Zaman Kaybına Neden Olan Durumlar

Zaman Kaybına Neden Olan Durumlar, zaman yönetimi nedir
Zaman Kaybına Neden Olan Durumlar

Zaman Kaybına Neden Olan Durumlar

Zaman Kaybına Neden Olan Durumlar nelerdir? Zaman Yönetimi nedir? Günümüz insanın şikayet ettiği konuların başında zaman kaybı geliyor. Zaman, bir ömür sermayesidir ve bu sermayeyi de yaşamımızda doğru değerlendirmek gerekir.

Zamanın her aşamasının kendine has vazifeleri vardır. Bu vazifeleri yerine getirirken zaman kaybına neden olan durumlar ile karşı karşıya kalırız. Peki bu durumlar nedir, tek tek ele almaya ne dersiniz?

İnsanların sebep olduğu zaman kaybı 

İnsan sosyal bir varlık olmasından ötürü diğer insanlarla iç içe bir yaşam sürmektedir. Fakat bu yaşam serüveninde zamanımızı elimizden alan ve zamanı verimli kullanmamızı engelleyen insanlarla karşılaşıyoruz. Gereksiz sohbetler, zamansız davetler, uzun telefon konuşmaları, alışveriş, çat kapı yapılan ziyaretler gibi daha birçok alanda uzayıp giden sebeplerden dolayı zamanımız boşa akıyor. İnsanların sebep olduğu zaman kaybının tek çaresi “Hayır” demesini bilmelidir. Ve zamanımızın değerli olduğunu kendimize sık sık hatırlatmak ve hedeflerimizin engellenmesine izin vermemiz gerekir.

Şu unutulmamalıdır ki; bu dünya da herkes kendi nefesini alıyor. Kimsenin bu dünya da kalan nefesi bir başkasına devredilmiyor. Nefesimizi de belli bir zamana kadar alacağız. Uzun ya da kısa olduğunu bilmeden yaşarken, bu bilinmez süreçte kaliteli işler yapmamızı engelleyecek kişilere karşı tavrımıza da dikkat etmeliyiz.

Ertelemenin Neden Olduğu Zaman Kaybı 

Erteleme semptomu psikolojik olarak adeta ruhumuzu esir alır. Bağımlılık gibidir, bir defa alışırsak devamlı olarak alışkanlık haline gelecek bu psikolojik semptomdan kurtulmak gerekir. Çünkü vaktinde olmayan hiçbir işin değeri olmayacaktır. Tıpkı ağızdan çıkan bir söz ya da atılan bir okun geri gelmeyeceği gibi ertelediğimiz işi zamanında yapmamakta verimsiz, vurdumduymaz ve gayesiz bir yaşam sürmemize neden olur.

Teknolojilerin Sebep Olduğu Zaman Kaybı 

Teknolojinin sebep olduğu zaman kaybının başında sosyal medya da geçirilen vakit geliyor. Küçük bir hesaplama yapalım ne dersiniz? Yaklaşık olarak 4 ya da 5 adet sosyal medya uygulamasını kullanıyor olsanız ve günlük her birinde 1 saat vakit geçiriyor olsanız günlük 5 saatinizi boşa geçirmiş olacaksınız. 24 saatinizin 8 saatini uykuyla kalan 16 saatinizin da 5 saatini sosyal medya da harcayıp kalan 11 saatinizi iş, çocuk, aile, gezme vs. için yeterli olacak mı? Bu yüzden gerekli hesaplamaları yaparak gereğinden fazla telefon görüşmelerini, sosyal medyada geçirilen vakti ya da oyun için harcanan zamanı neye tercih ettiğimizin değerlendirmesini yapmamız gerekir.

Plan ve Programsız Yaşamanın Sebep Olduğu Zaman Kaybı  

Makine medeniyeti olan bu yeni çağda hızlı ve aktif bir yaşam sürmekteyiz. Bu hızlı geçen zaman karmaşasına ayak uydurmanın ve zamanı iyi değerlendirmenin şartından biri de elbette plan ve programlı şekilde hareket etmektir. Her gün yatağa girmeden ya da akşam mutlaka yarının programını belirleyip kalkış saatinizi ayarlamalı ve yapılması gereken işleri zamana bölmelisiniz. Hatta kendiniz için bir zaman cetveli hazırlayabilirsiniz. Yapılacak işler, randevular, ödenmesi gerekenler, temizlik, ders çalışma, yemek hazırlama gibi birçok aktivitenizi ayrıntılı şekilde ayarlayıp bitirmeniz gereken saatte işi tamamlamak için çaba sarf ediniz. Eğer sürpriz işler çıkıyorsa bunlar içinde her gün bir vakit ayarlayınız. Sürpriz işler çıkmadığı takdirde ise ister yapmanız gereken işleri öne alın, isterseniz de bu boş kalan zaman dilimini kaliteli bir şekilde geçirecek listeler hazırlayın.

Zaman Yönetimi nedir?

Unutmayın hayatınızda iyikilerin yerini keşkeler daha çok işgal ediyorsa zamanınızı çalan şeylerin gözden geçirilme vakti çoktan geçmiş olabilir. Geçen her saniye ömür sermayesinde pişmanlıkla yerini almasın. Daha güzel işler yapmak, hayatımızın her anını güzelliklerle tamamlamak için bugünden zaman kaybını önlemelisin.

Zaman Kaybına Neden Olan Durumlar

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin