Yetişmekte Olan Genç Öğrencilerimiz

Yetişmekte Olan Genç Öğrencilerimiz
Yetişmekte Olan Genç Öğrencilerimiz

Yetişmekte Olan Genç Öğrencilerimiz

Yetişmekte Olan Genç Öğrencilerimiz. Bugün sizlerle bir formasyon öğrencisi olarak, staj için girmiş olduğum okulda gözlemlediğim sınıftaki öğrenciler ve genel olarak yetişip gelmekte olan gençlerin hal ve durumlarını siz sevgili okuyucularımız ile paylaşmak isterim.

Sizlerle bugün paylaşacak olacağım bilgiler tabi ki bir staj dosyasında rapor hazırlığı sunar gibi olamayacak. Resmi olarak değil de gençlikten biraz endişe duyan biri olarak bu konuyu sizlerle paylaşacağım. Öncelikle belirtmek isterim ki şu an yetişip gelmekte olan gençlik bizim umudumuzdur. Hepsi bizim geleceğimizdir. Ama geleceğimiz için yetişip gelmekte olan gençlik için biraz endişeliyim doğrusu. Peki ama neden der dediğinizi duyar gibiyim.

Girmiş olduğum sınıfların hepsinde ortak olarak gözlemlemiş olduğum bir konu gençlerimiz de eksikti bu konu ise Saygı. Staj olarak hep son sınıflara yani 12. Sınıflara girmekteyim ve bu sınıftaki öğrencilerimizin artık hiçbirine çocuk diyemiyorum çünkü hepsi birer genç ve hepsinin ortak sorunu saygı eksikliği. Yaşları küçük olsa çocuk diyebilirdik ama artık hepsi yavaş yavaş birer yetişkin olmak için adım adım ilerliyorlar.

Öğretmen saygınlığını hep koruyor

Peki ama kime saygısız bu öğrenciler derseniz. Aslında en büyük saygısızlığı öncelikle kendilerine yapmaktadır. Karşılarındaki öğretmenlerine karşı, oturuşları ile kalkışları ile, sınıfa girerken, konuşurken. Karşılarındaki sanki kendi denkleriymiş gibi bir tavır sergiliyorlar oysa ki karşıdaki öğretmen saygınlığını hep koruyor. Baktığımız zaman genç öğrenciler, bu saygısızlığı en çok kendilerine yapıyorlar farkında olmadan çünkü saygı göstermediğiniz zaman hiç kimseden kendinize karşı bir saygı duymalarını bekleyemezsiniz.

Bu yüzden en büyük yanlışı kendi kendilerine yapan genç öğrencilerimiz acaba kendi hal ve hareketlerini dışardan başka bir gözle görseler veya aynı hal ve hareketler kendilerine yapılmış olsa acaba aynı saygısızlığa devam ederler miydi?

Toplum olarak karşımızdaki insana, öğretmenlere ya da büyüklerimize karşı saygısızlık yapmayı doğru bulan bir millet değilizdir. Ama bu gençliğe ne oldu böyle evde anne babalarına yapamadıkları -bu da çok muallak- saygısızlığı okulda öğretmenlerine karşı yapıyorlar. Öğretmenlerimizin kendilerine göstermiş oldukları yumuşak sevgi dolu taraflarını hep suistimal edip durmaktadırlar. En kötüsü ise bu denli saygısızca davranırken aşırı derece de mutlular ve asla yanlış yaptıklarını fark etmiyorlar. Bizim bu gençliğimize ne oldun böyle gençliğimiz böyle olursa gelecek olan nesil olur. Teknolojinin getirmiş olduğu, sosyal medyada izlemiş oldukları olumsuz videoların, resimlerin çok fazla etkilediğini düşünmekteyim. Bizim olmayan değerler ve yanlışlar sanki gençlerimize bu şekilde yavaş yavaş empoze ettiriliyormuş gibi geliyor peki ya siz sevgili okuyucularımız bu konu da neler düşünmektesiniz.

Yetişmekte Olan Genç Öğrencilerimiz. Siz sevgili okuyucularımızdan anne baba olanlar özellikle böyle genç öğrencilere anne babalık yapanlarınız varsa, sizler çocuklarınızı gözlemleyin, neler yaptığına, nasıl davrandığına dikkat edin. Bu gençlerin hepsi hayat için daha çok toylar ve bu denli karşılarında olan öğretmenlerine, büyüklerine karşı saygısız bir genç olmasınlar çünkü bu denli davranışlar ilerleyen zamanlarda hepimizi olumsuz etkileyebilir. Hepsine saygılı birer genç olmayı öğüt edelim ve öğretelim. Genç öğrencilerimizin anne babası olarak geleceğimize Yatırım İçin Köreltilmemiş çocuklarınızı sınıfta sessizce gözlemlemiş olsaydınız gördüğün hal ve hareketlerinden emin olun ki utanabilirdiniz.

Genç öğrencilerimiz fazla rahat tavırlar sergilemeleridir

Okulun koymuş olduğu kuralları ve sınıfta öğretmenlerinin koymuş olduğu kuralları çiğnemeleri. ‘Ya biz son sınıfız’ , ‘zaten sınav var’ gibi bahaneleri var ama anlamadığım şey ise şu son sınıf olmak veya sınavın olması okullardaki kuralların çiğnenmesini mi gerektiriyor? Sevgili genç öğrencilerimiz bu denli kuralsızlığı okul hayatınızda sergileyebiliyorsunuz ama bu denli kuralsızlığı hayatınızın diğer mecralarında karşılaştığınız zaman da bu şekilde asi olup kurallara uymamazlık yapabilecek misiniz?

Atalar ne derler bilirsiniz ağaç yaşken eğilir. Şimdiden bu denli asi olursanız ilerleyen zamanlarda iş hayatınızda  ya da daha farklı bir yerinde kuralları olan bir yerde ne yapmayı düşünüyorsunuz benim için büyük bir merak konusu doğrusu. Atamız Mustafa Kemal ATATÜRK’ün umudu hep gençlik olmuştur. Ama iyi de hayal ettiği ve umduğu gençlik bu şekilde miydi? Genç öğrencilerimizde diğer bir tespit etmiş olduğum şey ise üniversite sınavını bahane ederek fazla rahat tavırlar sergilemeleridir.

Siz sevgili genç öğrencilerimiz

Varsa genç okurlarımızdan ne istiyorsun ne yapalım diye sitem edenler olabilir. Siz sevgili genç öğrencilerimiz, sizlerden kimse el pençe divan durmanızı istemiyor ama en azından öğretmenlerimizin size karşı sergilemiş olduğu olumlu davranışları suistimal etmeyin. Sınıfa girerken çıkarken, sınıfta otururken kalkarken daha dikkatli olalım sonuçta karşınızda ki insan sizden daha çok şey öğrenmiş ve bu öğrenmiş olduğu bilgileri sizlerle paylaşmak için orada sizler için. Unutmayın ki sınıftaki öğretmenlerinizin anlatacak olduğu her bilgiye hala muhtaçsınız.

Karşınızdaki öğretmenlerinizle konuşurken laubali bir şekilde değil daha saygılı bir şekilde konuşalım, ders başlamadan önce geçerli bir mazeretiniz yoksa sınıfta olalım gecikirseniz bile ya bu şu hoca zaten bir şey demez diyerek değil, özür dileyerek mazeretimizi anlatarak girelim. Okul siz öğrencilerinizin bir yuvası, bir evi en çok vakti okulda geçirmektesiniz. Bu yüzden evinizde bulunan ev halkınıza saygılı ve sevgi dolu olun ki her geldiğinizde evinize büyük bir sevgi ve saygı ile karşılaşınız.

Bu yuvanızda öğrendiğiniz her şey ilerleyen hayatınızda hepinize birer ders olup ilerleyen hayatınızda yön bulurken yardımcı olacaktır. Hem bu anlattığımız şeyler insanlık göstergesi olan şeylerdir. İyi bir insan olmak  için yuvanız olan okulunuzdaki öğretmenlerimize karşı daha saygılı olalım, okulun ve sınıfta öğretmenlerimizin koymuş olduğu kurallara uyalım. Siz sevgili okuyucularımızla bir formasyon öğrencisi olarak stajımda gözlemiş olduğum genç öğrencilerimizin hal ve hareketlerinde ki durumu sizlerle paylaştım. Siz sevgili okuyucularımız bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir? Haklı mı yoksa haksız bir sitem miydi?

Sümeyye Nur Gündüz

Yetişmekte Olan Genç Öğrencilerimiz

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin