1. Haberler
  2. Blog
  3. Arkeoloji nedir Arkeologlara gereken önem veriliyor mu

Arkeoloji nedir Arkeologlara gereken önem veriliyor mu

Arkeoloji nedir Arkeologlara gereken önem veriliyor mu, Arkeolog nedir
Arkeoloji nedir Arkeologlara gereken önem veriliyor mu, Arkeolog nedir

Arkeoloji nedir? Arkeologlara gereken önem veriliyor mu?

Arkeoloji nedir Arkeolog nedir Arkeologlara gereken önem veriliyor mu? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle arkeologlara ve arkeoloji bilimine ülkemizde gereğinden fazla değer verilmediğine dair bir makale yazmak istedim. Hazırsanız başlayalım.

Arkeoloji, insanlık tarihi ve kültürünün incelenmesine yönelik bir bilim dalıdır. Arkeologlar, antik kalıntıları, yerleşim yerlerini ve diğer kültürel mirasları kazı yaparak ve analiz ederek keşfederler. Bu bilgi, insanların geçmişte nasıl yaşadığı, nasıl bir toplum oluşturduğu ve nasıl bir kültür oluşturduğu hakkında daha iyi anlamamızı sağlar.

Arkeolog nedir

Arkeoloji, tarihi yerleşim yerleri, kalıntılar ve kazılar üzerine araştırmalar yapan bir bilim dalıdır. Arkeologlar, insanların geçmişte nasıl yaşadığını, hangi teknolojileri kullandığını ve toplumlar arasındaki ilişkileri öğrenmek için kazılar yaparlar. Arkeologlar ayrıca antik kalıntıların restorasyonu ve korunması için çalışırlar ve bu kalıntıları müzelerde sergilemek için kullanırlar. Arkeologlar genellikle arkeoloji eğitimi almış ve kazı teknikleri, tarih ve kültürler gibi alanlarda uzmanlaşmış bilim adamlarıdır.

Sevgili okuyucularımız biliyorsunuz ki ülkemiz yer üstü kaynakları, yeraltı kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Her şeyi ile cennet olan ülkemizin tarihi de oldukça geçmişe ve eskiye dayanmaktadır. Bu yüzden arkeolog kazıları sayesinde geçmişe gitmemiz ve geçmişin kalıntılarını günümüze kadar getirebilmemiz mümkün oluyor. Arkeoloji bilimi o kadar önemli bir bilimdir ki bugün geçmişimizi ve geçmişe dair yaşantıların nasıl olduğunu arkeoloji bilimi sayesinde öğrenebiliyoruz.

Ülkemizde maalesef ki arkeoloji bilimine gereken destek ve ilginin de verilmediğini görmekteyim. Ülkemizde hemen hemen her şehirde bir tane arkeoloji müzesi bulunmaktadır. O şehrin geçmiş yaşantısını anlatan kalıntıları sergilemek adına . Ama nedense milletimiz tarafından da çok fazla ziyaret edilip gidilmiyor. Ayrıca sadece bu da değil bizim ülkemizin tarihini öğrenmek için hep yurt dışından farklı milletlerden insanlar gezmeye ve görmeye geliyorlar.

Arkeoloji ne is yapar

En basit örneği Kapadokya bölgesi kendi milletimizden çok çok fazla farklı milletten insanlar merak edip ziyarete geliyor veya buna verilebilecek başka bir örnek ise İstanbul veya Antalya şehirlerinin güzelliklerine bir bakın, gezilecek tarihi eserlerine bakın ve daha sonra da bu yerleri gezmek için gelen milletlere bir bakın. Ayrıca gereğinden fazla verilmeyen önemi de arkeoloji bölümü okuyan arkadaşlarımdan görmekteyim. Atamaları o kadar çok az ki. Oysa bu ülkemizde incelenmesi açığa çıkarılması gereken o kadar çok tarihi eserler var ki. Ayrıca arkeologların işleri de sanıldığı kadar kolay değil maalesef.

Hepsi inceleme yaptıkları kazı alanlarında zor şartlar altında hem işlerini yapıyorlar hem de artık orası onların hem evi hem de yaşam yerleri haline geliyor. İstedikleri gibi banyo yapamıyorlar, kişisel ihtiyaçlarını gidermeleri çok zor yani bu zor şartlar altında geçmişin izlerini büyük bir titizlikle ortaya çıkarmaya çalışan arkeologlarımıza gereken önem maalesef ki ülkemizde verilmiyor. Çalışma alanları şehir merkezlerine uzak olması da cabası.

Dağın başında bile çalışmak zorunda kalabiliyorlar. Geçmişin kaybolup gitmesine izin vermiyorlar. Kuşaktan kuşağa aktarılması için sürekli büyük bir titizlikle gerektiğince çalışıyorlar maalesef ki gereken değer ve önem ülkemiz de verilmiyor. Kimse merak edip ziyaret etmiyor, şehrindeki müzeden bihaber, şehrinde bulunan antik kentine hiç gezmeye bile gitmemişler. Bu sene gezmeye gittiğim her şehirde turist sayısı kendi vatandaşımızdan daha fazlaydı. İnsanlar gezmek için dünyanın diğer öbür ucundan gelebilirken bizler asla merak edip gitmiyoruz bile. Bence bu konuda ülkemizdeki imkanlar daha çok arttırılmalıdır.

Arkeolog Nasıl Olunur

Mesela bunun için yeterli miktar ayrılıp ücretsiz veya makul seviyede devletin düzenlemiş olduğu turlar olmalıdır. Ülkemizde bulunan güzellikleri, tarihi eserleri ülkemizdeki her vatandaş kendine sunulan imkanlar dahilinde görmeli ve öğrenmelidir. Bu ülkenin tarihini, geçmişini en çok gezmeyi görmeyi hak eden bizim kendi milletimizdir. Bu yüzden arkeologlara, arkeolojiye gereken önem verilmeli ve bu bilime ve bu bilimle uğraşan insanlara destek verilmelidir.

Arkeoloji nedir Arkeologlara gereken önem veriliyor mu? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle arkeoloji bilimine ve arkeologlara gereken önemin verilmediğini düşünmüş olduğum bir makale yazmak istedim. Bu değeri kendi milletimiz olarak da maalesef ki vermiyoruz. Ülkemizde geçmiş tarihte yaşanmış olan şeylere ilgi ve önemi en çok bizim kendimizin vermesi gerekmektedir. Yurt dışından gelen insanlar bizim ülkemizde yaşanmış olan geçmişe daha çok değer verdiğini gördükçe insan daha içten çok üzülüyor. Bu yüzden ülkemizde arkeoloji bilimine ve arkeologlara gereken önemi vermemiz gerekmektedir. Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? ilginizi çekebilir; Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler nelerdir?

Sümeyye Nur Gündüz

Arkeoloji nedir Arkeologlara gereken önem veriliyor mu
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin