2022 Asgari ücret ne kadar

2022 Asgari ücret ne kadar
2022 Asgari ücret ne kadar

2022 Asgari ücret ne kadar

2022 Asgari ücret ne kadar? TİSK ev sahipliğinde gerçekleştirilen görüşmede, işçi ve işveren tarafı taleplerini paylaştılar. TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat “İşveren kesimi ile uzlaşmazlıklarımızı gideremedik ancak  Görüşmeler ay sonuna kadar devam edecek” dedi.

Çalışma Genel Müdürü Sn. Önder toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelere ve rakamları karşılaştırdık .Önder, “Bu sene ilk defa 3. toplantıyı bu kadar erken yaptık. 4. toplantı karar toplantısı olacak. Ama işçi ve işveren temsilcilerimizle diyaloglar sürüyor. Son toplantı için 3 tarafa da uygun olan tarihte size açıklayacağız. Sıkışık bir takvimimiz var. Ama geçmiş yıllara göre daha erken açıklanacağını düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun görüyor. 3 bin 567 liraya Türk-İşben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim diyerek bu rakam da 3 bin 900’ün altına olmaz diyor.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “3100 TL gibi bir teklifimiz söz konusu değil. Orta yolu bulmaya çalışacağız. Asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmeyeceği ortada” bilgisini verdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında saat 16-12-2021 saat 11.00’de toplantıya başlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin”Toplumun beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz”

Bakan Vedat Bilgin, asgari ücrete ilişkin açıklamasında, “Asgari ücretle çalışan bazen 10 milyon-15 milyon gibi birçok rakam dolaşıyor. Bu rakamlar doğru değil, doğrusunu ben biliyorum. Çünkü vergi alıyoruz, prim alıyoruz. Yaklaşık 6 milyon civarında asgari ücretli var. Ailelerle birlikte oluşturduğu bütünlüğü ele almamız lazım. Asgari ücret adı üzerinde asgari bir ücrettir. İşçilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 37’si 3 bin 700 ile 4 bin arası beklentisi olduğunu söyledi. Küçük işletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeyde talep ettiğini gördüm. Biz buradan sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

Asgari ücretin açıklandığında bir bayram havası estireceğini belirten Bakan Bilgin, “Daha yüksek düzeyde açıklanması önemlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Asgari ücret çalışanlarımızı korusun, aynı zamanda Türkiye’nin ve bütün dünyanın yaşadığı ekonomik dalgalanmaların Türkiye’ye de rahat nefes aldırsın. Rahat nefes alacak seviyede belirleyeceğimizi ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

TİSK Genel Sekreteri Koç: “Asgari ücret teşviki yeni istihdam oluşturulmasında kayda değer fayda sağlamaktadır”

Hükümet tarafından istihdamın korunması ve artırılması için verilen desteklerin oldukça önemli olduğunu belirten Koç, “Asgari ücret teşviki yeni istihdam oluşturulmasında kayda değer fayda sağlamaktadır. Bunu geçtiğimiz dönem verilen desteklerde de gördük. Ne yazık ki emtia, hammadde fiyatları sürekli yükselen enerji ve taşıma maliyetlerinin yanı sıra çip krizi sorunlar, yüksek belirsizlik ortamı birçok sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Diğer tarafından hizmet sektörünün de henüz toparlanmamış olması biraz daha zaman ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Asgari ücret belirlenirken ülkemizin ekonomik durumunun işletmelerimize olan etkisinin göz önünde bulundurulmasının altını çizmek istiyorum” diye konuştu.

Asgari ücretin sadece bu ücretle çalışanların değil tüm çalışanların ücretlerini etkileyen bir gösterge olduğunu vurgulayan Koç, şunları söyledi:

“Asgari ücret tespitinde, dünyanın ve ülkemizin içinde olduğu sürecin oluşturduğu olağanüstü ekonomik durumun ve kayış dışılığın dikkate alınmasını, istihdamın korunması ve yeni istihdam oluşturulmasında fayda sağlayan asgari ücret teşvikinin 2022 yılında da korunmasını, asgari ücret teşvikinin uygulanmaya başlandığı 2016 yılında olduğu gibi asgari ücretin yüzde 6’sı oranında uygulanması ve bu oranda devam etmesini işveren maliyetlerinin ilave teşviklerle dengelenerek istihdamı koruyacak ve artıracak adımlar atılmasını, rekabet içerisinde olduğumuz çoğu ülkenin ve OECD ortalamasından oldukça yüksek olan, başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin kademeleri olarak azaltılmasını istirham ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe’de 2022 yılı asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacağını açıkladı.

2022 Asgari ücret ne kadar

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin