Amerikada Neler Oluyor

Amerikada Neler Oluyor?

Amerikada Neler Oluyor? Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 Kasım 2020 seçimleri sonrası sonuçların netleştirilmesi adına yapılan kongre oturumuna mevcut başkan Donald Trump destekçileri damga vurdu. Trump’ın beyaz saray yakınlarındaki Ellipse’de yaptığı konuşmanın ardından destekçileri kongreye yürüdü. Olaylar tüm dünyada şok etkisi yaratırken Abd ulusal basını ve uluslararası kamuoyu tarafından dikkate değer bir şekilde takip edildi. Pek çok ülke ve uluslararası kuruluş olayların endişe verici olduğu ve demokrasinin gereklerinin bir an önce yerine getirilmesi gibi çağrılarda bulunmuş ve olaylara ilişkin görüş beyan etmiştir.

Donald Trump konuşması sırasında seçimlerde usülsüzlük yapıldığını, sonuçları kabul etmeyeceğini ve demokratlara karşı pes etmeyeceğini ifade etmiştir. Bunun üzerine göstericilerin kongre binasını basması üzerine yaşanan olaylarda pek çok kişi yaralanmış ve hayatını kaybeden vatandaşlar bile olmuştur. Arizona eyaletine ait seçim sonuçları üzerine toplanmış olan kongre ve senato bu olaylar neticesinde oturumlarına güvenlik gerekçesi ile ara vermiştir. Başkan yardımcısı Mike Pence güvenlik önlemleri çerçevesinde kongreden uzaklaştırılmıştır. Pence, gösterilerin bir an önce sonlanması gibi çağrılarda bulunurken, polis göstericilere biber gazı dahil olmak üzere çeşitli müdahalelerde bulunmuştur. Pence ayrıca göstericilerin güvenlik güçlerine saygı duyması paylaşımlarında bulundu ve bu olaylara karışan herkesin kanun önünde hesap vereceğini hatırlattı.

Amerikada Neler Oluyor?

Washington D.C Belediye Başkanı Muriel Bowser olayları izleyen dakikalarda sokağa çıkma yasağı ilan etmiştir. Pensilvanya valisi durumu darbe girişimi olarak tanımlarken Joe Biden ise bu durum için kalkışma tabirini kullanmıştır. Kongrede yaşanan olaylar neticesinde Twitter platformu Başkan Donald Trump’a paylaşım kısıtlaması getirmiştir. Bunun yanında kongre üyelerinden bazı isimlerin başkan için azil çağrısında bulunması dikkat çekmiştir.

Joe Biden yaşanan krizin ABD demokrasisini yansıtmadığını ve olaylara bir an önce son verilmesini istediğini belirtir iken Donald Trump’a yemin ettiği gibi anayasayı savunması çağrısında bulunmuştur. Biden demokrasinin kırılganlığının gözler önüne serildiğini ve ABD halkının pek çok krizin üstesinden geldiğini bu krizinde aşılabileceğini ifade etti.

Yapılan çağrılar üzerine Donald Trump göstericilere eve dönmeleri ve hileli bir seçim olmasına rağmen demokratlara bir gerekçe verilmemesi gerektiğini belirtti. Trump bu konuşması sırasında seçimin ellerinden alındığını ve tarihte daha önce böyle bir durum olmadığını söyledi. Göstericilere huzurla eve dönmeleri çağrılarını yineledi. Buna ek olarak ulusal muhafızlara duruma müdahale etmeleri çağrısında bulundu.

Olaylar 6 saat süre ile devam ederken, içeriden ölüm haberleri gelmeye devam etti. Pek çok kişinin kongre üyelerinin odalarını yağmaladığı tespit edildi. Hayatını kaybedenler arasında bir bayanın hava kuvvetleri mensubu olduğu açıklandı.

2020 ABD Seçimleri ve Türkiye ilişkilerine olası etkileri

Olaylara uluslararası kamu oyundan da tepkiler gecikmedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, temsicliler meclisini Trump destekçisi göstericilerin basmasından endişe duyduklarını belirtti. Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olayların şoke edici olduğunu belirtir iken bir tepki de Fransa’dan gelmiş ve Fransa Dışişleri Bakanı olayların Amerikan demokrasisine bir saldırı olduğunu belirtmiştir. İngiltere Başkanı Boris Johnson iktidarın güvenli bir şekilde devrinin hayati öneme sahip olduğu yorumunu yaptı.

Güvenlik güçlerinin müdahalesini izleyen 4 saat sonunda polis güçleri olayların kontrol altına alındığını ve gösterici grubun kongre binasından uzaklaştırıldığını ilan etti. Olaylar neticesinde twitter Trump’ın başkanlık hesabının başkanlık devrine kadar erişilmez olduğunu duyurdu. Trump destekçilerinin twitter ve facebook gibi uygulamalar üzerinde sansür olduğu için parler isimli bir uygulama üzerinden toplandıkları bilinmektedir. Bu uygulama üzerinden herhangi bir sansüre uğramadan aşırı sağcı söylemlerde bulunabilmekteydiler. Kongre binasının basılması olaylarını takip eden süreçte Google şirketi parler adlı uygulamayı mağazasından kaldırdığını duyurmuştur.

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

17 saat ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

19 saat ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

20 saat ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

5 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

7 gün ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago