Eyt Güncel Şartları Nedir?

Eyt Güncel Şartları Nedir
Eyt Güncel Şartları Nedir

Eyt Güncel Şartları Nedir?

Eyt Güncel Şartları Nedir? Kesinleşen 3 şart! Gözler Kabine Toplantısında. EYT yaş sınırı şartı nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenlemeler ve asgari ücret toplantısı Türkiye’nin gündeminde. ‘EYT yaş sınırı nedir‘ sorusuna cevap yarın yapılacak Kabine Toplantısı’nda olacak.

EYT yasası yaklaşık 4 milyon vatandaşımızı ilgilendiriyor. Aralık ayına girilmesiyle beraber emeklilik bekleyen yaşa takılanlar için sıcak haberler geliyor. Son günlerde merak edilen konusu ‘EYT yaş sınırı şartı ne olacak‘ sorusu.

EYT İÇİN TÜRKİYE’DE TÜM GÖZLER 12 ARALIK 2022 KABİNE TOPLANTISI’NDA OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (12 Aralık 2022) yapılacak Kabine Toplantısı’nın ekonomide ana gündem maddesi EYT yasası ve 2023 asgari ücret olması bekleniyor. Yarın gerçekleşecek toplantı saat 15:30’da başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantı sonrası alınan kararları duyuracak.

PRİM GÜNÜ VE SİGORALILIK SÜRESİ TAMAM 1,7 MİLYON EYT’Lİ

EYT’de yaş sınırı ile ilgili sorun çözülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yürüttüğü EYT çalışması 2022 yılının son aylarında hızlandı. 2022 Haziran ayı itibarıyla EYT düzenlemesine tabi olacaktır. 8 Eylül 1999 öncesi prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamış 1,5 milyon vatandaşın olduğu belirtiliyor. Bu rakamın Ocak 2023’te 1,7-1,8 milyon kişiye yükseleceği tahmin ediliyor.

EYT’DE EN YETKİLİ İSİM BAKAN BİLGİN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yapılacak EYT’de çözüm önerilerini açıkladı. EYT düzenlemesi için artık sonlara gelirken, yasanın burada işçi-işveren ve devleti direkt ilgilendirmesinden sebep Bakanlık detaylı araştırma yapıyor. Peki Eyt Güncel Şartları Nedir?

BAKAN BİLGİN’İN EYT AÇIKLAMASIN ÖNE ÇIKAN 4 VURGU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TBMM’de Bakanlığın bütçe görüşmeleri için konuşma yaparken açıklamalarında öne çıkanlar maddeler;

  • EYT yasa tasarısını 2023 Ocak ayı gelmeden Meclis’e getirmeyi planlıyoruz
  • EYT düzenlemesi en kapsamlı şekilde olacak
  • İşçi-işveren herkes dinlenecek
  • Yaş şartı kalktığı zaman emeklilik için 1,6 milyonu aşkın hak sahibi var

EYT YASASI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakanlık, yaş şartı olmadan aylar süren EYT çalışmasını tamamlandığını duyurdu. Çalışmanın bu teknik boyutunun bitmesi nedeniyle artık son düzenlemeler yapılıyor. Yaş şartının tamamemn kalktığı durum özel sektöre ve kamuya yansıyacak yük değerlendirelecek.

EYT yasası, asgari ücret 2023 ile beraber Kabine Toplantısı’nın ana gündemi.

EYT İÇİN 2. ÖNEMLİ TARİH 26 ARALIK

Yılın son Kabine Toplantısı 26 Aralık 2022 tarihinde yapılacağı duyurulmuştu. Eğer Aralık ayının ilk Kabine Toplantısı’nda sonuç çıkmazsa bu tarihte hem asgari ücret hem de EYT şartları için açıklamanın gelebilme ihtimali yüksek.

EYT İÇİN SON TOPLANTI KÜLLİYE’DE YAPILDI

Eyt için son toplantı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılmıştı. Bu toplantı çalışmayı teknik olarak yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bütçe konusunu değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ve işin siyasi boyutunu değerlendiren Ak Parti kurmaylarının katılması dikkatleri çekmişti.

EYT yaş sınırı şartı nedir?

Bakan Vedat Bilgin’in teknik konularda, Bakan Nebati’nin ise bütçe konusunda veriler paylaştığı toplantı da eyt için geniş kapsamlı görüşme yapıldı.

YAŞ ŞARTI İÇİN KESİNLEŞEN BİRŞEY YOK

Bakan Vedat Bilgin yaş şartı olmadığı takdirde emeklilik koşullarını açıklarken, EYT yasası için yapılan bu toplantıda yeniden yaş şartı gündeme gelmişti. Kadınlarda 48 erkeklerde ise 50 yaş şartı konuşulan yaş aralıklarıda oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EYT’DE SON SÖZÜ SÖYLECEK

EYT şartları ne olacak? EYT yaş sınırı olacak mı? İşte tüm bu sorularla beraber EYT düzenlemesi konusunda Kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Çalışmanın 2022 Aralık ayı içerisinde veya 2023 yılının ilk ayında Meclis’e sunulması öngörülüyor. Ancak yasanın her koşulda 1 Ocak 2023’de yürürlükte olması beklenmekte.

EYT YASASI İLE KESİNLEŞEN 3 MADDE

EYT yasası ile emekli olmak için artık kesinleşen 3 madde bulunmakta

  1. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması
  2. Prim gününün tamam olması
  3. Sigortalılık süresinin dolmuş olması

EYT yaş sınırı şartı nedir? “EYT’de yaş şartı olacak mı” sorusunun cevabını 2022 Aralık ayı içerisinde Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın vermesi gündemde.

blank

YAŞ ŞARTI KALKARSA EYT’LİLER NASIL EMEKLİ OLUR?

8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesinde sigorta girişi olan SSK’da 5.000 günü doldurmuş kadınlar için 20 yıl erkekler için ise 25 yıl sigortalılık süresi bulunmakta. Yine Bağ-Kur’da ise sigortalılık süresi sabit olmak üzere kadınlar için 7.200 gün erkekler için ise 9.000 gün prim şartı vardı.

SİGORTALILIK SÜRESİ KADINLARDA DOLDU

Sigortalılık süresi kadınlarda 8 Eylül 2019 tarihinde dolmuştu. Erkeklerde ise bu süre, 8 Eylül 1999’ta sigorta girişi olan son erkekte 8 Eylül 2024’te tamamlanıyor.

Sigortalık süresinde bir değişiklik olmayacağından, milyonlarca EYT’li için emeklilik hesabı prim şartı etrafında şekillenmeye devam ediyor.

PRİM VE YIL ŞARTINI TAMAMLAYAN EMEKLİ OLACAK

EYT yasası ile 1999 düzenlemesi öncesi şartlara dönülürse prim ve yıl şartının SSK ve Bağ-Kur’lu için bu şekilde olması gerekiyor. Prim günü ve sigortalılık süresini (Yıl) dolduramayan EYT’liler ise şartları tamamladıkları zaman emekli olabileceği öngörülüyor.

EYT’İLER İÇİN YEGANE UNSUR ‘PRİM’

Daha öncede bahsettiğim gibi EYT yasasına tabi olmak emeklilik için yeterli olmayacaktır. Sigortalılık süresi ve prim günü eksiği olan EYT’liler bunları tamamladıktan sonra başvurmaları halinde emeklilik hakkı kazanıyor. Bu durumda primi günü emekli olabilmek için yegane unsur olacak.

1999 DÜZENLEMESİ ÖNCESİ SİGORTA GİRİŞİ OLAN SSK’LILAR DİKKAT!

Bu durumda 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşlarımızın emeklilik şartlarına bakılacak olursak; 4A SSK  kategoride yer alan kadın ve erkek 20 ve 25 yıl sigortalılık süresiyle 5.000 ila 5.975 gün primi tamamladıkları ve emeklilik için yaşı beklediğini görmekteyiz.

Yaş şartı nedir burada? Erkeklerde 44-58 yaş arası, kadınlarda ise 38-56 yaş aralığı. Burada yaş şartını kaldırdığımızda ise diğer şartlar sabit olacak şekilde 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olacaklar.

EYT’DE PRİM GÜNÜ NE OLACAK?

Aşağıdaki Tabloya  baktığımızda 5.000 gün ibaresini kalın harflerle vurguladık. Çünkü 1999 düzenlemesi öncesi prim şartı SSK’da hem kadınlar hem de erkekler için 5.000 gündür.

Yaş şartını ve sigortalılık sürelerinin de 20 ve 25 yıl kaldığını varsayarsak; Prim 5000 gün mü yoksa mevcut yürürlülükteki yasayla 8 Eylül 1999 öncesi sigortalıları kapsayan kademeli olarak 75’er gün şeklinde artan 5000 ila 5975 gün sistemi mi olacaktır? Buradaki detaylarıda CumhurBaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyuracaktır.

blank

PRİMİNİ TAMAMLAYAMAYANA KISMİ EMEKLİLİK İMKANI

Bir başka sorun ise primlerini tamamlama imkanı bulamayan vatandaşlarımız var. Bu sigortalılar için ise kısmi yani yaştan emeklilik imkanı bulunuyordu.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan SSK’lı EYT’lilerde kısmi emeklilik için üç şart bulunuyor.

Bunlar;

  • 3.600 gün (10 yıl) primi tamamlamak,
  • 15 yıllık sigortalılık süresi ve
  • Kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaşını da doldurmak.

Kismi emeklilik için bu şartlardan üçünün de tamamlanması gerekmektedir.

Mevcutdaki mevzuaata göre onun tamamlandığı tarihe göre kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşı bulan  yaş şartıda bulunmakta.

BAĞ-KUR’DA 5400 PRİM GÜNÜ ÖNE ÇIKIYOR

Bağ-Kur‘da kısmi emeklilik ise farklı olarak uygulanmakta. Burada 15 yıl yani 5400 gün prim kısmi emeklilik için yeterli oluyordu. Burada hesaplama yapılırken önemli bir tarih ortaya çıkmakta. O da 1 Ekim 1999. Bu tarihe göre yaş şartı da belirlenmekte.

Kısmi emeklilik için 01.10.1999 tarihinden itibaren emekliliğine 2 tam yıl ve daha az kalan erkek sigortalılar, 5400 gün prim ödemiş olması ve 55 yaşını doldurması halinde emekliliğe hak kazanmakta.

blank

1 Ekim 1999 tarihinde 55 yaş ve 15 tam yıl için 2 yıldan fazla süre varsa kademeli olarak emeklilik yaşı değişiyordu. 1 Ekim 1999’dan itibaren emekliliğine 2 tam yıl ve daha az kalan kadın sigortalılar, 5.400 gün prim ödemek ve 50 yaşını doldurmak şartıyla emeklili olabiliyor.

1 Ekim 1999 tarihinde 50 yaş ve 15 tam yıl için 2 yıldan fazla süre varsa kademeli emeklilik yaşı uygulanmakta. SSK‘da olduğu gibi bir yaş indirimi uygulanır ise 15 yılı dolduran kadınlar 50 erkekler 55 yaşında emekli olabilecek şeklinde.

Eyt Güncel Şartları Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin