2023 Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı

23 Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı
23 Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı

2023 Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı

2023 Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK, mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Martta TÜFE yüzde 2,29 artarken, yıllık enflasyon yüzde 50,51’e geriledi.

Tuzla Gazetesi Son dakika haberi!

Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mart ayında yüzde 2,29 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 50,51’e geriledi.

Yurt İçi ÜFE (Yİ-ÜFE) martta yüzde 0,44 artarken, yıllık bazda yüzde 62,45 oldu.

EKONOMİSTLER NE BEKLİYORDU?

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, mart ayında TÜFE’nin yüzde 2,86 artmasını bekliyordu. 12 ekonomistin katılımıyla yapılan ankete göre, ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,93 ve en yüksek yüzde 3,65 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre bir önceki ay yüzde 55,18 olan yıllık enflasyonun yüzde 51,35’e gerileyeceği hesaplanıyordu. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 51,57’den yüzde 49,56’ya geriledi.

Enflasyon, genel olarak bir ekonomide fiyatların sürekli bir şekilde artması ve para değerinin düşmesi olarak tanımlanır. Bu süreçte, alım gücü azalırken maliyetler artar ve genel olarak ekonomik aktivitede bir yavaşlama görülür.

Enflasyon oranları, bir ekonomideki fiyat artışının ölçüsüdür ve genellikle yıllık bazda ifade edilir. Örneğin, %10’luk bir enflasyon oranı, bir yıllık dönemde fiyatların ortalama %10 arttığı anlamına gelir.

Enflasyon rakamları, genellikle resmi bir kurum tarafından ölçülür ve yayınlanır. Örneğin, Türkiye’de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından aylık olarak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) gibi veriler yayınlanır.

Enflasyon rakamları, ekonomik kararlar için önemli bir gösterge olarak kullanılır. Yüksek enflasyon, merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırmasına ve faiz oranlarını artırmasına neden olabilir. Bu da, borçlanma maliyetlerini artırarak ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir.

Düşük enflasyon oranları, ekonomik büyümenin devam etmesine yardımcı olabilirken, yüksek enflasyon oranları işletmelerin maliyetlerini artırabilir ve tüketicilerin satın alma gücünü azaltabilir.

Sonuç olarak, enflasyon rakamları bir ekonomideki fiyat artışlarını ölçmek için kullanılan önemli bir göstergedir ve ekonomik kararlar için dikkate alınması gereken önemli bir faktördür.

Tuzla Haberleri

2023 Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı
Bizi Takip Edin