1. Haberler
  2. Blog
  3. YDS’ ye Nasıl Hazırlanılır?

YDS’ ye Nasıl Hazırlanılır?

YDS' ye Nasıl Hazırlanılır
E-YDS' ye Nasıl Hazırlanılır?

YDS’ye Nasıl Hazırlanılır?

YDS’ ye Nasıl Hazırlanılır?; ÖSYM tarafından düzenlenen önemli sınavlardan bir tanesi de YDS’dir. YDS, ilk kez 2013 yılında ÜDS’nin yerine yapılmıştır. Günümüzde halihazırda pek çok kademeden adayın girdiği YDS, yabancı dil yeterliliğini ölçen sınavdır. Sınavın belirleyicisi yüksek eğitim görmek isteyen adayların dil yeterliliğini, ilgili okula göstermek amacı ile kullanma olanağıdır. Bununla beraber, kamu sektörüne ait olan bazı kurum ve kuruluşlarda YDS sonucuyla almaktadır. YDS’ ye Nasıl Hazırlanılır?

Yabancı Dil Sınavı (YDS) Nedir?

2013 yılından beri uygulanmakta olan YDS, yabancı dil yeterliliği istenen eğitim kurumları ve kurumlar için yapılan sınavdır. YDS, İngilizce, Almanya, Rusça, Arapça ve Fransızca dillerine yönelik yapılmaktadır. YDS, akademik eğitimi için istense de bazı kurumlar YDS’yi zorunluluk olarak istemektedir.

Pek çok durum için kullanılan YDS, ciddi derecede hazırlık isteyen sınavlardan bir tanesidir. YDS, zorluk derecesinin yüksek olduğu sınav olsa da sizler için ciddi ve düzenli çalışmayla karşılığını alabileceğiniz bir sınavdır. Düzenli ve doğru bir çalışmayla hem istediğiniz puanı alabilir hem de YDS sonucuna bağlı istediğiniz eğitimi alabilir aynı zamanda kamu kurumuna başvurabilirsiniz. Bütün bu gelişmeler ve kariyer planları için YDS’ye nasıl hazırlanılacağı hakkında bilgi edinmelisiniz. Yazımızı okuyup bir fikir edinebilirsiniz, çalışma planınızı kendi kurallarınıza göre oluşturabilirsiniz.

YDS (Yabancı Dil Sınavı) Ne İşe Yarar?

Her yıl ilkbahar ve sonbaharda yapılan YDS, birçok kuruma giriş için istenilen sınavdır. YDS sonucunu daha çok önemseyen kurumlardan bir tanesi üniversitelerdir. ALES ile birlikte, yüksek lisans ve doktora içinde istenen YDS sonucu, bölümlerin istedikleri puanlara göre de değerlendirilmektedir. Akademisyen olmak isteyen aday, mutlaka YDS’den iyi bir sonuç almalıdır. Ayrıca birçok üniversite, yabancı dil eğitimi verdiğinden YDS sonucunun önemi daha da artabilmektedir.

Yabancı dil sınavı, bazı kurumların çok istediği sınavlardan biridir. Özellikle de kamu kurumundaki uzman yardımcılığı pozisyonu, İç İşleri ve Dış İşleri gibi YDS ye ihtiyaç duyan alanlarda sınav sonucunu en az 70 istemektedirler. Aynı zamanda bu kurumlar, yazılı ve sözlü sınav yaparak yabancı dil yetkinliğini de ölçerler.

YDS, yurt dışında eğitim görmek isteyenlerin tercih ettiği sınav değildir. Yurt dışı eğitim istiyorsanız eğer TOEFL ya da IELTS sınavlarına girmeniz gerekmektedir. YDS sınav sonucunu özel şirket ve işletmeler de istemektedir. Özellikle de büyük ölçekli ulaşım-ticaret şirketleri yabancı dilinizi ölçmek adına sınava girmek ve istenilen puanı almanızı ön koşul olarak belirlemektedir.

e-YDS’ye Nasıl Hazırlanmalı?

YDS’ ye Nasıl Hazırlanılır? Pek çok kurum ve kuruluşa girmek için istenen, yabancı dil yeterliliğini ölçen sınava, hazırlıksız girmeniz olumsuz sonuçlara yol açar. Her ne kadar İngilizce bilginiz yeterli olsa da YDS farklı bir format içermekte. Sınava İngilizce kursu diye değil, YDS kursu diye hazırlanmalısınız. Kendi imkanlarınız ile de çalışabilirsiniz, ama şunu da bilmelisiniz ki YDS takviye alınmadan hazırlanabilecek sınav değildir. Ama yine de evden çalışarak eksiklerinizi giderebileceğinizi düşünüyorsanız planlı bir çalışmayla başarılı olabilirsiniz.

Kursa gittiğinizde de eksiklerinizi görmez, soru çözmezseniz aldığınız kurs boşa gider. YDS, okuma- anlama odaklı sınav olduğu için  bu konuda temel yeterliliğinizi ölçmelisiniz. Örneğin çıkmış sınav sorularına bakabilir, eksik hissettiğiniz konulara tekrar çalışabilirsiniz.

YDS Kelime Ezberleme

YDS için önemli konulardan birisi kelime ve kelimenin hangi türden olduğuna yönelik olan gruplarıdır. Sınavda kelime dağarcığınız ölçülürken bazı sorularda ise kelimenin hangi türde olduğuna yönelik çeldirici şıklarda da anlam bilginiz ölçülmektedir. Kelime ve kelime gruplarını ezberlerken, sınavda sıklıkla çıkmış kelimelere bakarak ön bir çalışma yapabilirsiniz. Görsel hafızadan yararlanarak kolay kelimeleri ezberleyebilirsiniz.

Ayrıca kelimeleri sınıflandırıp türlerine göre de ezber yapabilirsiniz. Özellikle de bağlaçlara dikkat ederek çalışmalısınız. Bağlacın cümleye olan katkısına bakmalısınız. YDS vb. yabancı dil sınavlarında çoğunlukla zıtlık bağlaçları çıkmaktadır. Ezber yaparken bu tür sınıflamalar işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca bilimsellik, araştırma, istatistik ve çevre terimlerine yönelik kelimeleri bilmenizde yararınıza olacaktır.

YDS Paragraf Soruları Nasıl Çözülür?

YDS de en çok sorulan konulardan bir tanesi de paragraf okumak ve anlamak bilgisidir. YDS de 20 paragraf sorusu çıkmaktadır. Bazı sorularda ise paragrafı anlamadan cevabını bulmanız zordur.

YDS paragraf soruları birden fazla bilgiyi ölçebilmektedir. Bu tür soruları yapabilmek için, bağlaç kelime, yakın anlamda kelime bilgisi, çeviri yapma bilgisi gereklidir. Bu bilgilere sahip olmanız için makaleler okumalı, eş anlamlı kelimelere çalışmalı ve çeviri tekniklerine göz gezdirmelisiniz. Çıkmış sorulara bakarak metin çevirisi yapıp, kendi çevirinizle karşılaştırabilirsiniz.

YDS Eğitimleri Faydalı mı?

YDS eğitimi ve kursları, yüz yüze ya da uzaktan eğitim yolu ile verilmektedir. Yüz yüze verilen eğitim kursları verimlilik ve pratikle öne çıkar. Uzaktan verilen eğitimler ise hesaplılığı ve kısa süre konu başlıkları ile öne çıkmaktadır.

Bu iki kurs türü de YDS konu anlatımı ve pratik soru çözümlerini barındırmakta. Maliyet açısından yüz yüze eğitimler pahalıyken, uzaktan eğitimler daha hesaplıdır. Sizler hedefinize göre hangi kurs size daha fayda sağlayacak karar verebilirsiniz.

Dikkatinizi çekebilir? Türk Eğitim Vakfı (TEV)

 

YDS’ ye Nasıl Hazırlanılır?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin