YKS tercih barajı düştü

YKS tercih barajı düştü
YKS tercih barajı düştü

YKS tercih barajı düştü

YKS tercih barajı düştü. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021 YKS’nin Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) uygulanan baraj puanının düşürülmesi için harekete geçmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da gençlere müjdeyi Twitter hesabından verdi.

Gençlere bir müjde vermek istediğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

“Yükseköğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır. Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacaktır. Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Aslında gözler Cumhurbaşkanlığı’ndan gelecek açıklamadaydı. Az önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Erdoğan, ”Genç kardeşlerime bir müjde vermek istiyorum” sözleriyle başladı açıklamasına. Erdoğan, ”Yüksek Öğretim Kurulumuz, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırmıştır.

TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacak

Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacaktır” dedi. Tabi burada ilave bir ek yerleştirmeden bahsediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan. Buna göre halihazırda da bir tercih süreci devam ediyor ve 20 Ağustos tarihine kadar sürecek. Ve muhtemelen bu süreç tamamlandıktan sonra açılacak ilave ek yerleştirme sürecinde baraj puanı düşürülecek ve adaylar bu süre zarfı içerisinde tercihlerini yapacaklar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hemen ikinci tweetinde ise; ”Yapılan bu önemli değişiklikle birlikte üniversite tercih sürecinin tüm kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Cumhur İttifakı olarak gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Çok konuşulmuş, çok tartışılmıştı. pandemi etkisiyle geçen eğitim yılından sonra YKS’de baraj puanının düşürülmesi talebi ortaya çıkmıştı. MHP Genel Başkanı Bahçeli, 150 olan TYT baraj puanının 10’a, 180 olan alan yeterlilik testindeki baraj puanının da 160’a düşürülmesini istemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konudaki çalışmalara işaret etmişti. YÖK bir süredir konu ile ilgili çalıştı, pek çok formül hazırlandı, simülasyon hazırlandı ve hangi adım atılırsa kaç kişi etkilenir üzerindeki çalışmalar tamamlandıktan sonra cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu. Ve Erdoğan az önce alınan kararı açıkladı. Ve gözler ilave ek yerleştirme sürecinde olacak.

Kaç kişiyi ilgilendirdiği de merak ediliyor bu konu. Bahçeli, yaklaşık 500 bin kişinin hali hazırdaki baraj puanlarıyla tercih yapamayacaklarına işaret etmişti. Burada yapılan açıklamada aslında benzer bir adım atıldı. TYT’de 10 puanlık bir düşüşle 140 baraj puanı belirledi. alan yeterlilik testinde de yine 10 puanlık bir barajda düşüş yaşandı ve 170 oldu yeni baraj puanları artık.

20 Ağustos’a kadar adaylar mevcut baraj puanlarıyla tercihlerini yapacak ve ardından ilave ek yerleştirme süreci başlayacak. İşte bu süreçte 150 ve 180 baraj puanını geçemeyen adaylar ki sayıları da merak ediliyor ve tercih işlemlerini gerçekleştirecek. YÖK, tüm paydaşlarıyla hem MEB hem de ÖSYM ile çalışma yürüttü. Bu çalışmada nasıl bir adıma atarsak kaç kişi etkilenir bu durumdan gibi tüm sorular ele alındı.

 

YKS tercih barajı düştü

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin