Unutkanlık Hastalığı Nedir

Unutkanlık Hastalığı Nedir
Unutkanlık Hastalığı tedavisi Nedir

Unutkanlık Hastalığı Nedir

Unutkanlık Hastalığı Nedir? Modern hayatın getirdiği yaşam tarzı ve aşırı stres bireylerin hayatını olumsuz etkilemektedir. Sağlıksız yaşam tarzı çeşitli hastalıkların en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle hareketsiz ve a-sosyal bir yaşam tarzı veya yoğun ve stresli geçen iş hayatı hem psikolojik hem de nörolojik hastalıklara neden olmaktadır. Bu konuda ilk akla gelen sorun unutkanlık hastalığı oluyor. Birçok kimse tarafından  iyice unutkan oldum, akşam ne yediğimi  hatırlamam diye sarf edilen cümleler aslında hafife alınmayacak ciddi bir hastalığın en önemli belirtileridir. İnsanların hem sosyal hem de iş hayatını olumsuz yönde etkileyen unutkanlık hastalığı nedir ve unutkanlığını nedenleri nelerdir gibi soru başlıkları detaylarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Unutkanlık Hastalığı Nedir?  

Unutkanlık hastalığı halk arasında yalnızca yaşlılarda görülür, şeklinde düşünülmektedir. Ama bu kanı tamamen yanlıştır. Çünkü unutkanlık hastalığı her yaşta görülebilecek en önemli nörolojik sorunlardan birisidir. Bazı durumlarda unutkanlık hastalığı gündelik yoğun aktivitelere uykusuzluğa ve benzeri nedenlere bağlanır. Fakat bu hastalığa neden olabilecek pek çok neden olabilir. Örneğin; vitamin eksiklikleri ya da hormon yetersizliklerin de unutkanlık hastalığı nedenleri arasında yer alır. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan noröpsikiyatrik hastalıkları bulunan demans ve alzheimer hastalığı da ortaya çıkar. Bu hastalığın en önemli belirtileri de unutkanlık ve ağır derecede depresyon olmaktadır. Demans ver alzhiemer hastaların bağımsız olarak hayatlarını sürdürmeleri çok zordur. Hasta yakınları bunların yaşamlarını kolaylaştırmak adına destek olmaları gerekir. Unutkanlık hastalığının anlaşılabilmesi için hafıza kavramının iyi bilmek ve anlamak gerekir.

Unutkanlık Hastalığını Nedenleri

Unutkanlık hastalığını nedenleri bilmek bu hastalığın ilerlemesini engellemek adına çok önemlidir. Unutkanlık hastalığını nedenleri hafızayla ilgili iki şekilde değerlendirilebilir. Bunlardan birisi kısa süreli bellek ikincisi ise uzun süreli bellek ilgili olarak birbirlerinden ayrılır. Kısa süreli belleğin kapasitesi zaten çok kısa ve sınırlıdır. Burada yer alan bilgili hatırlama ya da unutulma süresi çok kısıtlıdır. Kısa süreli belleğin içerisindeki bilgilerin unutulması da birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu bellekteki bilgilerin akılda tutulabilmesi ve öğrenilebilmesi için dikkat ve kodlama becerisi gereklidir. O anda öğrenilmesi gereken bilgiye odaklanmayı güçleştiren her şey unutkanlığa neden olur. Bu durumda kısa süreli hafıza şeklinde tanımlanır. Bunun sonucunda kısa süreli bellekte yer alan tüm bilgiler bozulur ya da unutulur. O andaki öğrenilmek istenen bilgiler dışında her şey öğrenilebilirken, öğrenilmesi gereken şey unutulur. Bu durumun bilimsel açıklaması da yerini alma şeklindedir.

Ayrıca insanlar bir bilgiyi farklı sebeplere bağlı olarak unutabilir. Buna güdülenmiş unutma ismi verilir. Tüm unutkanlık hastalıkların bilginin depolanmamasına neden olur. Süreli bellek ise sınırsız bir kapasiteye sahiptir. İnsan ihtiyaç duyduğu bilgiyi kullanabilmek için bilginin uzun sürekli bellekten gelmesi gerekir. Fakat çeşitli nedenlere bağlı olarak bilgi gelmez ve unutkanlık hastalığına neden olur. Uzun süreli, bellekten bilgiler travma benzeri hastalıklara bağlı olarak bozulabilir. Bilginin unutulması ve bu durumun sürekli yaşanmasını unutkanlığa neden olmaktadır. Örneğin; tiroid hormonu bozuklukları, ağır depresyon kaygı bozuklukları folik asit eksiklikleri vitamin ve mineral eksiklikleri hafızayı etkileyen travmalar, beyindeki tümör ve sinir sistemini etkileyen tüm hastalıklar unutkanlık hastalığı sebepleri arasında yer alıyor.

Unutkanlık Hastalığı Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin