu faydalı bakterilerde ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakları koruyucu özelliktedir. Sağlık için turşu tüketiyorsanız kesinlikle turşuyu kendiniz yapmalısınız.  Marketlerde satılan turşunun sağlık açısından hiçbir faydası yoktur. Çünkü hazır turşuların içinde koruyucu ve lezzet arttırıcı katkı maddeleri vardır.

Sağlıklı turşu nasıl yapılır

Güzel, kıtır kıtır, çok uzun süre erimeden kalan turşu yapmak istiyorsanız su, sirke ve tuz üçlüsünün oranlarını çok iyi ayarlamanız gerekir. Ayrıca sirke doğal ev yapımı olursa turşu çok daha sağlıklı olur. Bir litrelik cam kavanoz için ideal ölçü şu şekildedir.

1 litre cam kavanoz için bir çay bardağı sirke, bir yemek kaşığı tuz  ve kavanozun aldığı kadar su yeterli olacaktır. Dilerseniz turşunun fermente olma sürecini hızlandırmak için 1 tatlı kaşığı şeker ekleyebilirsiniz. Bazı yörelerde kavanozun dibine nohut konulmaktadır.  Sirke, tuz, su ölçüsünü verdikten sonra gelelim turşu yapmanın püf noktalarının detaylarına.

Salatalık, biber, lahana….vs neyden turşu yapacaksanız yapın yeter ki mevsiminde yetişmiş olsun.   Mesela salatalık yazın yetişen bir meyve sebzedir.  Yazın tarlada yetişen salatalık ile turşu yapmak çok daha sağlıklı ve lezzetlidir. İlginizi çekebilir; Tuzla Turşucu tavsiyesi nedir?

Turşu erimemesi için ne yapmak lazım?

Kesinlikle turşu suyunun içerisine yemeklerde kullandığımız rafine tuz kullanılmaz. Mutlaka  kaya tuzu kullanmalısınız. Tuz miktarı çok dikkatli bir şekilde ayarlanmalıdır. Fazla tuz sağlığa zarar verir, az tuz ise turşuya zarar verir.  Turşunun suyunu hazırlarken çeşme suyu kullanmayın. Çeşme suyu kireçli olduğu için turşunun içindeki malzemelerin yumuşamasına neden olur. Hazır su kullanın, yoksa suyu kaynatıp soğumaya bırakın ve turşu suyu olarak kullanın.

En iyi turşu nasıl yapılır?

Salatalık ve bibere  turşu yaparken bıçak ile  bir iki çizik atın. Çizik atılmasının nedeni ise salatalık ve biberin içerisine turşu suyunun işlemesidir.  Aksi halde turşu olmaz. Gelelim turşu kurarken yapılan en büyük hataya.  Turşuyu mutlaka cam kavanoza kurun, çünkü cam sağlıktır plastik kansorejendir.  Zaten turşu suyu sirkeden dolayı asitli bir yapıya sahiptir. Sirke, tuz, sarımsak ve limon ile hazırlanan bu su plastik bidon içinde beklediği için plastik bidonu daha zararlı hale getirir.

Turşunun uzun süre tazeliğini koruması için kapağın hava almayacak şekilde sıkı olarak kapatılması gerekir. Son olarak turşu kavanozunu güneş görmeyen serin bir yerde saklamayı unutmayın.

Turşu Kurmanın Püf Noktaları Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin