Yerli Malı Haftası Kutlu Olsun

Yerli Malı Haftası Kutlu Olsun
Yerli Malı Haftası Kutlu Olsun

Yerli Malı Haftası Kutlu Olsun

Yerli Malı Haftası Kutlu Olsun; Yerli Malı Haftası ne zaman? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlere bir çoğumuzun çocukluğundan da bildiği yerli malı haftası olarak kutlanan 12 – 18 Aralık Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftası olarak da kutlanan yerli malı haftası ve etkinliklerinden bahsedeceğim. Şimdi yaşadığımız ekonomik sıkıntılardan dolayı da yerli malının aslında ne kadar kıymetli olduğunu daha çok anlıyoruz. Üretmeyen bir ülke, başka ülkelere muhtaç olur.

Türkiye savaştan çıkan bir ülke olarak kalkınmaya ve ekonomisini düzeltmeye ihtiyacı vardı. Bu kapsamda yurdumuzun kalkınması ilerlemesi ve başka ülkelere muhtaç olmaması için. Mustafa Kemal Atatürk 1923 yılında yaptığı İzmir iktisat kongresin de yerli malını üretmeye atıfta bulunarak konuşmasında, yurdun bağımsızlığını koruması için yerli malının önemini, anlamını, üretilmesi ve kullanılması için karara varıldı. Çünkü Üretmeyen bir ülke, başka ülkelere muhtaç olurdu. Büyük bir lider olan Atatürk bunun farkında olduğu için yurdumuzun kimseye muhtaç olamaması için birçok atılımda bulundu.

Yerli Malı Haftası ne zaman

Neler mi yaptı; ekonominin kalkınması için savaş başlattı örneğin fabrikalar kurdu. Bu fabrikalar; Şeker fabrikası, Sümer bank, kumaş fabrikaları, demir çelik fabrikaları ve daha birçok halka istihdam sağlayacak sanayi tesisleri kurdu. Üreten bir ülke olabilmek için sadece şehirlerde değil köylerde de üretim yapan çiftçileri destekleyerek onlarında ekonomiye katkı sağlamları için teşvik etti. Bu konuda Atatürk’ün şu sözlerini de hatırlatmakta fayda vardır” Köylü milletin efendisidir.” demesi de bunun en büyük kanıtıdır.

2 Aralık 1929 yılında T.B.M.M de başbakan İsmet İnönü’nün bir konuşmasında ekonominin gelişmesi ve ülkemizin kalkınması için yerli malı üretilmesinde aynı zamanda da tutumlu olma konuları hakkında konuşmalar yaptı. Ve bu konuşma yaptığı Türk malının üretilmesi ile ilgili konuşmadan sonra bu tarihten itibaren okullarda tutum yatırım ve Türk malı haftası olarak kutlanmaya başladı. Aslında çok önemli olan tutum yatırım ve Türk malı haftası olarak bilinen hafta okullarda bugünün anlamı çocuklara anlatılıyor. Ve üretmenin bir ülke için ne kadar önemlim olduğuna vurgu yapılıyor. Sadece üretmenin önemi anlatılmıyor. Tutumlu olmanın da önemi anlatılıyor.

İsrafında yapılmaması gerekiyor. Sadece ihtiyacımız kadar alıp tüketmeliyiz. En basit bir örnek olarak ekmek 1 TL iken 2 ekmek alıyorduk bir tanesini yiyorduk. Diğer ekmek ertesi gününe kalıyordu onu yemek yerine taze ekmek alıyorduk. Kalan bayat ekmeği de çöpe koyuyorduk. Şimdi ise ihtiyacımız kadar alıyoruz. Çünkü ekmek çok pahalı tabi ki sadece gıda olarak değil elektrik, su ve doğaya karşı da israf etmemeliyiz. Aslında çok önemeli bir konu olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum çünkü üretmediğimiz için fakirleşiyoruz. Bol bol tüketim az az üretim yaparak sadece tüketen ülke haline geliyoruz.

Şu konuya değinmeden geçemeyeceğim ben çocukken köyümüze anneanne ve babaannemleri ziyaret için köye giderdik. Eskiden, benim çocukluğumda her evde inek, tavuk, hindi, koyun gibi hayvanlar vardı. Süt ve süt ürünlerini büyüklerimiz yapıyordu. Bahçeler ekiliyordu ve herkes salçasını turşusunu kışlık konservesini yapıyordu. Herkesin kendi tarlası vardı. Kuru baklagilini buğdayını üretiyor ununu bulgurunu ekmeğini kendisi yapıyordu.

Yerli Malı Haftası ne zaman 2023

Ama şimdi köye gittiğimde genç nesil zaten çok az, olanlarda bu yazdığım şeylerin hiçbirini yapmıyor. Ve sorduğumda da neden yapmıyorsunuz dediğimde aman boş ver gidip marketten alıyoruz. Evde yapmak zahmetli kim yapacak bunları diye bir cevap alıyorum. Bu bana göre büyük bir sorun aslında. Belki şöyle düşünülebilir küçük bir köy üretse ne olur üretmese ne olur diye bilirsiniz. Üretmeyen toplum sadece tüketir. O yüzden halkımızı üretmeye teşvik etmeliyiz özellikle gençlerimizi. Bunun için eğitimler verilmeli. Sadece ilk okulda kutlanan yerli malı haftası olarak kalmamalıdır.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizler için Yerli Malı haftası hakkında kısa bir bilgi ve kendi yorumlarımı da ekleyerek bir makale yazdım. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Sümeyye Nur Gündüz.

 

Yerli Malı Haftası Kutlu Olsun

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin