2023 Asgari ücret ne kadar oldu?

2023 Asgari ücret ne kadar oldu
2023 Asgari ücret ne kadar oldu

2023 Asgari ücret ne kadar oldu?

2023 Asgari ücret ne kadar oldu? 2023 asgari ücret ne zaman belli olacak? Asgari ücret 2023 ocak ayında ne kadar olacak merakla bekleniyor. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret ile ilgili açıklamanın bugün yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 asgari ücret için bugünü belirtmişti. Türk-İş’in 9000 liralık teklifiyle ilgili de değerlendirmede bulunuldu. 2023 Asgari ücretle ilgili olası zam beklendileri nelerdir? İşverene maliyet ne kadar olacak? Ayrıntılar makalemizde.

Asgari ücret nedir?

Asgari ücret nedir? Bir ülkede yasal olarak belirlenen en düşük ücret miktarıdır. Bu miktar, ülkedeki ekonomik koşullar, mal ve hizmetlerin fiyatları, ücretlerin ortalaması ve diğer faktörler dikkate alınarak belirlenir. Asgari ücret, bir ülkede çalışan herkesin alması gereken en düşük ücret miktarını belirtir ve çalışanların mağdur olmamasını amaçlar. Asgari ücret, bir ülkenin ekonomik durumuna göre değişebilir ve periyodik olarak güncellenir.

Direkt 7.000 000 fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren 2023 asgari ücreti belirleme çalışmaları tatmalandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada asgari ücretinde bugün açıklanacağını duyurmuştu.

Gözler bugün asgari ücret rakamı açıklanmasında

İşveren tarafının temsilcisi TİSK’in Başkanı Özgür Burak Akkol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Bakan Vedat Bilgin asgari ücret hakkında  karşılıklı görüşme gerçekleştirdi. İş verenlerin son tepkisi ne oldu?

AK Parti dünkü grup toplantısında hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyük ihtimalle yarın asgari ücret konusunu da bakanla bugün görüşmeler yapmak suretiyle inşallah açıklayıp onu da yoluna koymuş olacağız” demişti.

Recep Tayyip Erdoğan açıklamaları da grup toplantısının ardından yaptı.  Türk-İş’in 9000 lira olan teklifiyle ilgili Erdoğan, “Öyle herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor. Bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfedir. Bunların hepsini bir düşüneceğiz” diye konuştu.

Komisyonda işçi tarafını temsil eden Türk-İş, öncelikle pazarlığın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının 2022 kasım ayına ait açlık sınırı verisi olan 7785 lira üzerinden başlamasını talep etmiştir.

Bunun yanında, refah payı ile enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasını talep ediyor. Bu rakamsal talebin yanında, gelir vergisi dilimlerinin çalışanlar lehine düzenlenmesini ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerinde kaldırılması da Türk-İş’in pazarlık masasına taşıdığı konular arasında bulunmakta.

İlk senaryo net asgari ücretin 8000 liraya çıkması yönünde. Net olarak %45 artırılan asgari ücret brüt 9412 liraya çıkıyor ve işverene maliyeti de 11059 lira oluyor.

Asgari ücreti, yasalar gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirlemekte. Komisyonda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılmaktadır. Yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarının kapsamında teamül üzerine aralık ayında olmak üzeredört kez toplanılmaktadır.

2022 Asgari ücreti, bir işçi için aylık brüt 6471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5500 lira 35 kuruş olarak uygulanmaktadır.

Asgari Ücret belli oldumu?

2023 asgari ücret ne zaman belli olacak? Türkiye 2023 yılı asgeri ücrete kitlenmişken son dakika haberler arka arkaya geldi. Asgari ücret tespit komisyonu 3.Toplantısı saat 14:00′ de başladı. Saat 16:45´´de sona ermesi bekleniyor. Daha önce 7785 lira asgari ücret isteyen 9000 lira istiyoruz diyerek süpriz yaptı.

Türk-iş´in bu son dakika manevrası ile Asgari ücrete istedigi zam’ dan fazla oldu. Bügün asgari ücret netleşcek mi? sorusuda belli olmuş oldu. Toplantının ardından basın karşısına geçen Türk-iş Başkanı Ergül Atalay”Bizim teklifimiz asgeri ücretin 9000 Tl olması yönünde diyerek noktayı koydu.Bu Türkiye’ye süpriz oldu. Bu nedenden dolayı vatandaş biraz daha rahatladı ve günyüzüne çıkabildi. Peki asgari ücretin net fiyatı nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023’te geçerli olacak asgari ücretin net 8 bin 506 lira olacağını açıkladı. Böylece asgari ücrette temmuza göre yüzde 54,66’lık artış yapıldı.

2023 Asgari ücret ne kadar oldu?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin