1. Haberler
  2. Blog
  3. Üç Aylar Geliyor Hazır Mıyız?

Üç Aylar Geliyor Hazır Mıyız?

Üç Aylar Geliyor Hazır Mıyız (1)
Üç Aylar Geliyor Hazır Mıyız (1)

Üç Aylar Geliyor Hazır Mıyız?

Üç Aylar Geliyor Hazır Mıyız? 2024 Üç aylar ne zaman başlıyor? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle yaklaşmakta olan üç ayların ilk ayı olan Recep ayından bahsetmeye çalışacağım. Üç aylar ne zaman başlıyor? Recep ayı ne zaman? Recep ayında hangi ibadetler yapılır? Regaip kandili Recep ayının hangi gününe denk geliyor ?Regaip kandilinde nasıl ibadet edebiliriz. Sizler için araştırdım ve sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

2024 Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor;

2024 Üç aylar ne zaman başlıyor? 2024 yılının üç ayları 12 Ocak 2024 Cuma günü üç aylarının ilki olan Recep ayı ile başlıyor. Hicri takvime göre Recep, Şaban ve Ramazan ayları halk arasında da üç aylar olarak biliniyor. Üç aylardan Recep ayı ile başlayan aylar aslında bir nevi on bir ayın sulatanı ramazan ayına ön hazırlık gibide diyebiliriz. Recep ayı için yazılan birçok ibadet şekli var ama bunların doğruluk payı pek yok, sadece yapılması gereken, aslında burada istenen şey normal zamanlarda yapılan ibadetlerden biraz daha fazla ve daha özneli yapılmasıdır.

Üç ayların önemi nedir? Yoksa yazılanlar gibi mecburi yapılması gereken ibadetler yok. Tabi ki ibadet deyince öncelikle akla gelen şeyler namaz kılmak, oruç tutmak, nafile ibadet etmek veya zikir çekmek olabilir. Ama sadece bunlarla ibadet olmaz. Yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek, bunlar insan olur, hayvan olur hiç fark etmez yeter ki Allah için yapılsın, güler yüzlü olmak, kalp kırmamak, dedi kodu yapmamak da yapabileceğiniz ibadetler arsında olmalı çünkü bu güzel aylarda ödülü diğer aylardan daha üstün olacaktır. 2024 Üç Aylar Geliyor Hazır Mıyız?

En azından okuduklarımdan benim anladığım bunlar. Yaradan ile daha çok beraber olmak, anmak veya yapacağımız kötü bir şeyde üç aylar olduğunu düşünüp vazgeçmek, bana göre bunlarda birer ibadet. Örneğin birinin dedikodusunu yapacaksınız hemen aklınıza üç aylar olduğu geldi ve vazgeçtiniz veya birinin kalbini istemeden kırdınız ve farkına vardınız o kişinin gölünü almak da güzel bir ibadet değil mi? veya küstüğünüz biriyle barışmakta en güzel ibadetler olmalı.

2024 Kandiller ve Önemi

Kandillerin çoğunun üç aylar içerisinde olması da üç ayların manevi boyutunun ne kadar daha önemli olduğunu kanıtlıyor. Recep ayını ilk perşembe gecesi 12 ocak cuma günü üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandilini idrak edeceğiz. Diğer bir kandilde yine Recep ayının 27. gecesi olan Miraç Kandilidir. Miraç kandilinde de peygamber efendimizin çok üzüldüğü bir günün gecesinde Allah’ın emri ile göğe yükselmesi yani Miraç’a çıkması aslında peygamber efendimize ne kadar değerli olduğunu göğe yükselterek göstermesidir.

Tabi ki bu kadar kısa değil ama özetle bu şekilde olmuştur ve peygamber efendimiz namaz kılmakla herkes kendi miracına çıkar demesi de namaz kılmanın ve Miraç’ın önemini anlatıyor. Şaban aynın 15. Gecesin de Berat Kandilidir. Adında anlaşıldığı gibi berat etmek günahlardan kurtulmak bağışlanmak anlamına geliyor ve çok büyük önem arz ediyor. Son olarak da Kadir gecesi 1000 aydan daha hayırlı olan ramazan ayının son 27. Gecesi olarak biliniyor ama aslında peygamber efendimiz son 10 günde arayın dediği fazileti çok olan bir gece O yüzden son on gün bizler için çok kıymetlidir. Bütün bu kandillere ve üç aylara baktığımız zaman yaradan bizlere kulum ben buradayım iste dua et beni an hatırla diye verdiği geceler günler kıymetini bilmek gerek.

Üç aylarda yapılması gereken ibadetler

Bu güzel aylar ve güzel günlerin olması sadece ibadet yapmamız için değil birlik beraberlik yardımlaşma paylaşmak gibi birçok aslında sosyal alanda bizlere fırsatlar sunuyor düşünüldüğü zaman ne kadar muhteşem bir olay değil mi?

Sizleri çok yormadan naçizane benim de üç aylarla ilgili kendi bakış açımla üç ayların Recep, Şaban, Ramazan ve sonu da bayram olan ayların aslında bizim değerlerimiz olduğunu ve kendi yorumlarımla sizlerle paylaşmak istiyorum. Üç aylar aslında çok değerli aylar tabi ki gerçek anlamı ve maneviyatını yaşayabilmek de bir o kadar önemlidir. İslam dini o kadar güzel bir din ki keşke gerçek anlamda anlayabilsek ve yaşayabilsek ben kendi adıma söylüyorum kesinlikle yaşayamıyorum. İslam dini deyince neden sade şeriat geliyor oysaki İslam dini anlayış, hoşgörü, sevgi, saygı, birlik, beraberlik, temizlik, güzellik, akıl, sağlık, aklınıza gelebilecek bütün güzellikleri barındıran anlatan ve yaşanmasını istenen bir dinken, ön yargılı olmadan sadece örnek olarak kalp kırmadan sadece severek anlayış göstererek asla tartışma olmadan ayrıştırma olmadan herkesin eşit olduğunu anlatan bir değil mi?

Neden sadece şeriat kısmı ile ilgilenip bunlar anlatılıyor ve baskılanıyor. Çocuklarımız gençlerimiz üç aylarının anlamını önemini biliyor mu? Yaşıyor mu? maalesef hayır yabancıların kutladığı bayramları bizim bayramlardan daha iyi biliyorlar neden mi? çünkü daha renkli çocukların ilgisini çekebilecek şekilde bizim dini günlerimiz bayramlarımızda daha renkli daha güzel kutlasak daha güzel gençlere aktarsak belki de yabancıların bayramlarına özen duymayacaklar. Ben bile kendimde mesela yapancıların noel bayramlarını çok beğeniyor ve ilgimi çekiyor çünkü çok renkli eğlenceli ışıltılı neden bizim bayramlarımızda böyle olmasın ki veya dini günlerimiz. Kandillerimizi daha renkli hale getirebilsek ne bileyim toplansak güzel yemekler yapsak hediyeler alsak çocuklara sizce de daha kalıcı ve güzel olmaz mı?

Sümeyye Nur Gündüz

 

Üç Aylar Geliyor Hazır Mıyız?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin