2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, Otizmle uğraşırken, diğer birçok bozuklukta olduğu gibi, kendiniz veya çocuğunuz için bir takım tedavi seçenekleri ile karşı karşıya kalacaksınız. Bunlar eğitimsel, davranışsal, biyomedikal, beslenme ve duyusal tedavileri içerir. Ne yazık ki, varlıklı olmayan veya sağlık sigortası olmayan hastalar için bu tedavilerin maliyeti karşılayabileceklerinden daha pahalı olabilir. Sizin veya çocuğunuzun otizm için mümkün olan en iyi tedaviyi almasını sağlamanın bir yolu, bir tedavinin zaman içindeki etkilerini dikkatle izlemektir. Hangi tedavilerin işe yarayıp hangilerinin yaramadığını öğrenerek, etkisiz yöntemlere para ödemeyi bırakabilir ve paranızın çoğunu olumlu fark yaratanlara yatırabilirsiniz.

Tedaviye başlamadan önce otistik bireyin yeteneklerini değerlendirin. Bunu yapmak için, Otizm Araştırma Enstitüsü de dahil olmak üzere birçok hizmet ve kuruluş, otizmle ilişkili davranış ve hastalıklara odaklanan bir değerlendirme noktaları kontrol listesi sağlar. Otistik bireyler olgunlaştıkça artan işlevselliğe sahip olma eğilimindedir, bu nedenle hayatındaki bazı olumlu etkilerin sadece doğal büyüme sürecinden kaynaklandığını unutmayın. Ancak, iki ay sonra kontrol listesini bir kez daha doldurun ve ilkiyle karşılaştırın. Davranış özelliklerinde keskin pozitif artışlar var mı? Eğer öyleyse, bu tedavi nedeniyle daha olasıdır.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Etkinlikleri

Bir seferde sadece bir tedavi yöntemine başlamak önemlidir. Bunun yerine her şeyi aynı anda denerseniz, iyi ve kötü etkiler birbirini iptal edebilir veya etki tamamen olumlu olsa bile, hangi tedavi yönteminin buna neden olduğunu ve hangilerinin hiçbir şey yapmadığını bilemezsiniz. Elbette, geçmiş çalışmalar hangi yöntemleri kullanacağınızı seçmenize yardımcı olabilir, ancak otizm son derece karmaşık ve bireysel bir bozukluk olduğu için bu çalışmalar her zaman yardımcı olmaz. Ayrıca, bazı tedaviler o kadar yenidir ki, yapılan çalışmalar yalnızca kısa vadeli etkiler üzerinedir ve bu genellikle yararsızdır. Bunun yerine, bir deneme yanılma sürecidir. Yeni bir tedavi deneyen otistik bir bireydeki farklılıkları incelemek için iki ay iyi bir süre. İki ay sonra, olumlu bir gelişme görmüyorsanız, o belirli yöntemi kullanmayı bırakabilir ve paranızı işe yarayan tedavi seçeneklerine daha iyi yatırabilirsiniz.

Bir tedavi yöntemine devam edip etmeme konusunda seçim yapmak için her zaman iki ay beklemeniz gerekmediğini unutmayın. Örneğin bir ilacın yan etkileri hastanın hayatını dayanılmaz bir şekilde etkiliyorsa, tedaviyi bırakmalısınız. Anında iyi tepkilere dayalı sürekli tedaviler de yapabilirsiniz – çeşitli yöntemleri sürekli olarak izlemeyi unutmayın. Otistik bireyler de herkes gibi büyür ve olgunlaşır, bu nedenle tedaviler zamanla çalışmayabilir. Yeni bir şey denemeden önce, olabildiğince güvenli ve sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için doktorunuza danışın.

Otizmli bireylerin toplumda desteklenmesi gerekmektedir

Otizm, bir nörolojik gelişim bozukluğudur ve sosyal etkileşim, iletişim becerileri ve tekrarlayan davranış kalıpları gibi alanlarda farklılık gösterir. Otizm spektrum bozukluğu (OSB), geniş bir yelpazede semptomları olan bir durumdur ve her bireyde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Otizm, hayat boyu devam eden bir durumdur ve günümüzde birçok farklı tedavi yaklaşımı ve destek yöntemi mevcuttur.

Otizmin semptomları, çocukluk döneminde belirgin hale gelir ve teşhis genellikle 2-3 yaşlarında konur. Otizmli çocuklar, diğer insanlarla etkileşim kurmada güçlük çekebilir, yüz ifadelerini okuyamaz, doğru bir şekilde kullanamaz veya ifade edemezler ve başkalarının duygularını anlamakta zorluk çekebilirler. Ayrıca, tekrarlayan davranışlar veya sınırlı ilgi alanları da gösterirler.

Otizmin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, çeşitli faktörlerin birleşimi sonucu meydana geldiği düşünülmektedir. Genetik faktörler, beyin kimyasalları ve beyin gelişimi gibi çevresel faktörlerin bir rol oynadığı düşünülmektedir. Ayrıca, otizmli çocukların beyinlerinin işleyişinde farklılıklar da bulunmaktadır.

Otizm tedavisi, bireysel olarak özelleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir. Bazı otizmli bireylerde ilaç tedavisi etkili olabilirken, diğerleri için davranışsal terapi ve özel eğitim daha etkili olabilir. Aileler, okullar ve sağlık profesyonelleri ile işbirliği yaparak, otizmli bireylerin ihtiyaçlarına uygun bir tedavi planı oluşturmak önemlidir.

Sonuç olarak, otizm, birçok farklı semptomları olan nörolojik bir gelişim bozukluğudur. Otizmli bireylerin ihtiyaçlarına uygun olarak özelleştirilmiş tedavi yaklaşımları ve destek yöntemleri ile, bu bireylerin hayatlarının daha iyi olması sağlanabilir. Ayrıca, otizmli bireylerin toplumda kabul edildiği ve desteklendiği bir ortamın oluşturulması da önemlidir.

Tuzla Gazetesi

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin