Joe Biden Kimdir?

Joe Biden Kimdir?
abd başkanı Joe Biden Kimdir?

Joe Biden Kimdir?

Joe Biden Kimdir? Joseph Robinette Biden Jr. 20 Kasım 1942 tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri’nin Pensilvanya eyaletinde dünyaya gelmiştir. Ailesi İrlanda kökenli, katolik mezhebine sahip bir ailedir. Babasının adı Joseph Robinette Biden ve annesinin adı Catherine Eugenia Finnegan’dır. Joe Biden’ın üç kardeşi bulunmaktadır. Kendisi henüz on bir yaşında iken ailesi ile birlikte Delaware eyaletine taşınmışlardır. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini Claymont’ta almıştır. Ardından üniversite eğitimini Delaware Üniversitesi’nde 1965 yılında tamamlamıştır. Üniversite eğitimi sırasında tarih ve politika bilimlerini çift ana dal eğitimleri almıştır.

Ek olarak yan dal eğitimini dil bilimi alanında almıştır. Erken yaşamı süresince kekemelik sorunu ile mücadele etmiş ve gelecek yıllarda siyasi kariyerinde bu sorun yüzünden hazırladığı konuşmalarında zorluklar çektiğini belirtmiştir. Ardından ikinci üniversite eğitimi kapsamında Syracuse Üniversitesi’ nde Hukuk eğitimi almış ve avukat olarak 1969 yılında mezun olmuştur. Bu eğitiminin ardından bir hukuk bürosunda çalışmaya başlamıştır.

Joe Biden siyasi kariyerine 1970 yılında New Castle County meclisine seçilerek başlamıştır. Buradan sonra 1972 yılında senatoya seçilmiş ve Amerika senato tarihin en genç altıncı senato üyesi olma unvanını almıştır. 1973 tarihinde Delaware senatörü olarak göreve başlamıştır. Senetörlük görevini 2009 yılına kadar sürdürmüştür. 2009 yılından sonra Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı olarak göreve başlamıştır. Senato yıllarında Dış ilişkiler komitesinde görev yapmış ve üye olarak çalışmaya başladığı bu komitede başkanlığa kadar yükselmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden Kimdir?

2008 yılı başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti bünyesinden başkanlığa adaylığını koymuşsa da bu girişim başarısız olmuştur. Bunun neticesinde adaylıktan çekilmek zorunda kalmıştır. 2008 yılı seçimlerinde Demokrat Parti’den aday olan Barack Obama’nın seçimleri kazanması üzerine Joe Biden, Obama tarafından başkan yardımcılığı görevine atanmıştır. Bu göreve gelmesi ile senatodaki görevinden “kıdemli senatör” unvanı ile istifa etmiştir. 2009 yılında başladığı başkan yardımcılığı görevini 2017 yılına kadar devam ettirmiş ve 2017 yılında görevini Mike Pence’e devretmiştir.

Başkan yardımcılığı görevinde bulunduğu süre boyunca 2009 yılında altyapı harcamalarını denetleyici görevler almıştır. 2020 vergi yardımı yasası ve 2011 bütçe kontrol yasası gibi pek çok mali hizmetin çözülmesi için Cumhuriyetçi senatörler ile müzakereler yürütmüş ve çözüm odaklı çalışmalar yapmıştır. Başkan yardımcılığı yaptığı dönem boyunca dış ilişkiler ile yakından ilgilenmiş olup, Libya’ya yapılacak müdahale ve Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi gibi konularda destekleyici bir aktör olmuştur. Dış politika tutumları arasında Türkiye ile ilgili yapmış olduğu hatalardan dolayı bu ülkeden iki kez özür dilemek bulunmaktadır. Ayrıca henüz başkanlık kampanyası yürütürken Türkiye’deki muhalefeti desteklemek üzerine açıklamaları ile dikkat çekmiştir. 2017 yılında Barack Obama tarafında Başkanlık Özgürlük Madalyası’na layık görülmüştür.

2020 yılı seçimleri için başkanlık kampanyası yürütmeye 2019 yılında başlamış ve başkan yardımcılığı görevi için Kamala Harris’i düşünmüştür. 2020 yılında Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak gösterilmiştir. 3 Kasım 2020 tarihinde Cumhuriyetçi Parti adayı olan mevcut başkan Donald Trump ile yarışmış ve güncel sonuçlar itibari ile seçimleri kazanmıştır.

Joe Biden Amerikan siyasi sistemi içerisinde liberal demokratik bir görüşü temsil etmektedir. 20 Ocak 2021 tarihinde 46. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak görevine başlayacaktır.

Joe Biden 1966 yılında ilk eşi olan Neilla Hunter ile evleniş ve bu evlilikten üç çocuğu dünyaya gelmiştir. Eşi 1972 yılında vefat etmiş bu daha sonra 1977 yılında Jill Jacobs ilse evlenmiş ve bu evlilikten de bir kız çocuğu sahibi olmuştur. İlk evliliğinden olan oğlu 2015 yılında beyin kanseri hastalığından dolayı vefat etmiştir.

Tuzla Gazetesi

Joe Biden Kimdir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin